Καταστροφές καλλιεργειών στην πρώην λίμνη Ξυνιάδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 20:02 Καταστροφές καλλιεργειών στην πρώην λίμνη Ξυνιάδας

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού…

Καταγγελίες προς τις κυβερνήσεις που δεν υλοποίησαν εδώ και χρόνια αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα στην πρώην λίμνη Ξυνιάδας του Δήμου Δομοκού, καταγράφει σε δελτίο τύπου η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση.

Παράλληλα καταγράφει ανεπαρκή συντήρηση και καθαρισμό από Περιφέρεια και ΤΟΕΒ και ζητεί μια σειρά από μέτρα ανακούφισης.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Λ.Σ.:

«Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν για ακόμη μια φορά στην πρώην λίμνη Ξυνιάδα του Δήμου Δομοκού από τις πλημμύρες που ακολούθησαν μετά το λιώσιμο του χιονιού στην περιοχή.

Αιτία είναι η απουσία των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων που προεκλογικά για δεκαετίες υπόσχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν.

Το υπάρχον δίκτυο αποστράγγισης, με την υποχώρηση που έχει υποστεί το έδαφος, έχει καταστεί ανεπαρκές και δεν μπορεί να διώξει τις ποσότητες των υδάτων που συγκεντρώνονται στις περιπτώσεις παρατεταμένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. Πέραν αυτού η συντήρηση και ο καθαρισμός  του απ’ τους φορείς που έχουν την ευθύνη,    (Περιφέρεια-ΤΟΕΒ κ.λ.π), είναι ανεπαρκής.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σχεδόν κάθε χρόνο να πλημμυρίζουν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πράγμα που έχει τραγικές συνέπειες στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών των γύρω χωριών.

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δήμο Δομοκού, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Στερεάς, της Πολιτικής Προστασίας, του ΤΟΕΒ, του ΕΛΓΑ αλλά και πρόεδροι κοινοτήτων και αγρότες της περιοχής.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν αδυναμία και αναρμοδιότητα να προχωρήσουν σε μεγάλα έργα, που θα δώσουν οριστική λύση του προβλήματος. Υποσχέθηκαν μόνο να στείλουν την επόμενη βδομάδα ένα μηχάνημα να κάνει καθαρισμό σε ένα τμήμα του κεντρικού χάντακα, για να φύγουν κάποιες ποσότητες υδάτων για φέτος, πράγμα που από μόνο του δεν αρκεί.

Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στις προσεχείς εκλογές και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Νιάνιος, ο οποίος, αφού κατήγγειλε διαχρονικά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής για την αδιαφορία  που έχουν επιδείξει στην οριστική  λύση ενός χρόνιου προβλήματος, μεταξύ άλλων απαίτησε:

1. Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν  τα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα των πλημμυρών στην πρώην  λίμνη Ξυνιάδας.

2. Να διατεθούν τάχιστα, όσα μηχανήματα είναι απαραίτητο, για τον καθαρισμό του κεντρικού χάντακα και των ρεμάτων που καταλήγουν σ’ αυτόν, ώστε να αδειάσει γρήγορα το νερό και να περισωθεί,  ό τι  είναι δυνατόν, απ’ τις φετινές καλλιέργειες.

3. Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

4. Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες των οποίων οι κτιριακές υποδομές και το ζωικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές με το χιόνι, τον παγετό και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. 

Ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα  και να μαυρίσει σε όλες τις κάλπες αυτούς που με την πολιτική που στηρίζουν βάζουν φρένο στην καλυτέρευση της ζωής του. Να μην αποδεχθεί κανείς, η αντιπλημμυρική προστασία να είναι από τα τελευταία σε επιλεξιμότητα έργα, να στριμώχνεται στις συμπληγάδες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιείται μόνον εφόσον συνοδεύει μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια. Είναι απαράδεκτο τα αντιπλημμυρικά έργα να μπαίνουν στο ζύγι «κόστος -όφελος» από το κράτος και τις κυβερνήσεις του, όταν αφορούν στην ζωή και το βιός των οικογενειών των κατοίκων της περιοχής.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση