Συνδικάτο Μετάλλου: Χωρίς… φρένο πλέον τα ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 11:52 Συνδικάτο Μετάλλου: Χωρίς… φρένο πλέον τα ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ

Νέα καταγγελία από τους εργαζόμενους μετά από το νέο ατύχημα που σημειώθηκε στη νικελοβιομηχανία.

Για μία ακόμη φορά εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ στάθηκαν τυχεροί και το ατύχημα κατά την ώρα της δουλειάς τους δεν εξελίχθηκε σε δυστύχημα, όπως περιγράφει σε νέα καταγγελία του το Συνδικάτο Μετάλλου.

Συγκεκριμένα μετά το ατύχημα στο σιλό διαβροχής, στις 15 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο ατύχημα στην γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων.

Διαβάστε την καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου:

«Στο υπό κρατικής ευθύνης εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ  στην Λάρυμνα, από τις 01/10/2018 όπου  η Διεύθυνση του εργοστασίου ανακοίνωσε και έβαλε σε εφαρμογή την συγχώνευση των τμημάτων  της συντήρησης, στα πλαίσια εφαρμογής του αντεργατικού «στρατηγικού σχεδίου» που έχει η Διοίκηση και έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, από αυτήν την στιγμή και μέχρι σήμερα έχουμε  απανωτά καθημερινά εργατικά ατυχήματα με το φόβο μας  να εστιάζει στα δυο ομαδικά.

Το ένα έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα όπου 4 συνάδελφοι, την ώρα που έσκασε ένα σιλό ψιλής και καυτής σκόνης ( έσκασε γιατί δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες), σώθηκαν για δευτερόλεπτα επειδή γνώριζαν καλά το σημείο και βρήκαν έξοδο διαφυγής κυριολεκτικά στα τυφλά. Οι συνάδελφοι έχουν μπει σε θεραπεία για τα αναπνευστικά προβλήματα που απέκτησαν.

Το άλλο έλαβε χώρα χθες 15/10/2018 όπου έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης στην γερανογέφυρα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων. Επειδή στην γερανογέφυρα δεν υπάρχουν φρένα ασφαλείας η εμπειρία του χειριστή, καθαρά και μόνο, απέφυγε τα χειρότερα (άφησε όσο μπορούσε ομαλά το 25t καυτό υλικό κορνάροντας ταυτόχρονα για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν από κάτω).

Κυβέρνηση, Διοίκηση και Διεύθυνση υλοποιώντας  τους σχεδιασμούς της παραπέρα ιδιωτικοποίησης  απαξιώνουν  την ΛΑΡΚΟ αδιαφορώντας για την ζωή των εργαζομένων. Δείχνοντας πυγμή ισχύος, με «τσαμπουκάδες»  και ύφος λένε «σε όποιον αρέσει, όποιος δεν μπορεί να μας το πει». Λένε στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται  ότι «τα συμβάντα είναι τυχαία και ότι οι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια τους». Μάλιστα έχουν το περίσσιο  θράσος να ψάχνουν και για ένοχους, να ρωτούν «τι έφταιξε». Κυριολεκτικά δεν θα ακουγόταν καθόλου  περίεργο στα αυτιά των εργαζομένων να άκουγαν τους διοικούντες  να λένε ότι «μας μάτιασαν».

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες παρά τα απανωτά καλέσματα του Συνδικάτου μας  μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρέμβει για να σταματήσουν αυτό το σχεδιασμένο, κατά την γνώμη μας έγκλημα.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απαιτούν την ανάκληση της εγκληματικής κατά την γνώμη μας  απόφασης. Σήμερα πραγματοποιούν με επιτυχία  άλλη μια 4ωρη στάση ανά βάρδια. Το Συνδικάτο μας την ώρα της στάσης πραγματοποίησε Γ.Σ όπου οι παρόντες εργαζόμενοι σε αυτή αποφάσισαν  να κλιμακώσουν με κύριο αίτημα να ανακληθεί η απόφαση της ενσωμάτωσης των τμημάτων και για να υπογραφή ΕπΣΣΕ που περιέχει πέρα των οικονομικών, κατάργηση όλων των εργολαβιών, νέες προσλήψεις, συγκεκριμένα  και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Σταθμός του αγώνα όλων των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ θα είναι η πανεργατική 24ωρη απεργία στις 8/11 όπου το Συνδικάτο μας τους καλεί  να ενώσουν τις φωνές τους με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, διεκδικώντας το ίδιο αίτημα, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο μας και με τις ταξικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό Σωματείο. Να «κλείσουν τα αυτιά» στην τρομοκρατία και τις ψευδαισθήσεις που σπέρνουν Κυβερνήσεις, Διοικήσεις και οι εταίροι τους στο συνδικαλιστικό κίνημα  ότι «οι αγώνες θα κλείσουν την ΛΑΡΚΟ και αν δεν απαιτούμε θα την γλιτώσουμε». Ήρθε η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και εργολαβικοί  βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση