Λαμία: Έτσι «έσβησε» η 13χρονη μαθήτρια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 08:18 Λαμία: Έτσι «έσβησε» η 13χρονη μαθήτρια

Η τελευταία πράξη του δράματος που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα παίχτηκε σήμερα στις 12:00' στη Μητρόπολη Λαμίας.

Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους δικούς της ανθρώπους. Οι γονείς δεν μπορούν να πιστέψουν πως σήμερα κήδεψαν το παιδί τους που "έσβησε" επειδή οι γιατροί σε δυο νοσοκομεία (Λαμίας και Λάρισας) δεν έκαναν τα αυτονόητα για να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο περιστατικό, που αφορούσε σε ένα 13χρονο κοριτσάκι.

Οι γιατροί δεν κατάλαβαν τι είχε

Περιτονίτιδα που προκλήθηκε από διάτρηση στομάχου και όχι από σκωληκοειδίτιδα, είναι η αιτία που προκάλεσε το θάνατο του 13χρονου κοριτσιού από τη Λαμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο θάνατος προήλθε από περιτονίδα (φλεγμονή στην κοιλιά) «η οποία είναι αποτέλεσμα διάτρησης του στομάχου». Επίσης, ενημέρωσαν οι ιατροδικαστές, έχουν ληφθεί δείγματα προκειμένου να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις από το εξειδικευμένο τμήμα του ΑΠΘ.

Σε επικοινωνία που είχε το LamiaRerport με τον πατέρα της 13χρονης μαθήτριας μας είπε: «Αν είχα πάει το παιδί μου στο νοσοκομείο "Παίδων" στην Αθήνα θα ζούσε...Πείτε τους να κλείσουν τις Παιδιατρικές στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας. Είναι νεκροταφεία», είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού.

Δείτε βίντεο:

Τα ευρήματα

Μιλώντας στο newsit.gr, ο ιατροδικαστής και επιστημονικός σύμβουλος οικογένειας Σωκράτης Τσαντίρης τόνισε πως μετά από τη νεκροψία νεκροτομή που διενήργησε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Ελένη Ζαγγελίδου, προέκυψε ότι η αιτία θανάτου του 13χρονου κοριτσιού ήταν η περιτονίτιδα που επήλθε από διάτρηση στομάχου.

«Η περιτονίτιδα είναι φλεγμονή της κοιλιάς που επηρέασε δυσμενώς όλα τα οργανικά συστήματα και αποτέλεσε αιτία θανάτου», τόνισε ο κ. Τσαντίρης, σημειώνοντας ότι «η ερμηνεία των ευρημάτων δεν είναι θέμα ιατροδικαστή».

Ευθύνες και στους γιατρούς του νοσοκομείου Λάρισας

Η οικογένεια του 13χρονου κοριτσιού αναζητά απαντήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στο μοιραίο. Σύμφωνα με την κα Ζαγγελίδου, η περιτονίτιδα υπήρχε όταν μεταφέρθηκε το παιδί στο νοσοκομείο, είπε στο newsit.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς.

«Επομένως, η Δικαιοσύνη τώρα θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες, όχι όμως μόνο στη Λαμία, αλλά, δυστυχώς και στη Λάρισα. Διότι, με βάση τη νεκροψία – νεκροτομή και κάποια άλλα έγγραφα ιατρικά που έχω, υπάρχει ευθύνη και στο χειρουργείο το οποίο έγινε στη Λάρισα.

Η χειρουργική επέμβαση που έγινε εκεί δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Όταν έχεις έναν ασθενή με οξεία κοιλία, θα πρέπει να βρεις την εστία. Η περιτονίτιδα δημιουργείται από κάποια εστία. Είτε λέγεται σκωληκοειδής απόφυση, είτε έντερο, είτε κάποιο άλλο όργανο. Εφόσον έγινε τομή, αφαιρέθηκε η σκωληκοειδής απόφυση, η οποία απόφυση δεν είχε διαρρηχθεί, έπρεπε να βρουν την εστία. Διότι, μη βρίσκοντας την εστία και κλείνοντας την τομή, η εστία συνέχισε να “δουλεύει”», τόνισε ο Ν. Διαλυνάς.

Ο δικηγόρος της οικογένειας κατηγόρησε τους γιατρούς που έκαναν την εγχείρηση στο 13χρονο κορίτσι για λάθη που οδήγησαν στο θάνατό της. Όπως τόνισε, από τη νεκροψία – νεκροτομή βρέθηκε ένα λίτρο και διακόσια γραμμάρια υγρό στην κοιλιά.

«Έτσι όπως έγινε η εγχείρηση, αγνόησαν βασικές απεικονιστικές εξετάσεις, αγνόησαν βασικά συμπτώματα τα οποία οδηγούσαν στο στομάχι. Ο μηχανισμός θανάτου είναι πλέον ξεκάθαρος και δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες και βλακείες που διέρρεαν δεξιά και αριστερά, και οφείλεται, γενικότερα, στη μη αντιμετώπιση της διάτρησης του στομάχου, στο γεγονός ότι υπήρχαν αυτά τα υγρά και δεν μπορούσαν να διαφύγουν από κάπου, στην πίεση του διαφράγματος, στην είσοδο του υγρού στους πνεύμονες, στην περικαρδίτιδα και στην ανακοπή. Και ο θάνατος ήταν φρικτός», τόνισε.

Θα λογοδοτήσουν

«Το 2019, δυο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της Λαμίας και ένα της Λάρισας, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν μια απλή περίπτωση. Το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω. Όμως όσοι ολιγώρησαν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη...», τόνισε ο πατέρας του αδικοχαμένου κοριτσιού.

«Μακάρι να μπορούσα να την πάω κατευθείαν στο "Παίδων", αλλά δεν μπορούσα να πάρω μόνος μου την ευθύνη και να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι με το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Αν το είχα κάνει ίσως και να είχε σωθεί το παιδί μου», λέει ο κ. Κουτσοπάνος και συνεχίζει: «Η παιδιατρική του νοσοκομείου Λαμίας και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου της Λάρισας πρέπει να κλείσουν. Είναι δολοφόνοι , δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοί ο άνθρωποι. Πρέπει να σωθούν κι άλλα παιδιά, μακάρι το παιδί μου να είναι το τελευταίο» λέει ο πατέρας της 13χρονης Ιωάννας στο protothema.gr .

Όπως είναι γνωστό οι γονείς ήδη έχουν καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία της Λάρισας, σε βάρος γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, άλλα και σε βάρος των γιατρών του Νοσοκομείου της Λαμίας, όπου όπως υποστηρίζουν οι γονείς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του παιδιού τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση