Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανεπιστήμιο Στερεάς: «Αυτό είναι το δίκαιο και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει πράξη»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 10:05 Πανεπιστήμιο Στερεάς: «Αυτό είναι το δίκαιο και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει πράξη»

«Προτεραιότητα η διαφύλαξη της περιουσίας του ΤΕΙ Στερεάς προς όφελος των πολιτών της τοπικής κοινωνίας και της διασφάλισης ίδρυσης Πανεπιστημίου με έδρα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας…».

Σε συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο LamiaReport ο Καθηγητής και Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Λάμψας, μαζί με τον δικηγόρο και Επίκουρο Καθηγητή Λάμπρο Μπαμπαλιούτα, καταθέτουν εκ νέου τις σκέψεις του για τη διαφύλαξη της περιουσίας του υπό κατάργηση ιδρύματος ώστε να διασφαλίσουν στο μέλλον την ίδρυση Πανεπιστημίου με έδρα τη Στερεά Ελλάδα.

Οι κκ Λάμψας και Μπαμπαλιούτας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να μην επαναληφθούν τα λάθη του «σχεδίου Αθηνά» που εξαφάνισε το Πανεπιστήμιο της Περιφέρειάς μας και μια ολόκληρη πόλη (Λιβαδειά) από τον Ακαδημαϊκό χάρτη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία αποτελεί ένα απόλυτο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα, όπου δεν δίνεται η δυνατότητα σε κανέναν να το προσβάλλει, να το παραβιάσει. Και ακόμη ειδικότερα να το μεταβιβάσει χωρίς να υπάρχει η βούληση του ιδιοκτήτη.

Αυτός ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο την ιδιωτική περιουσία. Αλλά πολύ περισσότερο (ηθικά και νομικά) δεν δίνεται σε κανέναν η δυνατότητα να διαθέσει όπως αυτός θέλει και με όποια κριτήρια θέλει τη δημόσια περιουσία.

Γιατί πολύ απλά δεν του ανήκει.

Αυτή ανήκει στον ελληνικό λαό που τη δημιούργησε, ανήκει και στις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτούς προορίζεται και άπαντες πρέπει να τη διαθέτουν για την πρόοδο της κοινωνίας.

Ήδη αυτές τις ημέρες «μετράμε» τις τελευταίες αναπνοές του μοναδικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που φέρει τον τίτλο της Περιφέρειάς μας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μιας Περιφέρειας που έγινε όλα αυτά τα χρόνια το «πειραματόζωο» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πάντα με δυσμενή αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία.

Μιας Περιφέρειας που δεν έτυχε του σεβασμού που της αρμόζει, έχοντας να επιδείξει όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά επιτεύγματα στο χάρτη της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό πως κάθε Πανεπιστήμιο που λειτουργεί σε μια Περιφέρεια έχει βασικά δύο στόχους: ο ένας είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους νέους όλης της χώρας και υπό αυτή την έννοια είναι υπερτοπικό και ο δεύτερος είναι να αντλήσει πόρους συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της Περιφέρειας που το φιλοξενεί, συγκρατώντας τη διαρροή των νέων, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό από όλο τον κόσμο και προσφέροντας τις γνώσεις του προσωπικού του για την ενίσχυση και βελτίωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.

Ως Στερεά Ελλάδα δεν επιτύχαμε μέχρι στιγμής να δεσμευθεί η πολιτεία ότι θα ιδρυθεί Πανεπιστήμιο στην Περιφέρειά μας. Μετά από μια μακρά περίοδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα οδηγούμαστε στην κατάργηση του ΤΕΙ. Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα παγιώσει ως πραγματικότητα κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη περιφέρεια της χώρας: στη Στερεά Ελλάδα δεν θα έχει έδρα κανένα Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (θυμίζουμε ότι μέχρι το 2013 υπήρχαν 3 Ιδρύματα με έδρα τη Στερεά Ελλάδα).

Θα πρέπει εδώ σημειωθεί πως το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας είχε διατυπώσει έγκαιρα την πρόταση για ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα με ταυτόχρονη αξιοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση υποδομών και προσωπικού του ΤΕΙ. Σε αυτή την άποψη εμμένουμε ως διοίκηση του Ιδρύματος. Με δεδομένο όμως πως έχει εισαχθεί για ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση είναι στις προθέσεις μας είναι να υποβάλλουμε προτάσεις για τη βελτίωσή του, για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στα διάδοχα Ιδρύματα του προσωπικού και των φοιτητών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας χωρίς ταυτόχρονα να υπονομεύεται η προοπτική ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό τα λάθη του 2013 και του «σχεδίου Αθηνά» δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Άλλωστε η έλλειψη Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια έγινε επιχείρημα σε όσους είχαν προαποφασίσει να μην ιδρυθεί Πανεπιστήμιο με έδρα τη Στερεά.

Ας δούμε όμως το τότε εκδοθέν προεδρικό διάταγμα τι προέβλεπε (Π.Δ. 99/2013, ΦΕΚ Α’ 134): μεταβιβάσθηκε εκ του Νόμου η κινητή και ακίνητη περιουσία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διατέθηκε το ήδη υπάρχον προσωπικό στο βασικό καθολικό διάδοχο και το Πανεπιστήμιό μας πέρασε στην ιστορία, μαζί με όλη την περιουσία του, σύμφωνα πάντοτε με το εκδοθέν προεδρικό διάταγμα, εξαφανίζοντας ταυτόχρονα και μία πόλη (Λιβαδειά) από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

Μία ανάγνωση του σχεδίου νόμου όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή μας πείθει ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Λες και η Στερεά Ελλάδα δεν θέλει τελικά να έχει ένα αυτόνομο και αυτοδιοίκητο, «δικό της» εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αρκείται μόνο σε μία «Παραρτηματοποίησή της» στη Θεσσαλία. Στο άρθρο 7 παρ. 1 του σχεδίου νόμου όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή αναφέρεται ότι: «Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας (Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού...». Στην παρ. 2 εξαιρούνται από την ένταξη στο ΕΚΠΑ τα κτίρια και εργαστήρια που στεγάζουν τα Τμήματα που μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη Λαμία και αντίστοιχα για τις άλλες πόλεις που βρίσκονται Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Στη Λαμία όμως υπάρχουν και άλλα κτίρια, όπως τα κτίρια του Διοικητηρίου, της Βιβλιοθήκης και πολύ περισσότερο το οικόπεδο των 26 στρεμμάτων δίπλα ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ που κόστισε στον ελληνικό λαό 1,5 εκ. ευρώ. Αυτά που μεταφέρονται; Εφόσον δεν ανήκουν σε Τμήματα και δεν γίνεται ειδική μνεία μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στα τρία διάδοχα ιδρύματα μεταφέρονται επίσης τα υπόλοιπα των προηγούμενων χρήσεων που ανέρχονται σε 15.319.667,47€ (σε αυτά περιλαμβάνονται τα μερίδια στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 9.431.236,98€) και ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ιδρύματος που τροφοδοτούσε, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεις κι εργαζόμενους της περιοχής μας. Για το 2018 ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που θα λείψει από του χρόνου από την τοπική οικονομία, ανέρχεται σε 7.527.500 €.

Θεωρούμε πως δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η παθητική και βιαίως παθολογική αντιμετώπιση των πραγμάτων από αρκετούς Φορείς της Περιφέρειάς μας.

Φρονούμε πώς θα πρέπει την ύστατη στιγμή όλα τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα να ορθώσουν το ανάστημά τους και ν’ απαιτήσουν:

1. Η ακίνητη περιουσία να μην μεταβιβασθεί κατά κυριότητα στα διάδοχα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά -το αυτονόητο- να μείνει εδώ στον τόπο μας, να μεταβιβασθεί κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα διάδοχα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έχουν την αποκλειστική χρήση τους.

2. Τα ταμειακά διαθέσιμα του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας να επενδύονται κατά προτεραιότητα για τη βελτίωση των υφισταμένων κτιριακών υποδομών του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και για τους υπάρχοντες φοιτητές του.

3. Να διασφαλιστεί ότι ο διοικητικός μηχανισμός του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δεν θα αποψιλωθεί ώστε με την εμπειρία του να ενισχύσει τη νέα προσπάθεια και να αποτελέσει μαγιά για το Πανεπιστήμιο Στερεάς στο μέλλον.

Έτσι ίσως κάποτε αξιωθούμε να δούμε τ’ όνειρο να γίνεται πραγματικότητα: να δημιουργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Αυτό είναι το δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη.

Ας το διεκδικήσουν, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί.