Τρία χρόνια με αναστολή για το θάνατο της Μαρίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 08:58 Τρία χρόνια με αναστολή για το θάνατο της Μαρίας

Η υπόθεση της 35χρονης σεφ από το Δίστομο που έχασε τη ζωή της μετά από τροχαίο στη Σκιάθο, αναβίωσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Σε φυλάκιση τριών ετών, με αναστολή και δικαίωμα έφεσης καταδίκασε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, έναν 36χρονο από τη Συρία, που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια της 35χρονης σεφ στη Σκιάθο, Σόνιας Αρμακόλα, η υπόθεση του θανάτου της οποίας, «ζωντάνεψε» ξανά χθες στο Δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Βόλου, τόσο το αντίγραφο της δικογραφίας της υπόθεσης, όσο και η απόφαση του δικαστηρίου για να εξεταστεί εάν προκύπτει ευθύνη του κατηγορουμένου και για το αδίκημα της εγκατάλειψης θύματος τροχαίου ατυχήματος. Ο αλλοδαπός κατηγορούνταν ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 οδηγούσε μοτοσικλέτα και, πέφτοντας σε λακκούβα στο δρόμο μεταξύ Χώρας Σκιάθου και Ξάνεμου, έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να βρεθεί στο οδόστρωμα η Σόνια Αρμακόλα και να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκάλεσαν τον θάνατο της. Η άτυχη γυναίκα εργαζόταν ως σεφ σε εστιατόριο της Σκιάθου τα καλοκαίρια και άφησε την άφησε την τελευταία της πνοή το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου 2015 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, μετά από 10ήμερο αγώνα που έκανε για να κρατηθεί στη ζωή. Η δίκη, διήρκεσε μαζί με τις διακοπές, πέντε περίπου ώρες και αρχικά στο Δικαστήριο κατέθεσαν οι αδελφές, ο γαμπρός και ο πρώην σύζυγος της γυναίκας, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο κατηγορούμενος επέδειξε αμέλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Δεν είχαν πιει

Η φίλη της Σόνιας Αρμακόλα που ήταν παρούσα στο δυστύχημα, δήλωσε πως γνώριζε τη θανούσα από τον Μάιο του 2015 κάνοντας καθημερινά παρέα μαζί της, και τη μοιραία νύχτα μετά το πέρας της δουλειάς τους πήγαν σε μπαρ όπου σύχναζε και ο 36χρονος με έναν φίλο του, για ποτό. Εκεί συνάντησαν τους δύο άνδρες και αποφάσισαν να πάνε μέχρι τη παραλία στον Ξάνεμο για νυχτερινό μπάνιο, καθώς τις επόμενες ημέρες οι δύο αλλοδαποί θα έφευγαν από τη Σκιάθο.
Σύμφωνα με την ίδια, ο κατηγορούμενος δεν παρήγγειλε τίποτα και γύρω στις 3 τα ξημερώματα έφυγαν, για τα σπίτια τους, προκειμένου να βάλουν το μαγιό τους. Στη συνέχεια έδωσαν ραντεβού και οι τέσσερις στην οδό Παπαδιαμάντη, με τον Σύριο να αγοράζει τέσσερις μπύρες από το περίπτερο για να τις έχουν στην παραλία. Σχετικά με την κατάσταση του δρόμου, η μάρτυρας είπε πως δεν ήταν σωστά στρωμένος είχε λακκούβες, ενώ δεν υπήρχε και φωτισμός. Ακόμη είπε πως δεν φορούσαν κράνος, ενώ κινούνταν με μικρή ταχύτητα, όταν ξαφνικά είδε τη Σόνια και τον κατηγορούμενο να πέφτουν στα πλάγια στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Σταμάτησαν να τους βοηθήσουν και διαπίστωσαν ότι είχαν χτυπήσει ελαφριά στο πόδι ο μεν οδηγός, στο χέρι και στο πόδι η άτυχη γυναίκα.

Κοιμήθηκε και δεν ξυπνούσε

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι λίγο πριν την πτώση τους η θανούσα ανασηκώθηκε στο μηχανάκι, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία ο οδηγός και να πέσει, ενώ μετά την πτώση συνέχισαν προς τη θάλασσα, γελώντας και λέγοντας πως δεν έπαθαν τίποτα. Αφού έκαναν μπάνιο και ξέπλυναν τα αίματα από τις πληγές που είχαν λόγω της πτώσης, η γυναίκα ξάπλωσε σε μια ξαπλώστρα και την πήρε ο ύπνος. Όταν θέλησαν να φύγουν προσπάθησαν να την ξυπνήσουν, αλλά μάταια, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν. Πήραν τηλέφωνο το 166, αλλά το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Σκιάθου, ήταν σε άλλο περιστατικό. Επειδή η ώρα περνούσε και η άτυχη γυναίκα δεν συνέρχονταν, αποφάσισαν οι δύο άνδρες να πάρουν τα μηχανάκια και να μεταβούν στη χώρα για να καλέσουν ταξί, το οποίο και έσπευσε στην περιοχή. Έντυσαν την 37χρονη και τη μετέφεραν με την ξαπλώστρα στον δρόμο, όπου την έβαλαν στο ταξί. Η μάρτυρας πήγε μαζί με το θύμα στο Κ.Υ. με τον κατηγορούμενο να την παίρνει τηλέφωνο, ρωτώντας για την κατάσταση της υγείας της, λέγοντας του πως δεν ήταν ανάγκη να πάει και αυτός εκεί.
Την επόμενη ημέρα η Σόνια Αρμακόλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Βόλου, με τη μάρτυρα να μεταβαίνει με το πλοίο της γραμμής το απόγευμα. Στο δικαστήριο αναγνώστηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή, το οποίο μιλούσε για θάνατο εξαιτίας “βαρέων κακώσεων της κεφαλής” και συγκεκριμένα κάταγμα κροταφικού οστού, χωρίς όμως να υπάρχουν κακώσεις στο σώμα και στα άκρα. Στη συνέχεια κατέθεσαν δύο μάρτυρες υπεράσπισης του 36χρονου, που εξήραν το ήθος και την εργατικότητα του.

Της μιλούσε και δεν έβλεπε το δρόμο

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του, υποστήριξε ότι η άτυχη γυναίκα σηκώθηκε από τη θέση της με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο πέφτοντας στη λακκούβα. Επιπλέον είπε πως εκείνη τη στιγμή που βρέθηκαν στο επίμαχο σημείο, είχε γυρισμένο το κεφάλι προς τη θανούσα και μιλούσαν και έτσι δεν πρόσεξε το δρόμο. Υποστήριξε ότι το δίκυκλο ήταν του μαγαζιού που το χρησιμοποιούσε για διάφορες εργασίες, χωρίς όμως ο εργοδότης του να γνωρίζει ότι δεν διέθετε το απαραίτητο δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα. Μίλησε για το ταξί που κάλεσαν για να την παραλάβει, καθώς το ασθενοφόρο αργούσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως δεν συνόδευσε το θύμα στο Κέντρο Υγείας επειδή φοβόταν τις συνέπειες εξαιτίας της έλλειψης διπλώματος και την επόμενη μέρα ήθελε να καταγγείλει το ατύχημα στην αστυνομία, αλλά τον πρόλαβε αστυνομικός και τον προσήγαγε για κατάθεση.

Από αμέλεια του κατηγορουμένου

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε την απαλλαγή του για την έλλειψη διπλώματος εξαιτίας παραγραφής του αδικήματος, κάνοντας λόγο για έλλειψη της απαραίτητης προσοχής εκ μέρους του κατηγορούμενου. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να ήταν σε θέση να αποφύγει τη λακκούβα, λέγοντας πως το ατύχημα προήλθε από αμέλεια του 36χρονου.
Η πολιτική αγωγή εκτίμησε ότι ο κατηγορούμενος επιρρίπτει αδίκως ευθύνες στην άτυχη γυναίκα, λέγοντας πως τόσο καιρό δεν έχει ζητήσει κάποια συγγνώμη από την οικογένεια της, ενώ η υπεράσπιση παραδέχθηκε την ευθύνη του άνδρα για το περιστατικό, λέγοντας πως υποτίμησε το συμβάν. Το δικαστήριο καταδίκασε του αλλοδαπό, σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

magnesianews.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση