Μία 11αδα υποψήφιοι Δήμαρχοι στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018 23:10 Μία 11αδα υποψήφιοι Δήμαρχοι στη Λαμία!

«Κατεβαίνω για Δήμαρχος για να γίνω αντιδήμαρχος....», είναι το νέο σλόγκαν, αφού η απλή αναλογική φέρνει τα πάνω κάτω στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν τον προσεχή Μάιο.

Μία 11αδα υποψηφίων Δημάρχων έχουν παρελάσει από τα στέκια της Λαμίας, μέχρι τώρα, εν όψει των εκλογών που έρχονται και ακόμη δεν έχουμε τελειώσει. Το ρεπορτάζ λέει ότι σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε τους περισσότερους υποψηφίους από κάθε άλλη φορά. 

Επίσης οι εκπλήξεις στις συνεργασίες, προεκλογικές και μετεκλογικές, θα είναι μεγάλες. Οι επαφές και οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει ήδη προεκλογικό κλίμα, ενώ τα "παζάρια" για τις θέσεις στα ψηφοδέλτια και τα αξιώματα, δίνουν και παίρνουν. «Θα δείτε μετακινήσεις και αλλαγές σε στρατόπεδα που θα τρίβετε τα μάτια σας....», έλεγε έμπειρος αυτοδιοικητικός στο LamiaReport.

Μια 11αδα υποψηφίων Δημάρχων

Αυτό καθ’ αυτό το σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, είναι που επιτρέπει σε αρκετά πρόσωπα, να κάνουν σχέδια - αν όχι όνειρα - για συμμετοχή τους στα κοινά, ανεβάζοντας τους μνηστήρες για το Δήμο Λαμιέων σε διψήφιο αριθμό!

Ξεκινώντας από το νυν Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, η κάθοδος του στις εκλογές αποτελεί συνέχεια του προγράμματός του και είναι ίσως και η μοναδική επίσημη υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή για το Δήμο Λαμιέων. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες για το ψηφοδέλτιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετά ανανεωμένο σε σχέση με αυτό του 2014 και με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συγκέντρωση πολλών διαφορετικών «χρωμάτων».

Κοινό «μυστικό» αποτελεί η κάθοδος για το Δήμο Λαμιέων, του νυν Αντιπεριφερειάρχη Θύμιου Καραΐσκου. Η όποια επίσημη αναγγελία καθυστερεί λόγω και της μη ανακοίνωσης της εμπλοκής του Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο της Αθήνας. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον στην υποψηφιότητα Καραΐσκου και συγχρόνως στην επικείμενη αναμέτρηση με τον νυν Δήμαρχο, είναι οι μετακινήσεις στελεχών και δημοτικών συμβούλων από τη μία παράταξη στην άλλη! Και αν η μία παράταξη, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι η «πρόταση ευθύνης» του Νίκου Σταυρογιάννη, η άλλη είναι η «Κοινωνική Συμμαχία» που μετά την μη ανάμειξη του Γιώργου Κοτρωνιά, τα στελέχη της απομένουν χωρίς επικεφαλής, είτε για να ενταχθούν αλλού, είτε ακόμη και για αυτόνομη κάθοδο. Αυτή η πιθανότητα μάλιστα συζητήθηκε μεταξύ των εν ενεργεία συμβούλων. Γενικότερα το συγκεκριμένο μεταγραφικό παζάρι είναι αυτό που θα ανεβάσει και το ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όμως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει βολιδοσκοπήσει και "πιέζει" ένα «βαρύ όνομα» για την τοπική κοινωνία, που αν "ενδώσει" θα αλλάξει τα δεδομένα και τους μεχρι τώρα συσχετισμούς, αφού διαθέτει την απαραίτητη αυτοδιοικητική εμπειρία και μπορεί να φτιάξει πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Πρόκειται για τον γνωστό ποινικολόγο Γιώργο Δούμα. Από το μακρινό ’94 στα αυτοδιοικητικά αποτελεί μία λύση κάτω από την οποία θα μπορούσαν να συσπειρωθούν δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους. Αρχικά ο Γιώργος Δούμας δεν φάνηκε να έχει καμία διάθεση να εμπλακεί, το γεγονός όμως ότι δεν έχει πει «όχι» επιτρέπει τη συνέχιση της κουβέντας ακόμη και για το ποιοι θα μπορούσαν να τον πλαισιώσουν στο ψηφοδέλτιο.

Μια από τις υποψηφιότητες, που ακούγονται για αυτόνομη κάθοδο, για τη Δημαρχία είναι και αυτή του πρώην Αντιδημάρχου Ηλία Παλιαλέξη. Το ενδιαφέρον του δεδομένο, όπως και οι πρώτες επαφές με πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα του ψηφοδελτίου του. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η στάση του καθηγητή Ντίνου Τσαμαδιά, που αρχικά και το δικό του όνομα ήταν μεταξύ εκείνων που "έπαιζαν" για το Δήμο της Λαμίας. Οι δύο άνδρες έχουν κοινή πολιτική αφετηρία και δεν θα μας αιφνιδίαζε η ανακοίνωση μιας ενδεχόμενης συνεργασία τους.

Επίσης ένας ακόμη "μνηστήρας" για το Δημαρχιακό θώκο, είναι Πολιτικός Μηχανικός, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και Αντιδήμαρχος. Το περιβάλλον του λέει ότι όχι απλά το σκέφτεται, αλλά έχει κάνει επαφές με επίσης έμπειρους της Αυτοδιοίκησης.

Μια διαφορετική πρόταση φαίνεται ότι καταθέτει γνωστός επαγγελματίας της Λαμίας, ο οποίος συζητεί την κάθοδό του στις εκλογές για το Δήμο, επικεφαλής μίας ομάδας τεχνοκρατών. Τεχνοκράτης και ο ίδιος, βάζει στο πρόγραμμα του ιδέες και θέσεις με άρωμα αναπτυξιακό, ενώ ηλικιακά προέρχεται από μία γενιά που έχει… αδικηθεί πολιτικά. Το τελευταίο μεταφράζεται ότι έχει στη «σειρά» του αρκετά «καθαρά» πρόσωπα - εκτός δημόσια διοίκησης - με μεγάλη όμως εμπειρία από την αγορά.

Δεν ξεχνάμε τους συνδυασμούς που υπάρχουν ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, «Πορτοκαλί», «Παρέμβαση Πολιτών» και «ΠΕΠΛΑ», που έχουν ξεκινήσει σε προσωπικό αλλά και παραταξιακό επίπεδο, την εξέταση προτάσεων συνεργασίας διατηρώντας προς το παρόν την αυτονομία τους. Εννοείται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» παραδοσιακά και κομματικά συμμετέχει ανελλιπώς στις εκλογικές αναμετρήσεις, έχει όμως ενδιαφέρον αν θα παραμείνει επικεφαλής ο Τάσος Χρονάς ή όχι. Και αυτό όχι γιατί δε θέλει το κόμμα αλλά γιατί δε θέλει ο ίδιος.

Δε θα  παραλείψουμε επίσης τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, Κωνσταντίνο Κερπινιώτη, που μπορεί να μην έχει ακουστεί για αυτόνομη κάθοδο, αλλά είναι ένα όνομα που θα το ήθελαν οι περισσότεροι «μνηστήρες» μαζί τους, ενώ έχει πρόταση και για την ανάμειξή του σε περιφερειακό επίπεδο.

Πριν από λίγο διάστημα, από το χώρο της ΝΔ ακούστηκε και το όνομα της πρώην βουλευτή, Ελένης Μακρή, η οποία μπορεί να μην επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της, δήλωσε όμως έτοιμη να συστρατευθεί αν της το ζητήσει το κόμμα.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχει βγει ο Αύγουστος και η συζήτηση έχει ανάψει. Περισσότερα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με την επιστροφή του λαού από τα μπάνια, σε συνδυασμό και με τις πολιτικές εξελίξεις. Μπροστά μας υπάρχει ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, η ΔΕΘ και σε τοπικό επίπεδο, η συζήτηση για την κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς αλλά και η επαναλειτουργία της ΠΕΛ.

Τα καλύτερα… προσεχώς!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση