Το τελευταίο αντίο στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Αλέκο Ιορδάνου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 12:48 Το τελευταίο αντίο στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Αλέκο Ιορδάνου

Από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ιτέα.

«Έφυγε» το πρωί του Σαββάτου (21/9) σε ηλικία 84 ετών ένας θρύλος της μπάλας κι ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά και στο τοπικό ποδόσφαιρο.

Ο Αλέκος Ιορδάνου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Ιανουαρίου του 1935. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στην Ελληνική ομάδα Πράσινα Πουλιά (ερασιτεχνική κατηγορία) σε ηλικία 14 ετών. Το 1955 πήρε μεταγραφή στην τότε Ελληνική επαγγελματική ομάδα Αθλητικός Σύλλογος Πέραν και έπαιξε μέχρι το 1958. Εκείνη τη χρονιά πήγε με μεταγραφή στην Beykozspor 1908 A.Ş.(Επαγγελματική), όπου με της εμφανίσεις του δεν άφησε αδιάφορο τον προπονητή της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, ο οποίος και τον κάλεσε.

Το 1962 έκανε το μεγάλο άλμα και μετακόμισε στη Νέα Φιλαδέλφεια: αυτός που κατάφερε να τον πείσει ήταν ο Κλεάνθης Μαρόπουλος. Το καλοκαίρι του 1962, ο εκλέκτορας της ΑΕΚ είχε πάει στην Πρώτη, το πρώτο από τα Πριγκιπονήσια για να δει ένα τουρνουά, στο οποίο αγωνιζόταν η αφρόκρεμα των Τούρκων ποδοσφαιριστών. Εκεί είδε τον Ιορδάνου, εντυπωσιάστηκε από τα προσόντα του και τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα.

Στην «Ένωση» αγωνίσθηκε έως και το 1969, κατακτώντας τα πρωταθλήματα των περιόδων 1962-63 και 1967-68. Το 1965 έγινε μήλο της έριδος για ευρωπαϊκές ομάδες Μπάγερν Μονάχου και Μπεσίκτας. Μάλιστα η Μπεσίκτας επανήλθε και το 1968, αλλά η τότε διοίκηση της ΑΕΚ δεν τον παραχώρησε.

Τη διετία 1969-70, 1970-71 συνέχισε τη σταδιοδρομία του στην Α΄ Εθνική, με τα χρώματα του Α.Ο. Αιγάλεω μετρώντας 58 συμμετοχές. Ήταν μάλιστα από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση από την αθηναϊκή ομάδα της 4ης θέσης, στην σεζόν 1970-71. Έκλεισε την αγωνιστική του σταδιοδρομία σαν παίκτης του Α.Ο. Κορωπίου (1971-72).

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ανέλαβε ως παίκτης-προπονητής τον Φωκικό, με τον οποίο κατέκτησε τρία κύπελλα Φθιωτιδο/Φωκίδας.

Κατόπιν ανέλαβε προπονητής του Αστέρα της Ιτέας, όπου και είχε εγκατασταθεί μόνιμα, μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσε στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κίρρας.

Είχε επίσης 3 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Η εξόδιος ακολουθία του Αλέκου Ιορδάνου τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ιτέα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση