Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για το Φυσικό Αέριο σε Λαμία και Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 17:08 Πότε προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για το Φυσικό Αέριο σε Λαμία και Στερεά

Ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων σε 18 πόλεις…

Το επενδυτικό πλάνο της πενταετίας 2019-2023 για την επέκταση του φυσικού στην Ελλάδα, παρουσίασε η νέα διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Σταύρος Ραπτόπουλος και η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Στεφανία Μωσσέ, περιλαμβάνονταν τα πλάνα τους για 18 πόλεις σε τρεις Περιφέρειες, όπου άμεσα το δίκτυο θα επεκταθεί κατά 1.130 χιλιόμετρα με προϋπολογισμό 172 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τις Περιφέρειες, Στερεάς Ελλάδας και τις πόλεις  Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα, Λειβαδιά, Λαμία, Χαλκίδα, Κεντρικής Μακεδονίας με Βέροια, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Γιαννιτσά, Κατερίνη,  Σέρρες και Κιλκίς και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με Ορεστιάδα, Καβάλα, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών, καθώς και για τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Σημειώνεται, ότι σε 6 από αυτές τις πόλεις, ανάμεσα σε αυτές και η Λαμία (αλλά και Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη και Σέρρες), όπου λειτουργεί ήδη μικρό δίκτυο διανομής, εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν ήδη να υποβάλλουν αιτήσεις για τροφοδοσία με φυσικό αέριο. Το ίδιο θα γίνει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε άλλες 3 πόλεις (Θήβα, Κιλκίς και Δράμα).

Για αυτές τις περιφέρειες έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων που θα προέλθει κατά 50% από το ΕΣΠΑ, ενώ το 35% θα καλυφθεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 15% θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου διανομής σε άλλες τέσσερις Περιφέρειες. Συγκεκριμένα για τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τη σύνταξη μελέτης κόστους και οφέλους για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου. Για αυτές προβλέπονται 15.000 διασυνδέσεις μέσω της επέκτασης του δικτύου κατά 850 χλμ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 109 εκατ. ευρώ.