Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας στο... Πολεμικό Ναυτικό

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 23:52 Το Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας στο... Πολεμικό Ναυτικό

«Υπέρ των εν θαλάσση καλώς πλεόντων!», εύχεται η Αγία μας Εκκλησία σε κάθε ακολουθία. Βεβαίως, για το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας η ευχή αυτή είναι οικεία, εφ’ όσον ακούγεται τακτικότατα στον Ιερό Ναό του Αγίου Στυλιανού, στο παρεκκλήσι, δηλαδή, του Σχολείου μας, έφορος του οποίου είναι ο Άγιος Στυλιανός, ο κραταιός προστάτης των παίδων. Ο Άγιός μας, λοιπόν, γιορτάζει, και μαζί του γιορτάζει και το Σχολείο, στις 26 Νοεμβρίου.

Εσχάτως, όμως, η ευχή για τους εν θαλάσση πλέοντες απεδείχθη οικεία για το Σχολείο μας και για έναν ακόμη λόγο. Στις 6 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την εορτή του Αγίου Στυλιανού, γιορτάζει ένας άλλος Άγιος, πολύ αγαπητός στο λαό μας, ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών. Φυσικώ τω λόγω, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας έχει την τιμητική του αυτή την ημέρα. Και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους αρμοδίους της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού οι οποίοι είχαν τη λαμπρή ιδέα να συνδυάσουν, για δεύτερη χρονιά, αυτή την εορτή με μία καθ’ όλα αξιέπαινη πρωτοβουλία που απευθύνθηκε προς τη μαθητιώσα νεολαία της πατρίδας μας. Προσκλήθηκαν, λοιπόν, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου απ’ όλα τα σχολεία της χώρας να δηλώσουν συμμετοχή σε κλήρωση με έπαθλο πραγματικά αξιοζήλευτο: ένα ταξίδι με φρεγάτα και μία πτήση με ελικόπτερο του Πολεμικού μας Ναυτικού!

Και ποιο σχολείο του Νομού Φθιώτιδας στάθηκε τυχερό; Μα το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Λαμίας! Ο μαθητής μας Φέκας Κωνσταντίνος εκπροσώπησε την Περιφέρειά μας αποκτώντας μία πραγματικά μοναδική εμπειρία!

Έτσι, στις 3 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τον πατέρα του, όπως όριζε η σχετική πρόσκληση του Π.Ν., ταξίδεψε στην Αθήνα. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, πολύ θα θέλαμε, τους κληρωθέντες μαθητές να συνόδευαν και καθηγητές τους! Εν πάση περιπτώσει, πατέρας και γιος, όπως και οι υπόλοιποι 25 μαθητές με τους κηδεμόνες τους απ’ όλη την Ελλάδα, φιλοξενήθηκαν, εξόδοις του Π.Ν., σε ξενοδοχείο του Πειραιά. Την επόμενη ημέρα, οδηγήθηκαν, με υπηρεσιακό λεωφορείο, στο Πέραμα και από εκεί, με πλοίο μεταφοράς προσωπικού, έπλευσαν προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, τη βάση απ’ όπου τα πλοία και οι άνδρες του Ναυτικού μας εκκινούν για να προστατεύουν τα νησιά και τις θάλασσές μας από κάθε επηρμένο επίβουλο.

Εκεί τους έγινε ενημέρωση για το έργο που επιτελεί το Π.Ν., παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Ρήγα και του Αρχηγού Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια οι μαθητές επιβιβάσθηκαν στη φρεγάτα «Κουντουριώτης» και το ταξίδι στα νερά του Σαρωνικού ξεκίνησε. Στην αρχή οδηγήθηκαν στο ελικοδρόμιο του πλοίου, ενώ ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο σκάφος και παράθεση γεύματος στο εστιατόριο του πλοίου.

Και βέβαια, η κορύφωση της εμπειρίας τους ήταν η δεκαπεντάλεπτη πτήση τους με ελικόπτερο Aegean Hawk το οποίο απονηωνόταν από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας, με επιβάτες του 5 μαθητές κάθε φορά. Ο μαθητής μας πέταξε με την πρώτη πεντάδα, σε ύψος 1000 ποδιών, περίπου 300 μέτρων, και είδε από ψηλά, όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές του,  τη φρεγάτα τους και τα νησιά του Σαρωνικού.

Δεν χρειάζεται, ασφαλώς, να πούμε ότι είδαν από ψηλά και την περιοχή στην οποία, το 480 π.Χ., τα 300 πολεμικά πλοία των αρχαίων Ελλήνων μεγαλούργησαν συντρίβοντας τον περσικό στόλο, που είχε παρατάξει διπλάσιο, αν όχι τριπλάσιο αριθμό πλοίων, κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Είδαν λοιπόν από ψηλά τα νερά στα οποία  βυθίσθηκαν τα όνειρα του Ξέρξη, του βασιλιά των Περσών, ο οποίος «απήλαυσε» την καταστροφή του στόλου του θρονιασμένος σε χρυσό θρόνο στο όρος Αιγάλεω. Από εκεί φαίνεται πως άκουγε ευκρινέστερα  τους Έλληνες να ορμούν στη μάχη ψάλλοντας τον παιάνα «Ω παίδες Ελλήνων ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων! Νυν υπέρ πάντων αγών!». Είμαστε βέβαιοι ότι, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις,  κάτι παρόμοιο, Αγίου Νικολάου μεσιτεύοντος, θα ακούσουν και θα υποστούν από τους άνδρες του Πολεμικού μας Ναυτικού τυχόν επίδοξοι μιμητές του Ξέρξη οι οποίοι εθελοτυφλούν, αρνούμενοι να διδαχθούν από την ιστορία.

Και επειδή όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος, η πτήση των μαθητών με το ελικόπτερο τελείωσε, ο πλους τους με τη φρεγάτα τελείωσε και αποβιβάσθηκαν στο σημείο απ’ όπου είχαν ξεκινήσει, στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Εκεί συναντήθηκαν με τους γονείς τους, τους οποίους οι αρμόδιοι δεν άφησαν παραπονεμένους, εφ’ όσον ξεναγήθηκαν σε υποβρύχιο του Π.Ν.! Από τη Σαλαμίνα έπλευσαν  και πάλι στο Πέραμα και από εκεί οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο για τη δεύτερη διανυκτέρευση που προέβλεπε το πρόγραμμα.

Η επιστροφή του μαθητή μας στη Λαμία ολοκλήρωσε αυτή τη μοναδική θαλασσινή εμπειρία την οποία του προσέφερε το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας. Ο μαθητής μας, λοιπόν, Κωνσταντίνος Φέκας, έχοντας εμπειρία των λεβέντικων ρουμελιώτικων βουνών της ιδιαίτερης πατρίδας του, γνώρισε από κοντά μιαν άλλη λεβεντιά, τη λεβεντιά της ελληνικής θάλασσας και των ανδρών του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι οποίοι περιφρουρούν καθημερινά τα γαλάζια νερά της πατρίδας μας, περιπολώντας «Μέσ’ στου Αιγαίου τα νησιά» όπου «αγγέλοι φτερουγίζουν».

Ευχόμαστε, στο Σχολείο μας πάντα επιτυχίες, στον μαθητή μας καλή πρόοδο και καλή τύχη στη ζωή του, στα δε παλληκάρια του Πολεμικού μας Ναυτικού καλή δύναμη στη δύσκολη αποστολή τους, με τις μεσιτείες του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, και των Αγίων Νεκταρίου, Στυλιανού και Αικατερίνης, εφόρων και προστατών της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και του Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας!

Λαμία, 6 Ιανουαρίου 2019

Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Χρήστος Γ. Καλαντζής
Φιλόλογος – Νομικός
ΜΔΕ Θεολογίας
Εκπ/κός Εκκλ/κού Σχολείου Λαμίας
Προσαρμοσμένη αναζήτηση