Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφαγή» στη Φθιώτιδα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019 08:55 «Σφαγή» στη Φθιώτιδα για μια θέση στο ψηφοδέλτιο

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του LamiaReport για 4 άνδρες και 3 γυναίκες στα ψηφοδέλτια της Φθιώτιδας, μετά την ποσόστωση του 40% που προβλέπεται ανά περιφέρεια και για τις εθνικές εκλογές. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τελικά το σενάριο της ποσόστωσης των φύλων σε ποσοστό 40%, επιβεβαιώθηκε και για τις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την κατάθεση του παραπάνω νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το ρεπορτάζ του LamiaReport, που από τον περασμένο Ιανουάριο σας είχαμε ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Το άρθρο 15

Συγκεκριμένα το άρθρο 15 «Ποσοστό υποψηφίων κατά φύλο στις βουλευτικές εκλογές», αναφέρει τα εξής:

«Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 (Α' 57) αντικαθίσταται ως εξής:

‘’Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40°/ο του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τις επόμενες εκλογές’’».

Όπως είχαμε παρατηρήσει και στο αποκλειστικό ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη αλλαγή για το ΣΥΡΙΖΑ του επιτρέπει από τη στιγμή που έχει με διαφορά τις περισσότερες γυναίκες στη Βουλή, να παρουσιάσει πιο δημοφιλή ψηφοδέλτια απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που ανδροκρατείται και θα πρέπει να ανανεώσει υποχρεωτικά τις λίστες της με γυναικεία πρόσωπα που τα περισσότερα θα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Χαμός στη Φθιώτιδα

Πως μεταφράζεται όμως το παραπάνω συγκεκριμένα για τη Φθιώτιδα; Το κάθε κόμμα δύναται να έχει 7 υποψηφίους λόγω 5 εδρών (4 στην πρώτη και μία από τη δεύτερη κατανομή σύμφωνα με το ΠΔ 117), άρα με το 40% ανά φύλο, πάμε στο 2,8 για το ένα φύλο που στρογγυλοποιείται στον αριθμό 3. Με απλά μαθηματικά λοιπόν σημαίνει 4 άνδρες και 3 γυναίκες ή το αντίθετο!

Έλα όμως που ειδικά στη Φθιώτιδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον  ολόκληρη ποδοσφαιρική ομάδα, με τους αναπληρωματικούς της και μόλις μία γυναίκα στην 11αδα, την πρώην βουλευτή Ελένη Μακρή - Θεοδώρου! Και από τη στιγμή που ήδη δύο θέσεις είναι επισήμως κλεισμένες, δηλαδή των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Οικονόμου, είναι εύλογη η απορία ποιοι θα είναι τελικά οι δύο επιπλέον άνδρες που θα τους πλαισιώσουν.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί από άνδρες πολλά, όπως οι Γιώργος Κοτρωνιάς, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Θέμης Χειμάρας, Θανάσης Γιαννόπουλος, Τόλης Παπαποστόλου, Γιάννης Μπρεκουλάκης και Φώτης Σερέτης. Επίσης με δήλωσή τους, έθεσαν εαυτό στη διάθεση του κόμματος όπου τους χρειαστεί οι Δημήτρης Δρακάκης και Στέλιος Κανέλλος. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι μέχρι πρότινος έπαιζαν γερά για το ψηφοδέλτιο στη Φθιώτιδα οι Σπύρος Καπράλος και Γιώργος Κύρτσος που απέσυραν μόνοι τους το σχετικό ενδιαφέρον.

Στον αντίποδα τις γυναικείες θέσεις είναι πολύ πιθανό να συμπληρώσουν οι κυρίες Ευμορφία Αυγερίου, Τομεάρχης Οργανωτικού της ΝΔ στη Φθιώτιδα και Βάσω Παλαιολόγου – Σίμου Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λοκρών και Πρόεδρος της Τοπικής ΔΗΜΤΟ. Δεν θα ήταν έκπληξη και η ενασχόληση με το ψηφοδέλτιο της Ελένης Τσεκούρα – Αμερικάνου, που έχει θητεία στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στη πρώην Νομαρχία Φθιώτιδας.

Το νομοσχέδιο

Να συμπληρώσουμε για το επίμαχο νομοσχέδιο ότι εκτός από το πρώτο μέρος (άρθρα 1 έως 30) που αφορά την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας», το δεύτερο μέρος (άρθρα 31 έως 49) περιλαμβάνει «Ρυθμίσεις θεμάτων ιθαγένειας», ενώ το τρίτο μέρος (άρθρα 50 έως 115) «Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Σε αυτό το κομμάτι και στα άρθρα 50 και 51 – 52, οριστικοποιείται η διαδικασία εκλογής προεδρείων συμβουλίων και επιτροπών και οι ποσοστώσεις αντίστοιχα.

Στο τελευταίο κομμάτι επιβεβαιώνεται και πάλι το ρεπορτάζ του LamiaReport για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων κατά 50% σε σχέση με το σύνολο του αριθμού που εκλέγεται.

Διαβάστε παρακάτω το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών: