Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται πάλι χιόνια...

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 08:35 Έρχονται πάλι χιόνια...

Χειμώνας από τα παλιά - Νέο γρήγορο πέρασμα χιονιά από σήμερα το βράδυ και αύριο Τρίτη.

Το 2019 ή αν θέλετε ο Ιανουάριος από την πρώτη μέρα έδειξε άγριες διαθέσεις με έντονες χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές βροχές και θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε Σκανδιναβικές χώρες!

Έτσι πριν καλά – καλά συνέρθουμε από το κύμα κακοκαιρίας που «χτύπησε» την Παρασκευή το βράδυ, ένα νέο ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, μετά την ανάπαυλα της Κυριακής με ήλιο, ο οποίος είχε… δόντια, από Δευτέρα τις απογευματινές ώρες, περιμένουμε στο βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Μακεδονία βροχές και χιόνια στα ορεινά που βαθμιαία μέσα στη νύχτα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα με εξαίρεση το βόρειο Αιγαίο και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Αιτία αυτής της νέας μεταβολής του καιρού είναι ένα ακόμη βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί στο Ιόνιο και θα κινηθεί γρήγορα προς το ΝΑ Αιγαίο. Καθώς το χαμηλό θα κινείται ανατολικότερα θα "κατεβάσει" πολύ ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες θα καταφέρουν πρόσκαιρα να ρίξουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης στην Κεντρική Στερεά σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ η νότια Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Πελοπόννησος, Αττική, κεντρικό Αιγαίο και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου για πολύ έντονες βροχοπτώσεις από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης, όπως βλέπουμε και στον χάρτη.

Ο καιρός στη Φθιώτιδα

Την Δευτέρα αρχικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά περίπου από τα 700μ. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1-9 βαθμούς.

Στη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης τα υψόμετρα χιονόπτωσης σταδιακά θα κατέβουν έως τα 200-300μ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι στο κέντρο της πόλης θα έχει χιονόνερο και μόνο στα βόρεια προάστια θα χιονίσει για λίγο τα ξημερώματα (περίπου από το ύψος του Νοσοκομείου).

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης τα φαινόμενα θα σταματήσουν εντελώς και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας με ΒΔ ανέμους 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία την Τρίτη θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Λούτας παραμένει πάντα μεγάλος ο κίνδυνος για πλημμύρες κατά μήκος του Σπερχειού, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας θα έχουμε βροχές.