Τα ονόματα που "παίζουν" για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 09:32 Τα ονόματα που "παίζουν" για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Πολλοί οι υποψήφιοι - Λεπτές οι ισορροπίες…

Πριν καλά - καλά ξεκινήσουν τα μπάνια του λαού που είθισται να ταυτίζονται με την αργία του Δεκαπενταύγουστου και οι «μνηστήρες» της Αυτοδιοίκησης καταστρώνουν σχέδια, μιλούν με κόμματα και υποψηφίους που θα πλαισιώσουν τους συνδυασμούς τους.

Σε μια άλλη χώρα ίσως αυτό να ακουγόταν παράλογο, οκτώ μήνες δηλαδή πριν από εκλογές που αφορούν «τοπικές κυβερνήσεις», να έχουν τόσο έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Ελλάδα ισχύει στο μέγιστο βαθμό το γνωμικό, «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» για αυτό οι πιο έμπειροι κάνουν από πολύ νωρίς τις κινήσεις που θα τους δώσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους.

Αν και οι πληροφορίες θέλουν οι ενδιαφερόμενοι να είναι πολλοί, η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή είναι του Δημάρχου Στυλίδας, Απόστολου Γκλέτσου. Το έχει ανακοινώσει από το Δεκέμβριο του 2016, δημιουργώντας την «Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση» και έκτοτε οι συνεργάτες του δουλεύουν για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η είδηση της καθόδου του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων, ήταν η αφορμή για πολλά σενάρια και ακόμη περισσότερους συνδυασμούς.

Ο νυν Περιφερειάρχης είχε πετύχει να δημιουργήσει μία περιφερειακή παράταξη υπερκομματική με βασικούς παίκτες από το χώρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ένας συνδυασμός που μπορεί το μακρινό 2014 να ήταν στην επικαιρότητα, στις μέρες μας όμως φαντάζει πολύ δύσκολος. Κάπως έτσι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, φαίνεται να προκρίνει έναν άνθρωπο που να είναι μέσα από τον υπάρχοντα συνδυασμό  και ταυτόχρονα να προέρχεται από τα σπλάχνα της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LR λοιπόν, μοιάζει πιο κοντά από ποτέ η υποψηφιότητα του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θέμη Χειμάρα. Ο υπεύθυνος για την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Στερεάς, ήταν βέβαιος στη λίστα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, όπως βέβαια και ο Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος πράγματι συζήτησε το ενδεχόμενο καθόδου του στις Αυτοδιοικητικές. Ακούστηκε επίσης το όνομα του ιατρού και πρώην υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος πριν την καθιέρωση των εκλογών στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, είχε διατελέσει και Περιφερειάρχης στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Στην περίπτωση του Θέμη Χειμάρα όμως, υπάρχει πιο σίγουρο έρεισμα για όσα δυνατά ονόματα βρίσκονται ήδη μέσα στο συνδυασμό και ηχούν στα αυτιά τους «οι σειρήνες» του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον είναι και ο μικρότερος σε ηλικία που αποτυπώνει και την εικόνα της ανανέωσης που υπαγορεύει ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ως κόμμα που έχει αυτή τη στιγμή την εξουσία, οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές, αν βέβαια δεν έχουμε κάποιο νέο αιφνιδιασμό μέσα στο Φθινόπωρο. Για αυτό και αναζητεί συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες. Στην περίπτωση της Στερεάς το δίδυμο Αναγνωστάκη - Χατζηγιαννάκη φαίνεται να διεκδικεί το χρίσμα με τους δικούς του όρους ο καθένας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν κάνει αμφότεροι τις επαφές τους κι αν αποφασίσουν να κατεβούν ακόμη και αν δεν πάρουν το «οκ» από το Μαξίμου, θα είναι μείον και για τους δύο. Η «αντοχή» του νυν Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και η εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με το αναγνωρίσιμο του προσώπου του στον κόσμο, ίσως τελικά να του δώσουν προβάδισμα απέναντι στον 39χρονο Δήμαρχου Σκύρου.

Από το ΚΙΝ.ΑΛ. τώρα που διαθέτει στελέχη που έχουν εμπειρίες, η Κατερίνα Μπατζελή στις πρόσφατες διαδικασίες του κόμματος «για την κατάρτιση ψηφοδελτίου για τις επικείμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές», εκδήλωσε την πρόθεση να κατεβεί στην Περιφέρεια με την ταυτότητα της «κεντροαριστεράς», όμως δε βρήκε πρόθυμους συνεργάτες. Κι αυτό γιατί ένα κόμμα που είναι σε μονοψήφιο νούμερο πανελλαδικά, η λογική προκρίνει συνεργασίες, τουλάχιστον για αυτούς που θα διεκδικήσουν με σταυρό την εκλογή τους.

Αντίθετα την αυτονομία τους στις Περιφερειακές εκλογές θα διατηρήσουν και στη Στερεά Ελλάδα «Ελληνική Αυγή» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο σχετικά με τους επικεφαλής των περισσοτέρων συνδυασμών. Εκεί που θα γίνει πραγματική μάχη όμως θα είναι στους υποψηφίους που θα πλαισιώσουν τις βασικές ομάδες. Εκτός κι αν μας προλάβει πάλι το Μαξίμου και μετατοπίσει το ενδιαφέρον του κόσμου προς τις Εθνικές εκλογές με προκήρυξη μέσα στον Οκτώβριο.

Μια πρώτη γεύση πάντως θα πάρουμε την προσεχή εβδομάδα με την επίσημη λήξη (;) των μνημονίων, ενώ θα ακολουθήσει πιθανότατα ο ανασχηματισμός και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ που θα ολοκληρώσουν το παζλ για την μακρά προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση