Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ύφεση ο χιονιάς στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:31 Σε ύφεση ο χιονιάς στη Φθιώτιδα

Πρόσκαιρη ήταν η επιδείνωση του καιρού στη Φθιώτιδα, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Από τις 5:00’ το πρωί της Πέμπτης (13/12) μέχρι και τις 2:00’ το μεσημέρι το χιόνι έπεσε πλούσιο σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων φθάνοντας μέχρι και 10 εκατοστά στη Ράχη Τυμφρηστού. Η θερμοκρασία νωρίς το πρωί κατρακύλησε στους -5ο C, ενώ ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές το θερμόμετρο στις 8 το πρωί έδειχνε 0ο!

Μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο από το χωριό Τυμφρηστός μέχρι και τη σήραγγα «Παύλος Μπακογιάννης» για αρκετή ώρα η αστυνομία υποχρέωνε τους οδηγούς να φορούν αλυσίδες.

Ωστόσο η νυχτερινή κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας δεν επέτρεψε στο χιόνι «να πιάσει» στο οδικό δίκτυο επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση των οχημάτων.

«Από τις 12 το βράδυ, όλα τα μηχανήματα ήταν σε επιφυλακή στα ‘’επικίνδυνα σημεία’’ και για αυτό δεν πιαστήκαμε στον ύπνο» λέει στο LamiaReport ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας, καθώς στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ξεκίνησε κατευθείαν να χιονίζει. «Αν δεν είχαμε ρίξει το αλάτι το χιόνι θα κολλούσε στην άσφαλτο, αφού η χιονόπτωση ήταν έντονη. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και οι δρόμοι παντού έμειναν ανοιχτοί».

Αλατιέρες και μαχαίρια ήταν παντού σε «16», Ράχη Τυμφρηστού, Μπράλο, «51» και φυσικά στο χιονοδρομικό του Παρνασσού τόσο από την Αραχόβα, όσο και από την Αμφίκλεια.

Όλα τα χωριά του ορεινού όγκου από Παρνασσό μέχρι Τυμφρηστό ντύθηκαν στα λευκά σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων. Παρεμβάσεις ωστόσο στο δίκτυο χρειαστήκαν μόνο προς το Μαυρίλο και τη Μεγάλη Κάψη.

Μέσα στα χωριά βέβαια το χιόνι ήταν αρκετό όπως στο Δομοκό που ο Δήμαρχος Δημήτρης Τζιαχρήστας έβγαλε ανακοίνωση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

Πάντως με την «συνέπεια» που χτύπησε η κακοκαιρία, με την ίδια συνέπεια υποχώρησε δίνοντας τη θέση της σε νοτιάδες.

Από τις 4 το απόγευμα στον ορεινό όγκο της Κεντρικής Ελλάδας, έφτασαν οι πιο θερμές αέριες μάζες από το Ιόνιο που σταμάτησαν εντελώς τα φαινόμενα.

Ας θυμηθούμε την πρόγνωση του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα και για τις επόμενες ημέρες:

Την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια περίπου από τα 500-600μ και πάνω (π.χ. Δομοκός, Μπράλος). Το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ ασθενείς και η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα κυμανθεί από 3-7 βαθμούς.

Την Παρασκευή προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο θα κυμανθεί από 4-10 βαθμούς.

Συννεφιασμένος θα παραμείνει ο καιρός και το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή περαιτέρω άνοδο και να φτάνει τους 13 βαθμούς.