Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρακιώτης: «Εκλογές τον Οκτώβριο…»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 14:17 Σαρακιώτης: «Εκλογές τον Οκτώβριο…»

«Οι πολίτες δεν αγωνιούν αν θα γίνει το όνειρο του κ. Μητσοτάκη πραγματικότητα…» συνέντευξη του Βουλευτή Φθιώτιδας στο altsantiri.gr  και στον Γιάννη Βασιλακόπουλο για το παρόν και το μέλλον της κυβέρνησης, τη Φθιώτιδα και τις εκλογές…

Τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δικαιώσουν την κυβέρνηση, επειδή οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν φοβήθηκαν να μετρηθούν με την ιστορική τους ευθύνη, διατυπώνει με συνέντευξή του στο altsantiri.gr ο βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης. Ο νεαρός δικηγόρος που προτιμά τον δρόμο των επιχειρημάτων από εκείνων των συνθημάτων τονίζει πως «η βενζίνη της κυβέρνησης είναι το ίδιο το έργο της»  και σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό και λογοδοτούν μόνον στον λαό».

Κύριε Σαρακιώτη είστε νέος βουλευτής, αλλά σε μια πολιτική περίοδο εκρηκτικών, θα έλεγα, ανακατατάξεων, μετατοπίσεων και σε ένα κοινοβουλευτικό τοπίο με πολλές εντάσεις. Πώς μπορεί σε αυτό το σκηνικό να υπηρετηθεί το όραμα ενός νέου ανθρώπου, στην κεντρική πολιτική σκηνή;

«Η κατάσταση, που πολύ ορθά περιγράφετε, συνιστά κατ’ εμέ πρόκληση και όχι λόγο αποστασιοποίησης. Η χρεοκοπία της χώρας, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και η απαξίωση της πολιτικής συνέθεσαν μια πραγματικότητα, την οποία οφείλαμε να μην αποδεχθούμε κυρίως εμείς οι νέοι άνθρωποι και να μείνουμε πιστοί στις αρχές, στις αξίες και στους οραματικούς στόχους μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσωπικά δεν ανέμενα την έλευση μιας «ασφαλούς» πολιτικής περιόδου για να εισέλθω στο στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά. Άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν πτοήθηκε, ούτε φοβήθηκε να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αλλαγής της χώρας, επιτυγχάνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την επίλυση χρόνιων ακανθωδών προβλημάτων, την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της, την κατοχύρωση των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους διά της συνταγματικής αναθεώρησης και το θεσμικό εκδημοκρατισμό σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα της πολιτικής ζωής».

Τι σας κάνει αισιόδοξο και τι σας φοβίζει στο πολιτικό γίγνεσθαι, όπως το βιώνετε;

«Ο Όττο Φον Μπίσμαρκ έλεγε ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Οφείλουμε να αντικρίσουμε την πολιτική πραγματικότητα, με γνώμονα το πώς θα μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και να τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια στο Κοινοβούλιο, να λύνουμε προβλήματα και όχι να αποτελούμε μέρος αυτών. Αν παραμείνουμε πιστοί στο συντεταγμένο στρατηγικό σχέδιο, που έχουμε καταθέσει για τη χώρα, δεν έχουμε να φοβόμαστε απολύτως τίποτα. Όπως γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην «Αναφορά στον Γκρέκο»: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ως κράτος και ως πολίτες ότι εργαζόμενοι σκληρά μπορούμε να κάνουμε την ελπίδα πράξη και να αφήσουμε πίσω μας την επώδυνη εμπειρία των μνημονίων και της περιστολής οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών κατακτήσεων. Βιώσαμε τη μεγαλύτερη σε μέγεθος και χρονική διάρκεια ύφεση οικονομίας εν καιρώ ειρήνης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίσαμε ουκ ολίγες φορές τη χλεύη των Ευρωπαίων εταίρων μας και την απαξία συνολικότερα από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά, η οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς, η Ελλάδα αναβαθμίζεται περιφερειακά, το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας έχει οδεύσει προς το τέλος του, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρέμεινε όρθιο και ενισχύθηκε περαιτέρω υπό ασφυκτικές συνθήκες, οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας καλούνται να λογοδοτήσουν, επενδυτικά σχέδια απομπλέκονται και οι εξαγωγές αυξάνονται και πάλι μετά από μία σχεδόν δεκαετία. Όλα τα προαναφερθέντα με κάνουν να αισιοδοξώ, χωρίς έχω την ψευδαίσθηση ότι με «ένα μαγικό ραβδί» έχουν πάψει όλα τα προβλήματα».

Η κυβέρνηση έκανε κάποια ιστορικά βήματα, όπως λ.χ, η επίλυση του Μακεδονικού, ή οι πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του Συντάγματος. Πέρα όμως από την ιστορική αξία των αποφάσεων, αυτές κουβαλούν κι ένα πολιτικό κόστος. Θέλω να μου πείτε, αν εσείς, το εισπράττετε κι αν εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση έχει «βενζίνη στο «ντεπόζιτο» για να αναστρέψει αυτό που λέμε δημοσκοπικό κλίμα και με ποια εργαλεία και πρωτοβουλίες. Και, υποερώτηση: Πότε βλέπετε εκλογές;

«Αλίμονο αν η κυβέρνηση υλοποιούσε το πολιτικό πρόγραμμά της με βάση κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και με αυτό το πρόταγμα οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη λήξη της τρέχουσας συνταγματικής περιόδου, δηλαδή τον προσεχή Οκτώβριο. Οι πολίτες δεν αγωνιούν αν θα γίνει το όνειρο του κ. Μητσοτάκη πραγματικότητα και αν θα επανέλθουν δριμύτεροι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής τραγωδίας για να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Οι πολίτες βιώνουν ήδη την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του επαίσχυντου «υποκατώτατου», ρωτούν για την επικείμενη θεσμοθέτηση των 120 δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών τους και αναγνωρίζουν την ειλικρινή προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης έχοντας ήδη μειώσει την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% στο 18%. Ακόμη οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουν πολιτική, ουσιαστική και ιστορική  αξία γιατί με αυτές βαθαίνει η δημοκρατία, εκσυγχρονίζεται, καθοριστικά  η κοινωνία και στηρίζεται στην ουσία, θεσμικά, μια κοινωνία που υπέφερε στα χρόνια της κρίσης.  Το έργο αυτής της κυβέρνησης αποτελεί και το «πολιτικό καύσιμο», για το οποίο με ρωτήσατε. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις ψηφίζονται στις εθνικές εκλογές και λογοδοτούν αποκλειστικά στον ελληνικό λαό.

«Από εκεί και πέρα, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν λάβει μία ισορροπημένη, αντικειμενική και πολυδιάστατη ενημέρωση όσον αφορά τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Προσωπικά συζητώ καθημερινά με ανθρώπους στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Φθιώτιδα και αντιλαμβάνομαι ότι έχουν εξαιρετικά ελλιπή πληροφόρηση για το θέμα. Δυστυχώς, οι ακροδεξιές «κορώνες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δεσπόσει στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και έχουν συμπαρασύρει αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ενδεχομένως μια αυξημένη συναισθηματική φόρτιση για το εν λόγω ζήτημα. Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι δίνουμε ως κυβέρνηση μία μάχη ενάντια σε εδραιωμένες νοοτροπίες και κυρίαρχα συμφέροντα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, όπως δεν κάναμε ποτέ και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε προτάσσοντας τα συμφέροντα της χώρας και όχι των λίγων και ισχυρών».

Κύριε Σαρακιώτη, αν σας ρωτούσε ένας συντοπίτης σας: Ποιες είναι οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες που πήρατε για τους πολίτες της Φθιώτιδας και ποιες είναι, οι εκκρεμότητες, για την περιοχή σας; Είστε ικανοποιημένος, ως εκπρόσωπος των πολιτών της Φθιώτιδας;

«Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τις ενέργειες ενός μόνο ανθρώπου. Οι επιτυχίες αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας και συνεννόησης. Ανατρέχοντας στα 3,5 αυτά χρόνια, εκτιμώ ότι μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες αποτέλεσε η προώθηση της μεγάλης επένδυσης στην περιοχή της Λοκρίδας, του γνωστού σχεδίου ‘Atalanti Hills’, η οποία έμενε ξεχασμένη στα συρτάρια των υπουργείων για πάνω από 10 χρόνια. Σημαντικά βήματα έγιναν και στον τομέα των υποδομών, με την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης με ηλεκτροκίνηση, ένα έργο το οποίο αφορά άμεσα το Νομό Φθιώτιδας, καθώς οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σχετίζονταν με την ολοκλήρωση της Σήραγγας του Καλλιδρόμου και της Γέφυρας της Εκκάρας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου τμήματος (Λαμία-Δομοκός) του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου Ε65, έργο το οποίο παρέμενε για πολλά χρόνια ημιτελές εξαιτίας της ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακολούθως, άξια αναφοράς είναι η ένταξη στον εθνικό κατάλογο της ελιάς «Καλαμών» παραγωγής Φθιώτιδας, ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας προστατεύθηκε το πλέον εξαγώγιμο αγροτικό προϊόν του νομού. Όμως, τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα δε σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη προβλήματα και εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση των πολλών ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας δεν έχει τελεσφορήσει παρά τις εκκλήσεις όλων μας προς το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο μεταβιβάστηκαν πριν από αρκετά χρόνια.

Η περιπέτεια, που πέρασε η χώρα μας, εύχομαι να μας έκανε πιο δυνατούς και πιο σοφούς. Με αισιοδοξία και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς, κανένα πρόβλημα και κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο».

Πηγή: altsantiri.gr