Το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το «καθρεφτάκι» για τους ιθαγενείς Λαμιώτες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 17:04 Το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το «καθρεφτάκι» για τους ιθαγενείς Λαμιώτες

Στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, βρίσκεται το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Αποτελεί το προτελευταίο βήμα πριν την οριστική κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς η περιουσία του οποίου θα κατακερματιστεί σε τρία άλλα ιδρύματα, όπως περιγράφει και ο τίτλος του σχεδίου νόμου.

Στην αιτιολογική έκθεση περιγράφεται ως συνέχεια του εγχειρήματος εξορθολογισμού και αναδιάταξης της αρχιτεκτονικής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, παραπέμποντας στις σαφώς ανόμοιες περιπτώσεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το σχέδιο νόμου όπως προβλέπεται να έρθει στη Βουλή, περιλαμβάνει - στο κομμάτι της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - 34 άρθρα, συν δύο άρθρα για την έρευνα.

Στα κομμάτια που ενδιαφέρουν τη Λαμία στο άρθρο 7 περιγράφεται μεταξύ άλλων ότι, «Τα κτίρια, εργαστήρια και λοιπές δομές που εξυπηρετούν το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, με έδρα τη Λαμία, μεταφέρονται αυτοδικαίως κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», στο άρθρο 8 περιγράφεται ανάλογη «μεταφορά» του διοικητικού προσωπικού συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων και των μελών ΔΕΠ (άρθρο 9).

Στο άρθρο 22 αναφέρονται τα νέα (;) Τμήματα που θα έχουν έδρα τη Λαμία και είναι

• Τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

• Τμήμα Φυσικής με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

• Τμήμα Μαθηματικών με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

• Τμήμα Γενικό, με έδρα τη Λαμία

• Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Υγείας

Στο επόμενο άρθρο (23), γίνεται λόγος για το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τους σκοπούς του οποίου ιδρύονται 11 ινστιτούτα εκ των οποίων τα δύο θα είναι στη Λαμία ήτοι, ασφάλειας συστημάτων & επιστήμης δεδομένων και αποκατάστασης & ευεξίας.

Τέλος το σημαντικότερο «καθρεφτάκι» για τους ιθαγενείς Λαμιώτες είναι η σύσταση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Έρευνας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (άρθρο 34 και τελευταίο), με έδρα την πρωτεύουσα της Περιφέρειας, με κάμποσες αρμοδιότητες και πιο ελκυστική, «να μελετήσει τις προϋποθέσεις ίδρυσης Α.Ε.Ι. και Ε.Κ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να εκπονήσει σχετική έκθεση βιωσιμότητας και να εισηγηθεί μέχρι 31.12.2020 στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την ίδρυσή τους».

Το LamiaReport με κάθε σεβασμό απέναντι στις πολιτικές και ακαδημαϊκές (;) αποφάσεις του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του τελευταίου στη Λαμία, είχε θέσει τον προβληματισμό του σχετικά με το αν θα προχωρήσει το δεύτερο βήμα, τόσο για τον εξορθολογισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ευαγγελίζεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και για την προοπτική επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς. Η «καχυποψία» πηγάζει από το γεγονός των προηγούμενων μετεώρων βημάτων που έγιναν στην εκπαίδευση και είχαν πάντα ως αρχή την απώλεια ιδρυμάτων από τη Λαμία χωρίς ποτέ να περνάμε στη δεύτερη φάση. Μια δεύτερη φάση που προσδιορίζεται να ξεκινήσει το 2021 με νέα κυβέρνηση (δεν έχει σημασία αν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή όχι) και το πιο πιθανό με νέο υπουργό Παιδείας.

Δείτε το παρακάτω βίντεο (η ερώτηση στο 09’.50’’):

Το νομοσχέδιο:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση