Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα μαλακά οι εργοληπτικές εταιρίες για το «καρτέλ» στο διαγωνισμό του 5ου Λυκείου Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 12:03 Στα μαλακά οι εργοληπτικές εταιρίες για το «καρτέλ» στο διαγωνισμό του 5ου Λυκείου Λαμίας

Πρόστιμα 244.787 ευρώ σε πέντε (5) από τις δεκατρείς (13) εργοληπτικές εταιρείες για το έργο των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η επιβολή προστίμου ύψους 244.787,4 ευρώ σε πέντε εργοληπτικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε οριζόντια «καρτελική» σύμπραξη, αναφορικά με τη χειραγώγηση του διαγωνισμού δημοπράτησης του έργου κατασκευής «5ο Λύκειο Λαμίας (Τμ. Α1 και Β)» το Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την Επιτροπή οι εταιρίες έχουν παραβεί τους εθνικούς κανόνες περί ανταγωνισμού που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και επέβαλε τα παρακάτω πρόστιμα (μειωμένα κατά 15% σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) στις εταιρίες:

1) Στην εταιρία ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ πρόστιμο ύψους 109.641,52 ευρώ.

2) Στην εταιρία ΙΛΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρόστιμο ύψους 35.723,71 ευρώ.

3) Στην εταιρία ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρόστιμο ύψους 17.269,24 ευρώ.

4) Στην εταιρία ΩΡΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, πρόστιμο ύψους 7.612,23 ευρώ.

5) Στην εταιρία ΤΕΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρόστιμο ύψους 74.540,68 ευρώ.

Όπως αναφέρει επίσης στην απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν «να παραλείπουν στο μέλλον τη διαπιστωθείσα στο σκεπτικό της απόφασης παράβαση. Σημειώνεται, ότι πρόκειται για τη δεύτερη (σε μικρό χρονικό διάστημα) περίπτωση διευθέτησης που αφορά τον κλάδο των δημόσιων έργων κατά την οποία ενδιαφερόμενες εταιρίες εκδηλώνουν εμπράκτως, ειλικρινώς και αυτοβούλως το ενδιαφέρον τους για διευθέτηση. Τα ευεργετικά αποτελέσματα που προβλέπονται στο άρθρο 25α στ) (μείωση προστίμου) και στο άρθρο 44 παρ. 3 του ν. 3959/2011 (εξάλειψη αξιοποίνου κλπ) μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις».

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) ξεκίνησε το 2011, μετά από ανώνυμη επιστολή αναφορικά με ενδείξεις νόθευσης διαγωνισμού με χειραγώγηση προσφορών και τον καθορισμό αναδόχου κατά το δημόσιο διαγωνισμό για τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας (νυν Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας) προϋπολογισμού ύψους 8.000.000 ευρώ.

Στο στόχαστρο είχαν βρεθεί 13 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά δημόσιων έργων.