Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτό το κτίριο ποιος θα το πάρει;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 08:24 Αυτό το κτίριο ποιος θα το πάρει;

15 εκατ. ευρώ σε μετρητά και πολλά περισσότερα σε ακίνητα η "προίκα" που δίνει το ΤΕΙ Στερεάς - Τι πρέπει να διεκδικήσει από τον Γαβρόγλου η τοπική κοινωνία έστω και την ύστατη στιγμή για να μην αναπολούμε «περασμένα μεγαλεία» - Συνέντευξη με τον Πρύτανη του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρο Λάμψα.

Χωρίς τον Πρύτανη του υπό κατάργηση ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρο Λάμψα, πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχουν ως μοναδικό θύμα την κατάργηση του μοναδικού ανώτατου Ιδρύματος στην Περιφέρεια.

Μια προγραμματισμένη μικροεπέμβαση τον υποχρέωσε σε 10ημερο «κατ’ οίκον περιορισμό» αναγκάζοντάς τον σε μια μικρή γραπτή παρέμβαση.

Ωστόσο έχοντας αναλάβει σε μια κρίσιμη όσο και δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο, σε μια περίοδο που η μεταρρύθμιση του πολύκροτου σχεδίου Αθηνά το μόνο που είχε κατορθώσει ήταν να καταργήσει το Πανεπιστήμιο Στερεάς και να συγχωνεύσει άρον άρον δύο Τεχνολογικά Ιδρύματα με παρόμοιες σχολές, έχει πολλά περισσότερα να πει για όσα «κάποιοι» θέλουν να τα παρουσιάζουν ως μοναδική λύση κι ως αναπόφευκτη συνέχεια της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Στερεά.

Το LamiaReport επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Λάμψα θέτοντας λίγα και σημαντικά ερωτήματα που αποκαλύπτουν γιατί η τοπική κοινωνία οφείλει να αντιδράσει στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, προκειμένου στο μέλλον να μην ψιθυρίζει το «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις»…

LR: Κε Λάμψα η κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς και η εν μέρει απορρόφησή του από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι προ των πυλών, ωστόσο μέχρι και σήμερα υπάρχουν «λεπτομέρειες» που μαρτυρούν ότι κάποια πράγματα γίνονται στο πόδι.

Τελικά που πάει τι και τι μένει στον αέρα; Υπάρχει κάποια ασφαλιστική δικλείδα ώστε κάποια στιγμή η περιουσία να επιστρέψει σε ένα αυτοτελές ίδρυμα με έδρα τη Στερεά;

Πέτρος Λάμψας: Στο σχέδιο νόμου που όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται (άρθρο 7, παρ. 1) ότι: «Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας (Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού…». Στο άρθρο 2 εξαιρούνται από την ένταξη στο ΕΚΠΑ τα κτίρια και εργαστήρια που στεγάζουν τα Τμήματα που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη Λαμία και αντίστοιχα για τις άλλες πόλεις που βρίσκονται Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στη Λαμία όμως υπάρχουν και άλλα κτίρια, όπως τα κτίρια του Διοικητηρίου, της Βιβλιοθήκης και πολύ περισσότερο το οικόπεδο των 26 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ που κόστισε στον ελληνικό λαό 1,5 εκ. ευρώ. Αυτά που μεταφέρονται; Δεν ανήκουν σε Τμήματα, δε γίνεται ειδική μνεία, άρα στο ΕΚΠΑ. Θα πρέπει να πιέσουμε αυτό να αλλάξει και όλες οι υποδομές που βρίσκονται στη Λαμία να ακολουθήσουν την τύχη των Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία.

Και φυσικά, επειδή δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα για την επιστροφή τους σε ένα μελλοντικό αυτοτελές ίδρυμα με έδρα τη Στερεά, φρονώ ότι:

1. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να μεταβιβασθεί κατά κυριότητα στα διάδοχα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά -το αυτονόητο- να μείνει εδώ στον τόπο μας, να μεταβιβασθεί κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα διάδοχα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν την αποκλειστική χρήση τους. Αν στο μέλλον ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Στερεάς οι υποδομές αυτές θα μπορούν να διατεθούν σε αυτό από τους δήμους.

2. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει κατά προτεραιότητα να επενδύονται για τη βελτίωση των υφισταμένων κτιριακών υποδομών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και για τους υπάρχοντες φοιτητές του.

3. Να διασφαλιστεί ότι ο διοικητικός μηχανισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν θα αποψιλωθεί ώστε με την εμπειρία του να ενισχύσει τη νέα προσπάθεια αλλά και να αποτελέσει μαγιά για το Πανεπιστήμιο Στερεάς στο μέλλον.

LR: Αυτές οι παραλείψεις – λάθη, οφείλονται στη σπουδή να κλείσει το θέμα και να πάμε στην ψήφιση του νομοσχεδίου ή είναι αποτύπωμα της προχειρότητας του εγχειρήματος;

Π. Λ: Μπορεί να είναι και τα δύο μαζί. Σε κάθε περίπτωση οι παραλείψεις αυτές είναι ικανές να αποτελέσουν αιτίες για σοβαρές δυσλειτουργίες στα διάδοχα ιδρύματα και να δυσχεράνουν την ζωή των υπαρχόντων φοιτητών κι εργαζομένων στο πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

LR: Σε αριθμούς ποια είναι η «προίκα» που δίνουμε στα Ιδρύματα που «θα σώσουν» την ανώτατη εκπαίδευση στη Στερεά;

Π. Λ: Τα υπόλοιπα των προηγούμενων χρήσεων ανέρχονται σε 15.319.667,47€ (σε αυτά περιλαμβάνονται τα μερίδια στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 9.431.236,98€). Αυτή είναι η προίκα που δίνουμε στα διάδοχα ιδρύματα. Αποτελεί φυσικά περιουσία του ελληνικού λαού και ένα δείγμα της χρηστής διοίκησης που ασκήθηκε διαχρονικά κυρίως στο πρώην ΤΕΙ Λαμίας και νυν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Εμείς νομίζω πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε οι πόροι αυτοί να διατεθούν κατά προτεραιότητα για τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό των Τμημάτων που λειτουργούν στη Λαμία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο εκάστοτε ετήσιος προϋπολογισμός του Ιδρύματος που τροφοδοτούσε, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις κι εργαζόμενους της περιοχής μας θα διοχετεύεται από το τη νέα χρονιά στη Θεσσαλία με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές. Να σας αναφέρω ότι για το 2018 ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται σε 7.527.500 €.

LR: Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν γίνει νόμος του κράτους η μη ύπαρξη ανώτατου Ιδρύματος με έδρα τη Στερεά. Έχετε πεισθεί ότι η Περιφέρειά μας δεν μπορούσε να έχει δικό της Πανεπιστήμιο με Τμήματα και Σχολές, για παράδειγμα αυτές που παραχωρούνται στα τρία άλλα Πανεπιστήμια;

Π. Λ: Έχω πειστεί για το ακριβώς αντίθετο. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, συγκυρίες της περιόδου, το δίπολο Εύβοια-Λοιπή Στερεά Ελλάδα, διακομματικά συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ παραγόντων της περιοχής για ιδιοτελή οφέλη, οδήγησαν το εγχείρημα ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Στερεά σε αποτυχία. Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα, ο κόσμος έχει απομονώσει το θόρυβο και καταλαβαίνει. Θα στείλει ηχηρά μηνύματα, κατά την εκτίμησή μου, που, μεταξύ άλλων, θα αφορούν και στους χειρισμούς για το θέμα του Πανεπιστημίου.

Ενδεικτικά αναφέρω γιατί δεν έχω πειστεί ότι η Περιφέρειά μας δεν μπορεί να έχει το δικό της Πανεπιστήμιο:

1. Όπως είπατε κι εσείς, οι υποδομές, το προσωπικό και τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό. Θα μπορούσε λοιπόν με την ίδια διαδικασία να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Στερεάς.

2. Στην Κρήτη, που διαθέτει Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο, συζητείται η μετεξέλιξη του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο. Αυτό το παραθέτω χωρίς κανένα επιπλέον σχόλιο.

Τέλος, σας ευχαριστώ που μου δίνετε για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να απαριθμήσω τα οφέλη που θα αποκόμιζε η χώρα και η τοπική κοινωνία από την ίδρυση Πανεπιστημίου με έδρα τη Στερεά Ελλάδα με χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής:

1. Θα μειωθεί η αποψίλωση της Περιφέρειας από νέους ανθρώπους που επιλέγουν αναγκαστικά άλλες Περιφέρειες της χώρας για τις σπουδές τους.

2. Θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της Περιφέρειας.

3. Θα υποστηριχθεί η πρωτογενής φυτική και ζωική παραγωγή στην Περιφέρεια.

4. Θα λειτουργεί επικουρικά στη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου-Οινοφύτων προσθέτοντας έναν ερευνητικό βραχίονα στις παραγωγικές και κατασκευαστικές διεργασίες που συμβαίνουν εκεί.

5. Αναμένεται να προσελκύσει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό στη Στερεά Ελλάδα από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και Έλληνες της διασποράς.