«Αστροβιολογία: αναζητώντας τα πρώτα ίχνη της ζωής»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 16:24 «Αστροβιολογία: αναζητώντας τα πρώτα ίχνη της ζωής»

Διάλεξη από τον Καθηγητή Ηλία Χατζηθεοδωρίδη στο ΤΕΙ Στερεάς (αμφιθέατρο βιβλιοθήκης)…

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ και το Εργαστήριο Φασματοσκοπίας και Ηλεκτρικών-Ηλεκτρονικών Μετρήσεων Υλικών και Διατάξεων, διοργανώνουν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, ανοιχτή ομιλία με θέμα «Αστροβιολογία: αναζητώντας τα πρώτα ίχνη της ζωής» και κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ κ. Χατζηθεοδωρίδη Ηλία.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδωρίδη «η αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτης δημιούργησε ένα καινούργιο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας, αυτό της Αστροβιολογίας. Αυτή η αναζήτηση τελικά μας οδήγησε σε νέα μονοπάτια που ταυτίζονται και με τις αρχικές μας φιλοσοφικές ανησυχίες και ερωτήματα. Δηλαδή: πως ξεκίνησε η ζωή και σε ποια περιβάλλοντα; Ξεκίνησε εδώ στην γη μας ή είμαστε όλοι εξωγήινοι; Ποια είναι τα φυσικοχημικά όρια ύπαρξης της ζωής…»;

Και ο κ. Χατζηθεοδωρίδης συνεχίζει: «Αν και η αναζήτηση αυτή ξεκίνησε από χημικούς και βιολόγους, συνδέθηκε άμεσα με την γεωλογία, μιας και τα ίχνη της ζωής φυλάσσονται πολύ καλά μέσα στα ορυκτά και τα πετρώματα και μόνο εκεί μπορούμε να τα βρούμε. Άλλωστε, η παλαιοντολογία θεωρείται ένα μέρος της γεωλογίας και διδάσκεται στα προγράμματα σπουδών των γεωλογικών τμημάτων. Ίσως τα ίχνη αυτά να βρίσκονται ακόμη στην γη μας, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό μιας και τα πρώτα πετρώματά της ανακυκλώθηκαν πολλαπλώς λόγω των τεκτονικών κινήσεων. Είναι όμως πολύ πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε άλλους πλανήτες, γι' αυτό και εξερευνούμε αυτούς, όπως για παράδειγμα τον Πλανήτη Άρη.

Το εύρος της πληροφορίας που αντλήσαμε μέχρι τώρα ήταν τέτοιο που πλέον οι επιστήμες αυτές έχουν τόσο πολύ διεισδύσει η μία στην άλλη που πλέον μπορούμε να θεωρήσουμε την Αστροβιολογία σαν μια αυτόνομη επιστήμη ενώ διαφαίνεται πλέον η ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων σπουδών Αστροβιολογίας…».

Στην ομιλία θα αναφερθούν βασικές αρχές της νέας αυτής επιστήμης, και στα περιβάλλοντα που υποθέτουν οι επιστήμονες ότι ξεκίνησε η ζωή. Θα αναφερθούν επίσης και τα είδη των ιχνών "απολιθωμάτων" που αφήνει η ζωή στα πετρώματα και ορυκτά αυτών των περιβαλλόντων καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα ανιχνεύουμε ή τα διακρίνουμε.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση