Εσείς τι ξέρετε για την Ακρόπολη της Ανατολικής Φθιώτιδας;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 09:26 Εσείς τι ξέρετε για την Ακρόπολη της Ανατολικής Φθιώτιδας;

«Η ανατολική Φθιώτιδα έχει πολλά σημεία και σημαντικά μνημεία που πρέπει να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν και να προστατευθούν...», τονίζει στο LamiaReport η Βιργινία Στεργίου, η οποία βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ακρόπολη της Πελασγίας.

Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο "Λαρίσης Κρεμαστής" (Κάστρο)  ή "Πελασγικόν Άργος", όπου σώζονται ερείπια της αρχαίας πόλης, που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής και πιθανολογείται ότι ανήκει στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι τέσσερις πόλεις του «κράτους» Πηλέα - Αχιλλέα (αρχαία Φθία), το οποίο εκτείνονταν από τη Νέα Αγχίαλο ως τα Φάρσαλα, τη Λαμία και τους Ωραιούς, ήταν: το Πελασγικόν Άργος (ή Κρεμαστή Λάρισα, όπως λεγόταν η σημερινή κωμόπολη Πελασγία Φθιώτιδας, παλαιότερα), το Άλος, η Αλόπη και η Τραχίνα.

Η υποψήφια δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, εκτός από τη μάχη της καθημερινότητας για καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών, δίνει και μεγάλος βάρος στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η υποψήφια Δήμαρχος Στυλίδας επισκέφθηκε το κάστρο της Πελασγίας. Ήδη από την πρώτη της επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με δυο στενούς συνεργάτες της, την αρχαιολόγο κ. Ελένη Μεγαγιάννη η οποία ανήκει στους βασικούς συντελεστές της ίδρυσης του Μουσείου λαϊκού πολιτισμού στη Νεράϊδα Στυλίδας και τον επιχειρηματία κ. Χριστόφορο Ανδρίτσο που κατάγεται από την Πελασγία και ενδιαφέρεται εξίσου για την ανάδειξη της περιοχής, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του μνημείου. Η κ. Στεργίου σημείωσε ότι έχει ήδη προετοιμάσει ένα προσχέδιο για την τουριστική αξιοποίηση του μνημείου και εξέφρασε την πρόθεσή της για την περαιτέρω αναγνώριση του μνημείου σε διεθνές επίπεδο. 

«Η ιστορία του Δήμου μας είναι πολύ μεγάλη και αξιόλογη. Η πολιτιστική μας κληρονομιά πρέπει να μεταβιβαστεί στα παιδιά μας αυτούσια και η προστασία της εντάσσεται στις προτεραιότητες του προγράμματός μας. Το μνημείο βέβαια είναι εγκαταλειμμένο και έχει σήμερα δύσκολη πρόσβαση. Όμως θα γίνει ότι είναι αναγκαίο για την ανάδειξη και την αξιοποίησή του. Η προστασία και η συντήρηση του μνημείου αυτού αλλά και όλων των άλλων αξιόλογων ιστορικών μνημείων του δήμου μας έχει προστιθέμενη αξία για όλους μας και η ανάδειξη και αξιοποίησή τους πέραν της ιστορικής μνήμης θα φέρει με τις κατάλληλες ενέργειες και ανάσα ανάπτυξης στον τόπο μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Στεργίου κατά τη διάρκεια της θητείας της ως συμβούλου στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ασχολήθηκε και με θέματα πολιτισμού και έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα αυτό.

Δείτε το βίντεο:

Η υποψήφια Δήμαρχος Στυλίδας, σε παλαιότερη συνάντηση με γυναίκες της Πελασγίας στον ξενώνα «Πιθάρια» αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στην πρώτη επίσκεψή της στην Ακρόπολη της Κρεμαστής Λαρίσης και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αναδειχθεί το μνημείο και να γίνει ευρύτερα γνωστή η Πελασγία για την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Σε κάθε περίπτωση όπως δήλωσε ο Δήμος θα είναι αρωγός στις πολιτισμικές δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση