Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε χρόνια μετά η απόφαση για τον αδικοχαμένο Γιώργο Κοτσάνο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 08:03 Πέντε χρόνια μετά η απόφαση για τον αδικοχαμένο Γιώργο Κοτσάνο

Εκδικάστηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας η υπόθεση με το μοιραίο κυνήγι, που στοίχισε τη ζωή του δημοτικού συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Λαμιέων.

Δύο ημέρες πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια (12/10/2013) από τον αδόκητο χαμό του δημοτικού συμβούλου και πρώην Αντιδημάρχου Γιώργου Κοτσάνου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, εξέδωσε απόφαση για τον άνθρωπο που ανέλαβε την ευθύνη για το δυστύχημα που σημειώθηκε στη θέση Άνυδρο Στυλίδας κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνων.

Επρόκειτο για έναν εκ της 10μελούς παρέας που είχε ξεκινήσει το πρωί εκείνης της ημέρας για κυνήγι στην περιοχή, ο οποίος και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με 3ετη αναστολή. Νωρίτερα ο Εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Παρασκευαΐδης είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου, καθώς όπως είπε δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή προκειμένου να είχε αποφευχθεί το κακό.

Από την πλευρά του κατηγορουμένου, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξανδρος Μαστρογιάννης τόνισε στην αγόρευσή του: «Το βόλι δεν μπόρεσε να ταυτοποιηθεί από ποιο όπλο έφυγε. Μόνος του προσήρθε στην Εισαγγελία και είπε μάλλον εγώ τον χτύπησα. Επίσης τόνισε –και αυτό  υποστήριξε και ο κατηγορούμενος στην απολογία του– ότι η βολή του δεν ήταν στα τυφλά αλλά σε θήραμα το οποίο εντόπισε και πυροβόλησε, χωρίς να είναι δυνατό να γνωρίζει ότι το θύμα βρισκόταν εκεί που βρισκόταν.…».

Από την οικογένεια του Γιώργου Κοτσάνου είχαν οριστεί ως Πολιτική Αγωγή οι Δημήτρης Κρούπης και Κων/να Καφαντάρη. Ο κ. Κρούπης σημείωσε ότι «το πάθος για το κυνήγι δημιουργεί τέτοια γεγονότα», ενώ η κα Καφαντάρη τόνισε ότι «δεν τηρήθηκαν κάποια διαδικαστικά θέματα - κανόνες από τον κατηγορούμενο και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Πως έγινε το κακό

Ο Γιώργος Κοτσάνος είχε βγει εκείνη την μέρα για κυνήγι αγριογούρουνων μαζί με ακόμη εννέα άτομα. Γύρω στις 11:00’ το πρωί και ενώ είχαν εντοπίσει ένα κοπάδι από αγριόχοιρους, έστησαν καρτέρι μέσα σε ελαιώνα. Από τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν, μία στάθηκε μοιραία για τον 54χρονο άντρα αφού τον έπληξε θανάσιμα στο κεφάλι.

Όταν η παρέα συγκεντρώθηκε στα σημεία όπου είχαν αφήσει τα αυτοκίνητα ο Γιώργος Κοτσάνος (στη φωτογραφία το Suzuki που είχε στο κυνήγι), δε φάνηκε και τότε ξεκίνησαν να τον αναζητούν μέχρι που διαπίστωσαν το κακό που είχε συμβεί.

Αρχικά οι ευθύνες επικεντρώθηκαν σε πέντε άτομα που βρίσκονταν πιο κοντά στον άτυχο κυνηγό, οι οποίοι και οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Για μεγάλο διάστημα υπήρχαν αρκετές κι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ταυτοποίηση της βολής που αφαίρεσε τη ζωή του 54χρονου και όπως φάνηκε και στην ακροαματική διαδικασία ακόμη και σήμερα ο άνθρωπος που ανέλαβε τελικά την ευθύνη, δεν ήταν σίγουρος αν το κακό το είχε προκαλέσει ο ίδιος. Πάντως στο κατηγορητήριο αποδίδονταν ευθύνες στον κατηγορούμενο για τυφλή στόχευση χωρίς να έχει δει ζώο στο σημείο και χωρίς παράλληλα να έχει τηρήσει τους κανόνες ασφαλείας και τα μέτρα που οφείλει να τηρεί κάθε κυνηγός.