Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν χωριά και Μοναστήρι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 18:50 Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια - Εκκενώθηκαν χωριά και Μοναστήρι (φώτο αρχείου)

Η πύρινη λαίλαπα κατακαίει παρθένο πευκοδάσος στην Εύβοια - Εφιαλτικές στιγμές για κατοίκους των χωριών κοντά στα Ψαχνά.

Σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής,  βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15:23 σε δασική έκταση της περιοχής Κοντοδεσπότι του δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων με την πυροσβεστική να ενισχύει τις δυνάμεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία ζητήθηκε προληπτικά η εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Η φωτιά έχει διασπαστεί σε τρία μέτωπα

Εκκενώθηκε και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι και απομακρύνθηκαν οι δύο μοναχές για να μην κινδυνεύσουν. Προληπτικά θα εκκενωθεί και το χωριό. Δυστυχώς το ένα από τα μέτωπα αυτή την ώρα κινείται προς τα Ψαχνά.

Νωρίτερα η Πυροσβεστική έδωσε μάχη να μην μπει η φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι. Ένα σπίτι κάηκε, ωστόσο Πυροσβέστες και κάτοικοι με αυτοθυσία κατάφεραν να σώσουν το χωριό.

Διέκοψαν την κυκλοφορία

Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 26 οχήματα με 55 πυροσβέστες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συμμετέχουν στην επιχείρηση 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη και 2 πετζετέλ.

Δήμαρχος: Οι άνεμοι οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια

«Η προληπτική εκκένωση του χωριού Κοντοδεσπότι έχει ολοκληρωθεί. Τώρα περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της φωτιάς για να προχωρήσουμε και στην εκκένωση του χωριού Σταύρος» σημειώνει ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει τη φωτιά «πολύ δύσκολη», «παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μέσα από την πλευρά της Πυροσβεστικής», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπληρώνει:

«Είναι από τις πιο δύσκολες φωτιές που έχω δει, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τις φλόγες κατευθείαν στα σπίτια».

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση