Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που θα χτυπήσει ο χιονιάς σήμερα και αύριο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 09:05 Που θα χτυπήσει ο χιονιάς σήμερα και αύριο

Ο «Τηλέμαχος» έρχεται με άγριες διαθέσεις - Χιόνια, ισχυροί άνεμοι και πολικές θερμοκρασίες - Τα χιόνια θα φτάσουν και πάλι μέχρι τη θάλασσα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία στη Στερεά Ελλάδα.

Ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (6/1/2019) στο γραφείο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου, με αφορμή τα απανωτά βαρομετρικά χαμηλά που πλήττουν με έντονα καιρικά φαινόμενα την περιοχή μας.

«Λειτουργήσαμε συντονισμένα και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο...», δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ και δηλώσεις εδώ).

Χιονιάς Δευτέρας - Τρίτης

Το νέο κύμα χιονιά το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, σύμφωνα με τον συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, θα επηρεάσει τις Σποράδες, Εύβοια, Μαγνησία, ανατολική και νότια Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική και ΒΑ Πελοπόννησο (νομοί Κορινθίας και Αργολίδας).

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και θα διαρκέσουν μέχρι νωρίς το πρωί της Τρίτης. Στην νότια Εύβοια τα χιόνια θα παραταθούν μέχρι περίπου το μεσημέρι της Τρίτης.

Όσον αφορά τη Φθιώτιδα, τα χιόνια θα αφορούν το τμήμα περίπου από τα Καμένα Βούρλα και νοτιότερα και φυσικά θα επηρεαστεί με αξιόλογες ποσότητες χιονιού η ευρύτερη περιοχή του Μαρτίνου. Η χιονόστρωση λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών θα φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Σε μικρότερο βαθμό θα επηρεαστεί η ανατολική Φθιώτιδα.

Στη Λαμία και το βόρειο πέταλο του Μαλιακού ενδέχεται το απόγευμα της Δευτέρας να δούμε πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις, άνευ όμως σημασίας.

Ο χάρτης που ακολουθεί μας δείχνει τις περιοχές των χιονοπτώσεων για το απόγευμα της Δευτέρας, όπου παρατηρούμε οτι η ευρύτερη περιοχή του Μαρτίνου θα δεχτεί σχετικά καλά χιόνια από το απόγευμα της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης και επομένως όσοι χρησιμοποιήσουν το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αλυσίδες.



Κακοκαιρία Τετάρτης

Νέο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας την Τετάρτη, το οποίο θα κινηθεί προς τη χώρα μας συνοδευόμενο από θυελλώδεις Ν-ΝΔ ανέμους στα πελάγη 7-8 (τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ). Το χαμηλό αυτό θα φέρει ισχυρές κατά τόπους βροχές στο "Π" της χώρας.

Το λεγόμενο "Π" αφορά τη δυτική, βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά των ανωτέρω περιοχών, αλλά ακόμη και στα πεδινά της δυτικής Μακεδονίας και ΒΔ Θεσσαλίας λόγω ισχυρού εγκλωβισμού ψύχους.

Στη Φθιώτιδα προβλέπονται βροχές από το μεσημέρι στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 500μ).

Να τονιστεί ότι λόγω των βροχοπτώσεων στα πεδινά και των πυκνών χιονοπτώσεων στα μεγαλύτερα υψόμετρα είναι ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ την Τετάρτη-Πέμπτη.

Στον επόμενο χάρτη βλέπουμε το νοητό "Π", δηλαδή τις περιοχές που θα έχουμε φαινόμενα την Τετάρτη.