Έρχεται χιονιάς τα Χριστούγεννα...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 09:10 Έρχεται χιονιάς τα Χριστούγεννα...

Κάνει βουτιά ο υδράργυρος και έρχονται χιόνια όχι μόνο στα ορεινά της Φθιώτιδας, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο - Οδηγοί προσοχή στον παγετό κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ψυχρό μέτωπο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή των Βαλκανίων αναμένεται από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων να κινηθεί σταδιακά νοτιότερα προς τη χώρα μας, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ανήμερα τα Χριστούγεννα κατά 8-10 βαθμούς και χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, το πολικό express (ψυχρό μέτωπο στη γλώσσα των μετεωρολόγων), είναι ήδη καθ' οδόν και ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Αη Βασίλης θα φέρει τα λευκά του δώρα.

Σύμφωνα με το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα όσον αφορά τη Φθιώτιδα θέλει προσοχή στα εξής:
1. H χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων θα είναι υποχρεωτική για όσους κινηθούν στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο ανήμερα τα Χριστούγεννα καθώς και την Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή (εκτιμώμενη χιονόστρωση την Τρίτη γύρω στα 10-20 εκατοστά).
2. Παγετός θα σημειωθεί την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ακόμη και μέσα στη Λαμία.

Ο καιρός στην Φθιώτιδα

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες προβλέπονται το διήμερο Κυριακή-Δευτέρα, με ηλιοφάνεια και μέγιστη θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς. Από το βράδυ όμως της παραμονής, το ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στα Βαλκάνια θα κατηφορίσει προς τη χώρα μας και έτσι ανήμερα τα Χριστούγεννα θα επιφέρει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς, βροχές και χιόνια περίπου από τα 600μ και πάνω. Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι την Κυριακή θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, αλλά τη Δευτέρα θα στραφούν σε ΒΔ 4-5 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα στα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-15 βαθμούς.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τις μεσημεριανές ώρες τα χιόνια θα κατέβουν χαμηλότερα μέχρι περίπου τα 600μ. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς. 

Την Τετάρτη (2η ημέρα των Χριστουγέννων) προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς ΒΔ ανέμους. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, αλλά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Γενική πρόγνωση

Για σήμερα Κυριακή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές ομίχλες τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ.

Την Δευτέρα (παραμονή των Χριστουγέννων) προβλέπονται αρχικά τοπικές βροχές στη δυτική και βαθμιαία και στη βόρεια Ελλάδα. Από αργά το βράδυ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής-ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ΝΔ 4-5 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα 6-7 μποφόρ, αλλά από τη νύχτα και από τη βόρεια Ελλάδα θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά. Από τις μεσημεριανές ώρες θα πέσουν χιόνια και στα κεντρικά ημιορεινά. Τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τη νύχτα θα σημειωθεί παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Την Τετάρτη (2η ημέρα των Χριστουγέννων) προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική και νότια χώρα, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και κεντρικά ημιορεινά.
 

Δείτε χάρτη....


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση