Δελτίο τύπου της ΠΕΔ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 14:49 Δελτίο τύπου της ΠΕΔ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνεχίζει τις προσπάθειες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς, με τελευταία ενέργεια την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Λουκάς Υπερήφανος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, Νίκο Λιόλιο και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο,  συναντήθηκαν με τον πρώτο πολίτη της χώρας προκειμένου να του εξηγήσουν το περιεχόμενο της πρότασής τους για Ανώτατο Πανεπιστημιακό ίδρυμα στην περιοχή, σε αντίθεση με τα όσα προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε τι αναφέρει το γραφείο τύπου της ΠΕΔ για τη συγκεκριμένη συνάντηση:

«Στο Προεδρικό Μέγαρο συναντήθηκαν, χθες Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της διεκδίκησης ίδρυσης του Δελφικού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δημάρχου Ορχομενού, κ. Λουκά Υπερήφανου, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας και Δήμαρχος Λοκρών, κ. Νικόλαος Λιόλιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, κ. Θύμιος Καραΐσκος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή παρουσίασε εν συντομία το ιστορικό της διεκδίκησης της Π.Ε.Δ. καθώς και τα βασικά σημεία της ολοκληρωμένης πρότασης της ‘’Επιτροπής Πανούση’’  για το Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, καταθέτοντας παράλληλα έναν πλήρη φάκελο με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της Π.Ε.Δ.. Ο  κ. Υπερήφανος αναφέρθηκε γενικότερα στην άδικη μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας καθώς αφενός στερείται ευρωπαϊκών κονδυλίων, λόγω των γνωστών στρεβλώσεων που δημιουργεί η γειτνίαση με την Αττική και της κατάταξής της στον πρώην Στόχο 2 και αφετέρου στερείται της ύπαρξης και λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου, που από τη μία πλευρά θα έχει ως πρώτη ύλη και προσανατολισμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Στερεάς κι από την άλλη θα αποτελέσει ένα καινοτόμο ίδρυμα – πόλο έλξης φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών κι επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς. «Οι δύο αυτοί παράγοντες δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας» τόνισε ο κ. Υπερήφανος, ενώ συμπλήρωσε: «Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι όλες οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς της Στερεάς Ελλάδας τάσσονται υπέρ της ίδρυσης αυτονόμου και αυτοδύναμου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διψούν γι’ αυτό, το θεωρούν δίκαιο κι αυτονόητο. Θέλουμε τη βοήθειά σας για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης στον τόπο μας και παράλληλα να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα με την υπόλοιπη νεολαία της χώρας».

Στη συνέχεια ο κ. Λιόλιος αναφέρθηκε στα προτερήματα της πρότασης της Π.Ε.Δ., σε σχέση με τις παράλληλες προτάσεις, ενώ στηλίτευσε τη στάση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «αρέσκεται στο να ανακοινώνει και όχι στο να διαβουλεύεται». Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καραΐσκος από την πλευρά του στάθηκε στο γεγονός ότι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου που θα δημιουργεί επιστήμονες και την ίδια στιγμή θα αναβαθμίζει ποιοτικά μια τεράστια περιοχή, όπως η Στερεά Ελλάδα, αποτελεί κοινό αίτημα όλων των πολιτών της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος, κ. Παυλόπουλος, όντας εξαίρετος ακαδημαϊκός και γνώστης του αντικειμένου, εμβάθυνε σε σημεία της πρότασης της Π.Ε.Δ. και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στην προοπτική ίδρυσης ενός νέου, καινοτόμου Ιδρύματος. Μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο που διεξήχθη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το αίτημα της Στερεάς είναι απολύτως βάσιμο και ότι αφού μελετήσει ενδελεχώς την πρόταση της Π.Ε.Δ., θα συζητήσει το θέμα, εντός της επόμενης εβδομάδας, με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου.

Στο τέλος της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. και της Περιφέρειας ευχαρίστησαν θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θετική αντιμετώπιση του ζητήματος της ίδρυσης Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας κι απεχώρησαν με αισιοδοξία.»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση