Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακοκαιρία εξπρές και αγρυπνία για το Σπερχειό!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 18:40 Κακοκαιρία εξπρές και αγρυπνία για το Σπερχειό!

«Ξυστά» θα περάσει από τη Φθιώτιδα το νέο βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει νέα χιόνια αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Από το βράδυ της Δευτέρας το νέο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίσθηκε στο Ιόνιο και θα κινείται γρήγορα προς το ΝΑ Αιγαίο, θα επηρεάσει τη χώρα μας με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις στα πεδινά και τις νησιώτικες περιοχές και τα χιόνια σε ορεινά - ημιορεινά τμήματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το συνεργάτη μας Κώστα Λούτα, το χαμηλό θα ακολουθήσει νοτιότερη πορεία από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά με αποτέλεσμα τα φαινόμενα στη Φθιώτιδα να είναι ασθενή από αργά το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης.

Δείτε και το νέο χάρτη που αφήνει τελικά έξω το μεγαλύτερο κομμάτι της Βοιωτίας και της Αττικής, αλλά και την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Στο «κόκκινο» δίνονται τελικά για βροχές και καταιγίδες η νότια Πελοπόννησος, το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν και υφίστανται στην περιοχή μας, κάτι που δεν απομακρύνει την πιθανότητα για χιονόνερο ή χιόνι σε περιοχές με υψόμετρο κοντά στα 300 μέτρα ειδικά στη νότια Λοκρίδα. Τα φαινόμενα όμως θα είναι ασθενή και σύντομης διάρκειας για αυτό και η κακοκαιρία έχει χαρακτηριστεί «εξπρές»!

Ο Σπερχειός και η πρόβλεψη

Αυτό ουδόλως εφησυχάζει τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Φθιώτιδας που παρακολουθούν τη στάθμη του Σπερχειού. Η πολύ μεγάλη συγκέντρωση χιονιού στα ορεινά όπου βρίσκονται οι πηγές που τροφοδοτούν τον ζωοδότη ποταμό της ομώνυμης εύφορης κοιλάδας σε συνδυασμό με οποιαδήποτε βροχόπτωση, μπορεί να φέρει και πάλι στα όρια του το ποτάμι. Τις προηγούμενες ημέρες πήραμε μια γεύση από το τι μπορεί να φέρει η παραμικρή βροχή.

Ενθαρρυντικό είναι ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχουμε και πάλι ήλιο με βαθμιαία άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα (χωρίς βροχές).

Για το Παρασκευό-σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές και ενισχυμένους νοτιάδες. Η αλλαγή της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή ειδικά τα βράδια καθώς μέχρι σήμερα είχαμε αρνητικές τιμές. Τοπικές βροχές αναμένονται στη δυτική και βόρεια ηπειρωτική χώρα καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.