Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιόνια, βροχές και κρύο την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 10:14 Χιόνια, βροχές και κρύο την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου

Χιόνιζε το πρωί προς Καρπενήσι - Βελτίωση από το απόγευμα και καλό καιρό το Σαββατοκύριακο…

Όπως… ταιριάζει στον δεύτερο μήνα του Χειμώνα, μας αποχαιρετά ο Ιανουάριος αφήνοντας πίσω του χιόνια στα ορεινά και σε κάποια ημιορεινά, βροχές κι αρκετό κρύο.

Από το πρωί της Πέμπτης (31/1) η χιονόπτωση ήταν έντονη στα ορεινά της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, με τους ταξιδιώτες να αντιμετωπίζουν το χιονιά στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού.

Συνεργεία της Περιφέρειας ήταν στο δρόμο μην επιτρέποντας στο «λευκό εισβολέα» να αφήσει τα ίχνη του στο οδόστρωμα, ωστόσο επειδή κατά διαστήματα τα φαινόμενα ήταν έντονα κι ουδείς γνωρίζει πόσο χαμηλά θα κατεβεί το χαμηλό, η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διοικητή του ΑΤ Σπερχειάδας Γιώργο Σταθοκώστα που ελέγχει το οδικό δίκτυο Λαμίας - Καρπενησίου, σταθμοί θα βρίσκονται στα δύσκολα σημεία προκειμένου αν χρειαστεί να δοθεί χρήση αλυσίδων.

Πάντως από το απόγευμα η πρόγνωση θέλει τον καιρό να βελτιώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Γενική πρόγνωση

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ σε, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ και από την νύχτα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην υπόλοιπη χώρα, Στην Μακεδονία και την Θράκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 με 6 που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 7 και από το μεσημέρι βαθμιαία δυτικοί τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση του καιρού από την νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και στα νότια θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ με εξασθένηση την νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Για την Παρασκευή

Την Παρασκευή στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες παροδικά θα αυξηθούν στα δυτικά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Νωρίς το πρωί θα πέσουν λίγα χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά παγετός.