Έρχεται χειμώνας από αύριο...

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 10:12 Έρχεται χειμώνας από αύριο...

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή και για τις επόμενες ημέρες....

Από την Παρασκευή και μετά ο καιρός θα καταστεί χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κακοκαιρία από την Παρασκευή προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με χιόνια και βοριάδες. 

Η ανάρτηση Καλλιάνου

 

ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μετά τις τελευταίες σχεδόν ανοιξιάτικες ημέρες, φαίνεται ότι ο χειμώνας θα κάνει μια πρώτη προσπάθεια για φέτος να μας δείξει τα «δόντια» του, αφού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από την Παρασκευή και στη συνέχεια ο καιρός θα καταστεί χειμωνιάτικος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ» ΗΜΕΡΑ Η ΠΕΜΠΤΗ

Μια μικρή αλλαγή θα αρχίσει να παρουσιάζει ο καιρός από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Αττική, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στη δυτική Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και μάλιστα στις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές ενδεχομένως να ξεπεράσει τοπικά ακόμη και τους 20°C. Οι άνεμοι (κυρίως βοριάδες) θα αρχίσουν να ενισχύονται κυρίως από τις βραδινές ώρες και θα φτάσουν τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΦΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 1000-1100 ΜΕΤΡΑ

Την Παρασκευή ο καιρός θα καταστεί άστατος σε αρκετές περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα) αλλά και του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις που στα αντίστοιχα ορεινά ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται ακόμη και πάνω από τα 1000-1100 μέτρα ενδεικτικά. Κατά τόπους και κατά περιόδους οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες κυρίως στις νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές όπου σε αυτά τα τμήματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Προφανώς οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους πρώτα σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα της δυτικής, κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας μιας και αυτά βρίσκονται σε αρκετά μεγάλα υψόμετρα (μεγαλύτερα των 1100 μέτρων που θα εντωπίζονται οι περισσότερες χιονοπτώσεις). Σε ορισμένες περιοχές όμως τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα ακόμη και από τα χιονοδρομικά με αποτέλεσμα να χαρούν ιδιαιτέρως οι λάτρεις του χιονιού και του χειμώνα. Αν θα λειτουργήσουν η όχι τα χιονοδρομικά δεν το ξέρει κανείς, διότι το φρέσκο χιόνι πρέπει καταρχήν να είναι αρκετό, να πατηθεί και εν συνεχεία να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο. Αυτό μένει να το δούμε αν και οι πιθανότητες δεν είναι τόσο αυξημένες να συμβεί.

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 750 ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΑΝΕΜΟΙ 8 ΜΕ 9 ΜΠΟΦΟΡ

Η κακοκαιρία με τις βροχές και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά θα διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν Βόρειοι - Βόρειοανατολικοί και πολύ ισχυροί φτάνοντας ακόμη και τα 8-9 μποφόρ ιδιαιτέρως σε περιοχές του Ιονίου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι χιονοπτώσεις θα έχουν την τάση να επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου κυρίως σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας (εκτιμώμενο υψόμετρο τα 750-800 μέτρα).

ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή και το Σάββατο οι βροχές αλλά και οι αντίστοιχες χιονοπτώσεις που θα επηρεάζουν κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα είναι κυρίως τοπικές και μικρής χρονικής διάρκειας και έντασης, ενώ την Κυριακή τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επακταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

ΙΣΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από τη Δευτέρα 19/11 ο καιρός θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται μιας και οι βροχοπτώσεις ναι μεν θα συνεχιστούν τοπικά αλλά θα περιοριστούν κάπως σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει δειλά δειλά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση