Τρίτη Περιφέρεια σε ΑΕΠ η Στερεά πολύ κάτω από το 75% του Κοινοτικού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 10:41 Τρίτη Περιφέρεια σε ΑΕΠ η Στερεά πολύ κάτω από το 75% του Κοινοτικού

Παραμένει η Ελλάδα ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης σύμφωνα με την Eurostat.

Δεν προκάλεσε έκπληξη η τελευταία ανακοίνωση της Eurostat, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται οι πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, τέσσερις Περιφέρειες μας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), Ήπειρος (13η), Βόρειο Αιγαίο (14η) και Δυτική Μακεδονία (17η) βρίσκονται στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε., σύμφωνα με το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Σε επίπεδο χώρας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται αρκετά ψηλά  σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές (62%), καταλαμβάνοντας την 3η θέση μαζί με τα νησιά του Ιονίου, ωστόσο είναι αρκετά πίσω σε σχέση ακόμη και με το 75% του Κοινοτικού ΑΕΠ. Γνωρίζουμε επίσης ότι ως περιοχή το σύνολο του ΑΕΠ επηρεάζεται από τη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων τη στιγμή που ολόκληροι νομοί, βρίσκονται γύρω στο 50%!

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα από τις δεκατρείς ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού, όμως και για την περιοχή της πρωτεύουσας παρατηρήθηκε σημαντική μείωση από το 99% που είχε ως αγοραστική δύναμη το 2014.

Στον αντίποδα την «μπάνκα» τίναξε στον αέρα η περιοχή του κεντρικού και δυτικού Λονδίνου με το ΑΕΠ να εκτοξεύεται στο 626%.

Δείτε τους «πλούσιους» και «φτωχούς» της ΕΕ:

Δείτε και τον πίνακα που αποτυπώνει την Ελληνική πραγματικότητα αν Περιφέρεια και περιοχή:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση