Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με απόφαση Φάμελλου μειώνεται η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 23:32 Με απόφαση Φάμελλου μειώνεται η Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Παρνασσίδας

Ονομάζοντας την πιλοτική και «προσφέροντας» επιπλέον 15.000 στρέμματα προστασίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε απόφαση για «Προσωρινή τροποποίηση των ορίων της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής (ΕΚΠ) Παρνασσίδας» η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο η απόφαση αυτή επιτελεί τους παρακάτω σκοπούς:

• Δημιουργεί έναν πυρήνα απόλυτης προστασίας της άγριας ζωής, μεγαλύτερο των 50.000 στρεμμάτων.

• Διευθετεί τις φυσιολατρικές χρήσεις, όπως η θήρα και η ορειβασία, αφού μετά από αίτημα των ορειβατών προστέθηκαν στην περιοχή απόλυτης προστασίας οι ζώνες Α1 και Α5 της ΕΚΠ, που είναι σημαντικές για την ορειβασία.

 • Αποδίδει στη θηρευτική δραστηριότητα, αλλά και στη θηροφύλαξη, μεγάλο μέρος της ΕΚΠ, μειώνοντας της αρνητικές συνέπειες της μη λειτουργίας του χώρου, όπως:

        ◦ Σημαντική αύξηση των παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η λαθροθηρία, εντός της κλειστής ΕΚΠ.

        ◦ Αύξηση των μετακινήσεων των κυνηγών σε μακρινά από τον τόπο τους μέρη, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους.

        ◦ Δημιουργία συνθηκών πίεσης στις κυνηγετικές περιοχές, που δέχονταν τους κυνηγούς που δεν μπορούσαν να κυνηγήσουν εντός της ΕΚΠ.

Σημειώνουμε ότι τα νέα όρια χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και θα αξιολογηθούν κατά το τρέχον έτος μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου και, έως τις 30 Ιουνίου 2019. Σε αυτή την μελλοντική διαβούλευση θα συμμετάσχουν οι αρμόδιες δασικές αρχές, η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, προκειμένου να υποβάλουν κοινή πρόταση στο ΥΠΕΝ για τη διατήρηση των παλιών ή νέων ορίων της ΕΚΠ.

Θυμηθείτε δημοσίευμα στις αρχές του καλοκαιριού που χαρακτήριζε ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» την απελευθέρωση 200.000 στρεμμάτων από τα περίπου 236.000 που υπήρχαν στα παλαιά όρια της ΕΚΠ.

Αυτό πάντως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι εξαιτίας της υπολειτουργίας του Δασαρχείου Άμφισσας έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε και η ΕΚΠ, αφού ουσιαστικά βασιζόταν αποκλειστικά στη συνείδηση των πραγματικών κυνηγών. Όλοι  γνώριζαν όμως ότι δεκάδες ντουφέκια επιχειρούσαν εντός προστατευμένης περιοχής, αδιαφορώντας για την άγρια πανίδα.

Απομένει να καταγραφεί η αντίδραση όσων υποστηρίζουν την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και δεν πιστεύουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν τουρίστες, περιπατητές, δρομείς και φυσιολάτρες με κυνηγούς που δε θα έχουν πλέον περιορισμούς.