Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 22:07 Ξεχωριστές εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας

Στην πλατεία Λαού από την «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» και την «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η δημοτική παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία», αλλά και η περιφερειακή παράταξη  «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα», θα τιμήσουν τους μαχητές του ΕΛΑΣ και τον πρωτοκαπετάνιο του Άρη Βελουχιώτη, στο πλαίσιο της 74ης επετείου της απελευθέρωσης της Φθιωτικής πρωτεύουσας από τους Γερμανούς.

«74 χρόνια μετά, ιστορικό μας χρέος είναι να κρατήσουμε τη δημοκρατία ζωντανή. Είναι ιστορική αναγκαιότητα να ηττηθεί ο φασισμός σε όλα τα μέτωπα», αναφέρουν στην ανακοίνωση – πρόσκληση για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 στις 12:30’ μπροστά στο άγαλμα του Άρη στην πλατεία Λαού. Νωρίτερα στις 12:00' είναι το προσκλητήριο στο ίδιο σημείο από την Αριστερή Παρέμβαση.

Η ανακοίνωση της «Παρέμβασης Πολιτών για τη Λαμία»

«Η πόλη μας, γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη  και εκατοντάδων ανώνυμων αγωνιστών  αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Στις 18 Οκτωβρίου 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ και ο πρωτοκαπετάνιος τους Άρης Βελουχιώτης απελευθερώνουν τη Λαμία από τα στρατεύματα της ναζιστικής κατοχής.

74 χρόνια μετά, ο λαός μας βρίσκεται στη δίνη της βάρβαρης λιτότητας, της άγριας φορολογίας, της ανεργίας και της φτώχειας που καθηλώνουν την καθημερινότητα των λαϊκών νοικοκυριών και εξαθλιώνουν ολοένα και ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας μας.  Το τέρας του ναζισμού και του φασισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής,  των υμνητών των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας και των κάθε μορφής ακροδεξιών και εθνικιστικών μορφωμάτων εμφανίζεται απειλητικό, ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει «γη και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ως Δημοτική κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» θεωρούμε ότι ο ύψιστος φόρος τιμής στους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και στο άξιο τέκνο της Άρη Βελουχιώτη είναι η συμμετοχή μας στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που εκείνοι χάραξαν.

Καλούμε τους συμπολίτες μας σε μια λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, επώνυμους και ανώνυμους, που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Λαμίας, την Πέμπτη  18 Οκτωβρίου στις 12.30 μμ στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού».

Η ανακοίνωση της «Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά Ελλάδα»:

«74 χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της πόλης μας και όλης της χώρας από τη ναζιστική βαρβαρότητα.

74 χρόνια, τα οποία δεν είναι ικανά να σβήσουν από τη μνήμη μας το μεγαλειώδη αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του λαού.

Στις 18 Οκτώβρη 1944, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας και των ντόπιων δωσίλογων συνεργατών τους, φεύγουν ταπεινωμένοι απ’ την πόλη μας, κυνηγημένοι απ’ τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Η εποποιία που γράφτηκε απ’ τους ανθρώπους αυτούς που δημιούργησαν το μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό στην Ευρώπη και συνέβαλαν αποφασιστικά στη συντριβή του φασισμού δεν πρέπει να ξεχαστεί, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν «επιφανείς ιστορικοί» να ξαναγράψουν την ιστορία όπως βολεύει την άρχουσα τάξη.

Παραφράζοντας το Σεφέρη, «οι ήρωες δεν προχωρούν στα σκοτεινά», αλλά γίνονται φάροι για να εμπνεύσουν νέους αγώνες στο σήμερα.

Σήμερα, που το ναζιστικό φίδι έχει σηκώσει πάλι κεφάλι και απειλεί το λαό, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα...

Σήμερα, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική απειλεί να τσακίσει κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα...

Όσο κι αν έχει μαυρίσει ο ορίζοντας, ο αγώνας του ‘40 μας έδειξε πως ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να τα βάζει με τις πιο μαύρες αυτοκρατορίες και να τις νικάει.

Εμπρός λοιπόν για τους σύγχρονους αγώνες κατά των δολοφονικών μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ που ανοίγουν το δρόμο στο Ναζισμό και τους νοσταλγούς του.

Καλούμε όλους τους Λαμιώτες στην εκδήλωση μνήμης που θα τελεστεί την Πέμπτη 18 Οκτώβρη, στις 12:00, στην πλατεία Λαού, μπροστά από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη».