Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μην σας πιάνει πανικός για τον «οικογενειακό γιατρό»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 10:20 Μην σας πιάνει πανικός για τον «οικογενειακό γιατρό»

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος ενημερώνει υπεύθυνα και σωστά για τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, μετά τη σύγχυση που υπάρχει από την παραπληροφόρηση ή την ελλειπή ενημέρωση.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του Ι.Σ.Φ.

Το τελευταίο διάστημα η ιατρική κοινότητα του Νομού μας διαπιστώνει ένα διαρκώς διογκούμενο κύμα ανησυχίας και άγχους μεγάλου αριθμού πολιτών σχετικά με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού. Ένας θεσμός τον οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  προωθεί προς εφαρμογή από 1/1/2019, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση τόσο των ασφαλισμένων, όσο και του ιατρικού  κόσμου.

Η ελλιπής ενημέρωση σε συνδυασμό με τον εκβιαστικό  τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο  Υγείας προσπαθεί να πιέσει  τους πολίτες να εγγραφούν άμεσα σε κάποιο  οικογενειακό ιατρό, μέσα από το δίλημμα «εγγραφή τώρα σε οικογενειακό ιατρό ή απώλεια του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου  και ασφαλιστικής κάλυψης», έχουν δημιουργήσει κλίμα πανικού στους ασφαλισμένους, κάνοντάς  τους να θεωρούν πλέον τον θεσμό του οικογενειακού  ιατρού ως μία ακόμη  υποχρέωση και όχι ως δικαίωμα σε μία καλύτερη και πιο οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ως  Ιατρικός  Σύλλογος  Φθιώτιδος, και  στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας  να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα μέχρι τώρα ισχύοντα αναφορικά  με τον «οικογενειακό ιατρό», προκειμένου να περιορίσουμε την ανησυχία που σκοπίμως κάποιοι φροντίζουν να καλλιεργούν στους  πολίτες.
 
  • Ο  οικογενειακός ιατρός, που προβλέπεται να είναι ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας ή Παιδιατρικής, θα μπορεί να παρακολουθεί έως  2250 ενήλικες και έως 1500 παιδιά (οι παιδίατροι).  Στην περιοχή ευθύνης  του Ιατρικού Συλλόγου μας ο αριθμός  των μέχρι τώρα δηλωθέντων οικογενειακών ιατρών (λιγότεροι των 10), δεν επαρκεί επ` ουδενί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Συνεπώς  οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στον συμβεβλημένο – πιστοποιημένο με τον ΕΟΠΥΥ  ιατρό της επιλογής τους, όπως και πριν, προκειμένου να εξετασθούν και να συνταγογραφήσουν προληπτικές – διαγνωστικές εξετάσεις καθώς και τη φαρμακευτική τους αγωγή .
 
  • Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις στον ασφαλισμένο όταν η συνταγογράφηση δεν προέρχεται από οικογενειακό ιατρό, αλλά από  άλλον ιατρό της επιλογής του.
 
  • Κανένας ιατρός δεν χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και τη δυνατότητα έκδοσης παραπεμπτικών για προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις.
 
  • Το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη επιλογή ιατρού δεν τους χαρίζεται. Είναι  συνταγματικά κατοχυρωμένο και το έχουν κατακτήσει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών που επί  χρόνια κατέβαλαν στα ταμεία τους.
 
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες του Νομού μας, ότι τα μέλη του με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να εξετάζουν, να συνταγογραφούν και να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους, ανεξαρτήτως του αν έχουν εγγραφεί στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού ή όχι, παρέχοντας όπως πάντα υπηρεσίες υγείας  βασισμένες σε σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                    ΝΤΟΥΖΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ