Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018 08:30 Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών στη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας

Σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας το Τιμητικό Βραβείο Γραμμάτων & Καλών Τεχνών.

Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, παρουσία σπουδαίων εκπροσώπων του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών, βράβευσε τη Φιλαρμονική μας σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς της στη Μουσική και τον Πολιτισμό, τόσο στην πόλη της Λαμίας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

H Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, μια από τις παλαιότερες Φιλαρμονικές στην Ελλάδα, έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό και μουσικό έργο, το οποίο αντικατοπτρίζει συνάμα την ιστορία, την πολιτιστική πορεία και την κοινωνική εξέλιξη του τόπου μας, από την ίδρυσή της το 1896 έως σήμερα.

Προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε αναρίθμητες πολιτιστικές, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις του Δήμου Λαμιέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Δ.Φ.Λ. έχει καταφέρει να προσφέρει ανιδιοτελώς ψυχαγωγία, να δημιουργεί μουσική αντίληψη και να μεταδίδει την εγχώρια μουσική παράδοση σε όλο τον κόσμο.

Αυτό ακριβώς το σπουδαίο έργο, βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών τοποθετώντας επάξια τη Φιλαρμονική μας στο υψηλότερο πολιτιστικό βάθρο της χώρας!

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη, και ύστερα από επισταμένη έρευνα και εργασία σχεδόν δύο ετών η πορεία και το έργο της Φιλαρμονικής, καταγράφηκε σε βιβλίο το οποίο και κατατέθηκε μαζί με το φάκελο προς αξιολόγηση, στην Ακαδημία Αθηνών. Το τεύχος με τα κείμενα επιμελήθηκε η φιλόλογος-συγγραφέας Ειρήνη Πασχαλίδη ενώ το εξώφυλλό του φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Σπύρο Μακρυγιάννη.

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βίβιαν Αργύρη, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τα Θέματα της Δημοτικής  Φιλαρμονικής Μάρκος Τσιτσίας, η φιλόλογος-συγγραφέας Ειρήνη Πασχαλίδη, ο εικαστικός Σπύρος Μακρυγιάννης και φυσικά, ο Μαέστρος Δημήτρης Μαντάς ο οποίος και παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών.

Για τη μεγάλη αυτή διάκριση μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης

«122 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς για τη Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, τη δική μας Φιλαρμονική, τα δικά μας παιδιά!
Αυτό ακριβώς βράβευσε σήμερα η Ακαδημία Αθηνών, την ανυπολόγιστη πολιτιστική και εκπαιδευτική της προσφορά στους χιλιάδες Λαμιώτες και όχι μόνο που έμαθαν και άκουσαν μουσική, που έκλαψαν ή χάρηκαν μαζί της, που γιόρτασαν με τους ήχους της, που ταξίδεψαν μέσα από τις μελωδίες της!
Όπως έχει αναφέρει και ο Πλάτωνας: "Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα".
Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι η Δημοτική μας Φιλαρμονική αξίζει, όχι απλά το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών που επάξια πήρε σήμερα, αλλά αξίζει την αγάπη, το σεβασμό και την αμέριστη υποστήριξή μας!»

Επίσης δηλώσεις έκανε εμφανώς συγκινημένος και ο μαέστρος μας Δημήτρης Μαντάς:

«Με πραγματικά μεγάλη περηφάνια και συγκίνηση, παραλάβαμε σήμερα την τιμητική διάκριση  της  Ακαδημίας Αθηνών, του μεγαλύτερου πνευματικού Ιδρύματος της χώρας. Μια διάκριση που αναγνωρίζει το πολιτιστικό έργο που επιτελεί η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών όλων των καταξιωμένων μουσικών που έχουν περάσει από Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας. 
H Δημοτική μας Φιλαρμονική, μια από τις παλαιότερες Φιλαρμονικές της Ελλάδας, έχει να επιδείξει, από την ίδρυσή της το 1896 έως σήμερα, ένα σημαντικό και πλούσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο στη Λαμία αλλά και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.
 Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες της σε πολλές θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας σημαντικές εμφανίσεις, όπως συναυλίες και παρελάσεις στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχει συντροφεύσει την πόλη της Λαμίας σε όλες τις σημαντικές στιγμές της πολυετούς ιστορίας της. Και πάνω απ’όλα, προσφέρει δωρεάν διδασκαλία μουσικών οργάνων και μουσικής σε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους μουσικούς.
Στο πλήρως εξοπλισμένο, σύγχρονο και καλαίσθητο νέο μας κτίριο, όπου έχουμε εγκατασταθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και με σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό μαθητών μπορούμε, πλέον, να πραγματώσουμε όλα τα καλλιτεχνικά μας σχέδια και να θέτουμε συνεχώς νέους στόχους. 
Θέλω, με την σημερινή ευκαιρία, να ευχαριστήσω από καρδιάς το Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη για την αδιάκοπη και συνεχή μέριμνα και προσφορά του, τον εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Φιλαρμονικής Μάρκο Τσιτσία που είναι συνεχώς και κυριολεκτικά δίπλα μας και φυσικά όλα τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής, παλαιότερα και νεότερα, τα οποία την ανέδειξαν ως σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πατρίδας μας εδώ και 122 χρόνια..
»

Προσαρμοσμένη αναζήτηση