Χιονιάς και στη Φθιώτιδα - Στο πόδι η Πολιτική Προστασία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018 09:10 Χιονιάς και στη Φθιώτιδα - Στο πόδι η Πολιτική Προστασία

Κακοκαιρία «εξπρές» με βροχές και χιόνια από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην κεντρική Ελλάδα. Παγετός μέχρι την Παρασκευή.

Λευκά Χριστούγεννα θα κάνουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσα σε αυτές και η Κεντρική ηπειρωτική χώρα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» ο χιονιάς από το βράδυ της Δευτέρας ξημερώματα Χριστουγέννων, είναι κατά μήκος του ορεινού όγκου της Πϊνδου με κατάληξη τις οροσειρές των Αγράφων, του Τυμφρηστού και κεντρικότερα και νοτιότερα, την Οίτη, τα Βαρδούσια τον Παρνασσό μέχρι τα βουνά της Βοιωτίας Ελικώνα και Κιθαιρώνα.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας, προειδοποιεί για έντονα φαινόμενα από τα μεσάνυχτα και ζητεί την προσοχή όσων μετακινηθούν.

«Από το βράδυ της Δευτέρας και μετά τις 12 περιμένουμε την κακοκαιρία να χτυπήσει με έντονα φαινόμενα ξεκινώντας από την Καρδίτσα και στη συνέχεια Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα ως τη Βοιωτία και τις ορεινές περιοχές της Εύβοιας μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης», λέει στο LamiaReport ο κ. Καρακάντζας, ζητώντας την προσοχή και τη συνεργασία των οδηγών. «Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το χιόνι θα κατεβεί ως τα 500 μέτρα ίσως και χαμηλότερα στις παραπάνω περιοχές για αυτό όσοι μετακινηθούν αυτό το διάστημα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν προνοήσει να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις τον τροχονόμων. Από την πλευρά μας έχουν τεθεί σε επιφυλακή δυνάμεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στα ‘’επικίνδυνα σημεία’’ ξεκινούμε ρίψεις αλατιού από το μεσημέρι».

Αυτό που επισημαίνει επίσης ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας είναι ο παγετός που θα ακολουθήσει της έντονης χιονόπτωσης και θα είναι αισθητός ακόμη και στα πεδινά από την Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα και με τη νεότερη πρόγνωση του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα περίπου από τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει την επέλαση του ο χιονιάς από τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Σε όλες τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας αναμένεται αξιόλογη χιονόστρωση (Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα).

Γρήγορα ο χιονιάς θα κατηφορίσει στη Θεσσαλία και γύρω στις 3-4πμ θα αρχίσει να επηρεάζεται και η Φθιώτιδα. Η κακοκαιρία στη Φθιώτιδα (βροχές και χιόνια περίπου από τα 600μ) θα κορυφωθεί τις πρωινές ώρες των Χριστουγέννων, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και δε θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς.

Την Τετάρτη (2η ημέρα των Χριστουγέννων) προβλέπονται λίγες νεφώσεις με ασθενείς ΒΔ ανέμους. Η θερμοκρασία σε νέα μικρή πτώση θα κυμανθεί από 0-4 βαθμούς.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, αλλά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

Η ΕΜΥ εξέδωσε το υπ. αριθμ. 33/2018 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχύ από την τις βραδυνές ώρες της Δευτέρας 24/12/2018 έως και την Πέμπτη 27/12/2018 με κύρια χαρακτηριστικά:

ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 10 ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ, ΕΝΩ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΩΡΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φθιώτιδας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) |έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τους Δήμους και τις Εθελοντικές Οργανώσεις προκειμένου και έχει ενεργοποιήσει τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες, ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr ,καθώς και στο τηλέφωνο 2231032246 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φθιώτιδας.

Καλούνται οι πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.

-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.

-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

-Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.

-Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

-Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).

-Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.

-Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

-Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.

-Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.

-Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).

-Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.

-Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

-Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

-Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση