Αυτή είναι η αλήθεια για τις συνθήκες λειτουργίας του 5ου ΓΕΛ Λαμίας στις ημέρες του παγετού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 15:21 Αυτή είναι η αλήθεια για τις συνθήκες λειτουργίας του 5ου ΓΕΛ Λαμίας στις ημέρες του παγετού

Επειδή πολλές καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, από μαθητές και γονείς, για τις συνθήκες λειτουργίας του 5ου ΓΕΛ Λαμίας στις ημέρες του παγετού, επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του Σχολείου κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, ο οποίος μας ενημέρωσε λεπτομερώς για ότι ακριβώς έγινε το επίμαχο 48ωρο.

Ο Λυκειάρχης αρχικά έκανε λόγο για συκοφαντικές αναφορές «μαθητών», οι οποίοι έκαναν λόγο για "απαθή στάση" της Διεύθυνσης και των καθηγητών, επιβεβαίωσε ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες για όλους, λόγω του παγετού, ενώ μας εξέθεσε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Δ/νσης για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σπαλιώρας μας είπε:

«Μετά την απόφαση του Δήμου Λαμιέων να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και εξαιτίας του ολικού παγετού που επικρατούσε στην πόλη και χωρίς καμιά εντολή άνωθεν, πήγα, ως όφειλα,  στο σχολείο έλεγξα το σύστημα θέρμανσης, και έθεσα σε λειτουργία τον καυστήρα για αρκετή ώρα προκειμένου να διαπιστωθεί η ανταπόκριση της προσφερόμενης θέρμανσης σε αντιστοιχία με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Κατόπιν τούτου, θεώρησα σωστό, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και θέρμανσης των αιθουσών διδασκαλίας, να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης από νωρίς, τις πρώτες πρωινές ώρες (01:30 περίπου)όπως και έγινε σε συνεννόηση με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κο Οικονόμου Ηρακλή. Πρέπει να επισημάνω πως σε κανένα σημείο του σχολείου δεν υπήρχε πρόβλημα από παγετό εφόσον δεν υπήρχαν εστίες- παγίδες με παγωμένα ύδατα.

Την Τρίτη το πρωί ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία του σχολείου, με τη θερμοκρασία να είναι στους μείον 5 OC. Αν και το σύστημα θέρμανσης δούλευε περισσότερο από 8 ώρες, η θέρμανση των αιθουσών διδασκαλίας όπως και των γραφείων διευθυντή, υποδιευθυντών και συλλόγου διδασκόντων δεν ήταν ικανοποιητική, προκαλώντας δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων όλων μας (καθηγητών-μαθητών). Παρ’ όλα αυτά η ημέρα τελείωσε κανονικά ως προς τον χρόνο. Παράλληλα τελείωσαν και τα αποθέματα πετρελαίου, περίπου 500 lt. Ήδη από νωρίς και διαπιστώνοντας την έλλειψη καυσίμου ζήτησα προμήθεια από τον αρμόδιο προμηθευτή των σχολείων. Όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην εθνική οδό διαπιστώθηκε ανεπάρκεια πληρότητας και στο αντίστοιχο πρατήριο. Μετά από αυτό ενημέρωσα την κα Χαρώνη υπεύθυνη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων και την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου κα Αργύρη. Η κα Αργύρη επιλήφθηκε του ζητήματος και εγγυήθηκε την πλήρωση καυσίμου αργά το βράδυ η πολύ νωρίς το πρωί λόγω των προβλημάτων μετακίνησης των μεταφορικών μέσων (βυτιοφόρων). Εξαιτίας αυτού θεωρήθηκε αναγκαία την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου όπως και έγινε με απόφαση του Δήμου Λαμιέων και της Αντιδημάρχου κας Αργύρη.

Το σχολείο ξεκίνησε να δουλεύει κανονικά από τις 09:30 με θερμαινόμενες τις αίθουσες διδασκαλίας και όλων των γραφείων χωρίς και πάλι να είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου επικράτησαν άσχημες καιρικές συνθήκες με χιονόστρωση σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σχολείου μας όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από μαθήτρια. Τα μαθήματα διεξήχθησαν κανονικά και παρά τις αρχικές σκέψεις μας για διακοπή της λειτουργίας του σχολείου για το υπόλοιπο της ημέρας προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα όλων μας (μαθητών και εκπαιδευτικών), δεν έγινε πράξη τελικά μετά την υποχώρηση του φαινομένου και την ομαλοποίηση της κατάστασης ως προς τα φαινόμενα.

Επισημαίνουμε ότι το σχολείο μας είναι ανοικτού τύπου και γι΄αυτόν τον λόγο είναι περισσότερο επιρρεπές στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (π.χ. μεταφορά air condition από το παλαιό κτήριο ή αγορά καινούργιων) για την αντιμετώπιση παρόμοιων συνθηκών. Σε καμία περίπτωση δεν αδιαφορήσαμε τόσο εγώ όσο και υπόλοιποι συνάδελφοι στα αιτήματα των μαθητών μας λόγω του παγετού, αφού και οι ίδιοι αντιμετωπίζαμε τις ίδιες δυσκολίες.

Για τον λόγο αυτόν θεωρώ συκοφαντικά όσα αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τις δικές μου ενέργειες και των υπόλοιπων συναδέλφων στις συνθήκες παγετού των δύο προηγούμενων ημερών που επικρατούσαν στο 5ο ΓΕΛ Λαμίας. 

Πιστεύω πως ως δημόσιος υπάλληλος και εκπαιδευτικός έχω την υποχρέωση να προσφέρω τα μέγιστα των δυνατοτήτων μου στους σύγχρονους ελληνόπαιδες στα πλαίσια της νομιμότητας και των οικονομικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Καλό θα είναι όμως και οι μαθητές και μαθήτριες να εργάζονται μέσα σε πνεύμα διαλόγου, συνεργασίας και συνεννόησης για την αντιμετώπιση κάθε μορφής δυσκολίας. Άλλωστε το σχολείο μαθαίνει και πρέπει να μαθαίνει στα παιδιά τα πάντα, ακόμα και την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Η συκοφάντηση όμως ενός ανθρώπου που έχει ανοιχτή την πόρτα του γραφείου του σε όλους και διαλέγεται ισότιμα με όλους προς όφελος όλων δείχνει ξεκάθαρα σκοπιμότητες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του λειτουργήματος που επιτελούμε. Και εδώ η ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων είναι μεγάλη....», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση