Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη η «επέλαση» του χιονιά στη Φθιώτιδα - Που χρειάζονται αλυσίδες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 23:35 Σε εξέλιξη η «επέλαση» του χιονιά στη Φθιώτιδα - Που χρειάζονται αλυσίδες

Μέχρι τη θάλασσα θα φτάσει το χιόνι και στη Φθιώτιδα - Πότε θα χιονίσει στη Λαμία - Πολύ νωρίτερα «χτύπησε» το ψυχρό μέτωπο στα ημιορεινά και ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς.

(Ώρα 23:30, 31/12/18)

Συνεχίζεται με ένταση η χιονόπτωση γύρω από τη Λαμία από τα 300 μέτρα και πάνω. Οι αλατιέρες και τα εκχιονιστικά έχουν πιάσει δουλειά από νωρίς το απόγευμα, καθώς χιονίζει προς Καρπενήσι, προς Μπράλο και προς Δομοκό.

Η Τροχαία Λαμίας έδωσε απαγορευτικό για τα φορτηγά στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, για προληπτικούς λόγους, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες, αφού το χιόνι έχει καλύψει εντελώς το οδόστρωμα στο κομμάτι από Δομοκό μέχρι και Νέο Μοναστήρι.

Δείτε ένα βίντεο από το δρόμο Λαμίας - Δομοκού νωρίς το απόγευμα.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στο "51" που επικρατεί πυκνή χιονόπτωση και όσα κινούνται προς Καρπενήσι, από το 36ο χλμ και πάνω, μέχρι και μετά τη σήραγγα του "Παύλου Μπακογιάννη". Χιόνι πέφτει και μέσα στο Καρπενήσι.

Στο εθνικό δίκτυο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο οι οδηγοί που θα κινηθούν προς ημιορεινές και ορεινές περιοχές θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αλυσίδες.

Τα χιόνια θα κατέβουν και μέσα στη Λαμία.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου, η κακοκαιρία «χτύπησε» τα ορεινά χωριά της Λαμίας, της δυτικής Φθιώτιδας, την Ευρυτανία και τις παραπαρνάσσιες περιοχές και με μικρότερη ένταση στο Δομοκό.

Μέχρι τις 2:00'  το μεσημέρι όμως το χιόνι είχε πυκνώσει παντού και είχε κατεβεί στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, σε υψόμετρο δηλαδή στα 400 μέτρα και με διάθεση να «στολίσει» και πιο πεδινές περιοχές που βρίσκονται στο βραχίονα  αυτό.

(Παύλιανη)

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός της Πολιτικής Προστασίας  ήταν βάσει της πρόβλεψης για ένταση των φαινομένων από τις 8:00' το βράδυ της Δευτέρας, ο χιονιάς προσάρμοσε ανάλογα το σχέδιο «ενισχυμένης επιφυλακής» σύμφωνα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ευθύμιο Καραΐσκο.

Αλατιέρες και «μαχαίρια» βρίσκονται από νωρίς σε όλα τα κομβικά σημεία με το αλάτι να έχει στρωθεί από πριν και να περιμένει το χιόνι. Ενισχυμένα συνεργεία της Περιφέρειας βρίσκονται στο «51», τον Μπράλο, τη Ράχη Τυμφρηστού και το «16», ενεργώντας συνεχώς για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Η νεότερη πρόβλεψη για τη Λαμία

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, τις επόμενες ώρες, κυρίως από τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί, δεν αποκλείεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη της Λαμίας (σίγουρα στη βόρεια πλευρά), χωρίς ωστόσο να υπάρχει η πιθανότητα να το «στρώσει» στους δρόμους, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το πρωί της Πέμπτης, με τον ερχομό του επόμενου ψυχρού μετώπου που αναμένεται στη Στερεά Ελλάδα.

Σχετικά έχει ενημερωθεί και ο Δήμος Λαμιέων με τα μηχανήματά του να είναι έτοιμα να προσφέρουν στα ορεινά χωριά και μέσα στην πόλη.

Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά από απόψε το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση.

Την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις με μέτριους ΒΔ ανέμους και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από -2 έως 5 βαθμούς. Τις πρωινές ώρες ο παγετός στα βόρεια τμήματα του νομού θα είναι ισχυρός.

Τα χιόνια την Πέμπτη θα φτάσουν στη θάλασσα και μέσα στη Λαμία

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, την Πέμπτη θα σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο πέλαγος, το οποίο διαμέσου της Στερεάς Ελλάδας θα κινηθεί προς το Αιγαίο.

Το χαμηλό αυτό θα συνδυαστεί με νοτιάδες στην ανώτερη ατμόσφαιρα (εμπλουτισμός με μεγάλες ποσότητες υγρασίας) και ισχυρό επιφανειακό ψύχος λόγω του παγετού που θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη, με αποτέλεσμα στο πέρασμα του να δώσει πυκνές χιονοπτώσεις στην Ήπειρο, δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και ανατολική Στερεά (από το ύψος της Βοιωτίας και πάνω) σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Φθιώτιδας προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στη Λαμία, καθώς επίσης και στις παράκτιες περιοχές, με εκτιμώμενη χιονόστρωση πάνω από 20 εκατοστά (στα επόμενα 24ωρα θα γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα εκτιμώμενα εκατοστά χιονόστρωσης).

Τα φαινόμενα από το βράδυ της Πέμπτης θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δε θα ανέβει πάνω από τους 0 βαθμούς, ενώ τις βραδινές ώρες αναμένεται ισχυρός παγετός.

(χάρτης με τις χιονοπτώσεις της Πέμπτης)

Ισχυρός παγετός την Παρασκευή - Σάββατο

Με την απομάκρυνση του χαμηλού προς την Τουρκία, θα ακολουθήσει το πιο "επικίνδυνο" κομμάτι της κακοκαιρίας, δηλαδή ο πολύ ισχυρός παγετός για τα δεδομένα του νομού. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η πρόβλεψη θερμοκρασίας στη Λαμία θα είναι από -6 έως 0 βαθμούς. Την Παρασκευή ενδέχεται να σχηματιστεί μια ακόμη διαταραχή στο Ιόνιο η οποία πιθανόν να δώσει και πάλι χιονοπτώσεις, αλλά για αυτή την εξέλιξη θα αναφερθούμε σε νεώτερο δελτίο.

Να τονιστεί ότι οι πολικές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας περίπου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οπότε είναι πολύ πιθανό στο χρονικό αυτό διάστημα να προκύψουν δευτερεύουσες ατμοσφαιρικές διαταραχές, ικανές να δώσουν εκ νέου χιονοπτώσεις έως τις παραθαλάσσιες περιοχές.