Καλό σου ταξίδι Υπουργέ, Δήμαρχε, Φίλε Λάμπρο Παπαδήμα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 09:52 Καλό σου ταξίδι Υπουργέ, Δήμαρχε, Φίλε Λάμπρο Παπαδήμα

Η είδηση του θανάτου του Λάμπρου Παπαδήμα  γεμίζει συναισθήματα θλίψης και οδύνης όσους είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του και να γνωρίσουμε τον Δήμαρχο, τον Πολιτικό και κυρίως τον Άνθρωπο Λάμπρο Παπαδήμα.

Προσωπικά τούτη την στιγμή φέρνω στην σκέψη μου  ατέλειωτες ώρες συνεργασίας και συζητήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, την λαϊκή συμμετοχή και την μεταρρύθμιση, ατέλειωτες ώρες συνεργασίας για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την εφαρμογή του Προγράμματος “Ιωάννης Καποδίστριας”, σχεδόν είκοσι χρόνια πριν.

Είχα την τιμή και την τύχη να εργαστώ στο πλευρό του ως Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Εσωτερικών και μου έκαναν, μαζί με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, την τιμή να μου εμπιστευθούν κορυφαία αποστολή σε εκείνη την  σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Αυτοδιοίκηση.

Υπήρξε τότε αυτή η συνεργασία ένα μεγάλο πολύτιμο πολιτικό σχολείο και δικαίως ο Λάμπρος Παπαδήμας, έχοντας ήδη βιώσει επί τετραετίες την Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Λαμίας και πρωταγωνιστής στο κίνημα της Αυτοδιοίκησης στις δεκαετίες του 80 και του 90, υπήρξε “αυτοδιοικητικός καθοδηγητής”  και πολιτικός δάσκαλος. Για όλα αυτά θα του είμαι πάντα ευγνώμων.

Ο Λάμπρος Παπαδήμας είχε την λεβεντιά να φύγει από την ενεργό πολιτική όρθιος, όταν μεσουρανούσε, αποφάσισε, συνεπής σε έναν προσωπικό λεβέντικο πολιτικό πολιτισμό,  να αποσυρθεί από τα αιρετά αξιώματα  νωρίς αλλά και έχοντας διανύσει μία συναρπαστική πολιτική πορεία.

Θα θυμάμαι πάντα την καθαρότητα της σκέψης, το αυτοδιοικητικό πάθος και την πολιτική εντιμότητα. Θα θυμάμαι πάντα την αυθεντική αγάπη για την Λαμία και την Φθιώτιδα, για την Ρούμελη και την υπερηφάνεια για την ρουμελιώτικη καταγωγή του.

Θα θυμάμαι όμως ότι με την ίδια αγάπη, τότε στις περιοδείες μας για το Πρόγραμμα Ιωάννης Καποδίστριας σε όλη την Ελλάδα, άκουγε και συζητούσε τα προβλήματα κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτή την αφοσίωση την βίωνε πολιτικά και την αναδείκνυε ως πρότυπο αυτοδιοικητικής αφοσίωσης για μια γενιά  αιρετών που έχει πια λιγοστέψει.

Ο άνθρωπος Λάμπρος Παπαδήμας  ήταν πραγματικός φίλος. Έτσι η απώλεια της φιλίας αυτής αφήνει πια κενό στην ζωή μας. Η θύμηση του Λάμπρου Παπαδήμα θα συνεχίσει να μας διδάσκει  πολιτικό ήθος και εντιμότητα, αυθεντική προοδευτικότητα και κυρίως Αυτοδιοικητικό Όραμα.

Καλή ανάπαυση στην Πολιτεία του Παραδείσου Υπουργέ, Δήμαρχε, Φίλε Λάμπρο Παπαδήμα,

Δημήτρης Κατσούλης
Νομικός, τ. Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας
Ειδικός Συνεργάτης του Λάμπρου Παπαδήμα στο Υπουργείο Εσωτερικών 1996-1998 και 2001-2002
Προσαρμοσμένη αναζήτηση