«Σάπισαν» από βροχή και χιόνι Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κρήτη και στη Μακεδονία… στάλα!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 20:00 «Σάπισαν» από βροχή και χιόνι Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Κρήτη και στη Μακεδονία… στάλα!

Τα απίστευτα του καιρού για το μήνα Φεβρουάριο…

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την ανάλυση 330 σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, παρουσιάζονται με το πέρας του Φεβρουαρίου.

Όπως διακρίνεται από τον χάρτη, εντυπωσιακά υψηλές ήταν οι μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης στα ανατολικά και νότια της χώρας. Ενδεικτικές τιμές αναφέρονται στον χάρτη. Αντιθέτως πολύ χαμηλά ήταν τα ύψη βροχής στα δυτικά και βόρεια.

Η κατανομή αυτή οφείλεται κυρίως σε τρία διακριτά καιρικά γεγονότα:

1) Το τριήμερο 05-07 Φεβρουαρίου 2019 ισχυρή κακοκαιρία επηρέασε τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής αρχικά στην Μαγνησία και Εύβοια και αργότερα στη Δυτική Κρήτη.

2) Το πενθήμερο 13-17 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Χιόνη) ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη, οδήγησαν στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο με αποτέλεσμα πολύ θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη όταν παρασύρθηκε το όχημά τους από ορμητικά νερά χειμάρρου. Σημαντικά προβλήματα και ζημιές δημιούργησαν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Το συνολικό ύψος υετού στην Εύβοια και στην Κρήτη ξεπέρασε τα 400 mm, ενώ εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1 m.

3) Το τετραήμερο 23-26 Φεβρουαρίου 2019, (κακοκαιρία Ωκεανίς) εκ νέου ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη επηρέασαν τον καιρό της χώρας μας, με ισχυρές χιονοπτώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στο Πήλιο και στην Εύβοια και εμμονή πολύ θυελλωδών ανέμων για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Βαρομετρικό χαμηλό νότια της Κρήτης προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Κρήτη, φθάνοντας τοπικά συνολικά στα 600 mm, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι διαπιστώσαμε και δυστυχώς με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το 1.5-2 m.

Εν κατακλείδι, καταδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη λειτουργίας δικτύων μετρήσεων με ικανοποιητική χωρική πυκνότητα, ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια η μετεωρολογική κατάσταση και να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία, τόσο για την κατανόηση του φαινομένου, όσο και για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Πηγή: Meteo.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση