Πρόταση για την ανάδειξη της Μενδενίτσας σε μαρτυρικό χωριό

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 11:59 Πρόταση για την ανάδειξη της Μενδενίτσας σε μαρτυρικό χωριό

Στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, θα φτάσει ο φάκελος της Μενδενίτσας της ∆ηµοτικής Ενότητας Μώλου του ∆ήµου Καµένων Βούρλων, για τη διεκδίκηση της ανάδειξής της σε μαρτυρικό χωριό.

Η διαδικασία ξεκίνησε με το «πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο φάκελος θα εξετασθεί από την Επιτροπή που συνεδριάζει κάθε χρόνο αρχές του έτους με αρκετά ανάλογα αιτήματα.

Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να τηρεί κάποια πόλη ή χωριό για να μπει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, είναι να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής την περίοδο 1941-1944. Πιο συγκεκριμένα να έχουν υποστεί, ολική καταστροφή κατοικιών από πυρπόληση, ανατίναξη ή βομβαρδισμό σε ποσοστό που να φτάνει ή να ξεπερνά το 80%, η απώλεια του 10% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού από ομαδικές ή μεμονωμένες εκτελέσεις, καθώς και από άλλες αιτίες, όπως τυφλοί πυροβολισμοί άμαχου πληθυσμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την Τοπική Κοινότητα Μενδενίτσας έχει κινηθεί επίσης η διαδικασία ενοποίησης και προβολής των Ιστορικών Μνηµείων της, πρόταση που έγινε δεκτή από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση του περίφημου Κάστρου της.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση