Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο καιρός «τρελάθηκε» την Τρίτη;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 08:10 Γιατί ο καιρός «τρελάθηκε» την Τρίτη;

Ποιοι παράγοντες βοήθησαν να πέσουν έξω όλες οι προβλέψεις για την κακοκαιρία και να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Λαμίας.

«Μάρτης – γδάρτης» λέει ο θυμόσοφος λαός και σίγουρα επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τρίτη (12/3) όταν από τους 25ο ξαφνικά βρεθήκαμε στους ΜΗΔΕΝ και με χιόνι ακόμη και στο κέντρο της Λαμίας.

Πριν από δύο – τρεις δεκαετίες και φυσικά ακόμη πιο παλιά όταν οι άνθρωποι στηριζόντουσαν σε απλές παρατηρήσεις της φύσης, η απλή εξήγηση του διπρόσωπου μήνα, αρκούσε. Τι συμβαίνει όμως και τόσο μοντέλα πρόβλεψης και εξομοίωσης πέφτουν έξω; Η Πολιτική Προστασία στη Φθιώτιδα σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες που ενημερώνονται ανά 6ωρο από τους επίγειους σταθμούς της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, περίμεναν έντονες χιονοπτώσεις από τις 12 τα μεσάνυχτα και σε καμία περίπτωση χιόνι κάτω από τα 600 μέτρα.

Τι έγινε όμως και το ‘στρωσε πάνω από το Σανατόριο, ενώ για 20 λεπτά στην Αμφιθέα και τα Γαλανέικα, στις βόρειες συνοικίες δηλαδή της πόλης, είχαμε χιονοθύελλα; Έφτασε μάλιστα να χιονίσει για μερικά λεπτά στο κέντρο της πόλης με το θερμόμετρο στους 1,9ο και γενικά είχαμε για μεγάλο διάστημα χιονόνερο.

Η εξήγηση φαίνεται να βρίσκεται στο «μικροκλίμα», στις ιδιαίτερες συνθήκες που μπορούν να επικρατήσουν ταυτόχρονα σε μία συγκεκριμένη περιοχή (στην περίπτωσή μας η Λαμία) και να διαμορφώσουν τον τοπικό καιρό για μερικές ώρες.

Όπως μας εξηγεί ο συνεργάτης μας Κώστας Λούτας, επρόκειτο για ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο, που όμως έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν (σε μικρότερη όμως ένταση π.χ. 7/02/2012) και οι λόγοι ήταν δύο:

α) Το πολύ ισχυρό συνεσφιγμένο μέτωπο που λόγω θέσης του χαμηλού έδωσε το μέγιστο της δυναμικής του στην κεντρική Στερεά. Τα φαινόμενα ήταν έντονα και παρατεταμένα, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (40mm βροχής στη Λαμία σε ένα 6ωρο!)

β) Οι ισχυροί ΒΔ άνεμοι που κατέβασαν ατόφιο το ψύχος που είχε συσσωρευτεί στη νότια Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού. Το ψύχος έφτασε ταχύτατα μέχρι τη Λαμία, όταν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα η θερμοκρασία ήταν αρκετούς βαθμούς παραπάνω (π.χ. στην Αμφίκλεια στα 440μ έβρεχε και η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 4 βαθμούς!). Ακόμη και στη Μακρακώμη, η θερμοκρασία ήταν 0.5 βαθμό μεγαλύτερη από τη Λαμία, καθώς ήταν δυτικότερα από τον νοητό δίαυλο του ΒΔ ανέμου που κατέβαζε το κρύο από το Δομοκό!

Ήταν μία από τις περιπτώσεις που το μικροκλίμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού και που, ακόμη και όσοι ασχολούνται με την μετεωρολογία (πόσο μάλλον οι διάφορες εφαρμογές καιρού) έπεσαν έξω.

Βέβαια, για να συμβεί κάτι τέτοιο έπρεπε να συντρέξουν ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες.

Αν το βαρομετρικό χαμηλό βρισκόταν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα (όπως φαινόταν αρχικά), τα φαινόμενα δεν θα ήταν τόσο έντονα και τα χιόνια θα παρέμεναν σε μεγάλα υψόμετρα αφού και οι ΒΔ άνεμοι δεν θα ήταν τόσο ισχυροί.

Τοπικές βροχές την Παρασκευή – Λιακάδα το Σαββατοκύριακο

Αναφορικά με τον καιρό τις επόμενες ημέρες ο Κώστας Λούτας μας ενημερώνει ότι την Παρασκευή (15/3) προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια Φθιώτιδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4-5 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα θα κυριαρχήσει η ΛΙΑΚΑΔΑ, οι ασθενείς άνεμοι και η μέγιστη θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στους 20 βαθμούς

Καλός θα διατηρηθεί ο καιρός και την Τρίτη με λίγη αραιή συννεφιά και χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πρόβλεψη και για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.