Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: «Αξιολόγηση χωρίς… αξιολόγηση»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 22:55 ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: «Αξιολόγηση χωρίς… αξιολόγηση»

Ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ως παράνομη και αυθαίρετη την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας με την οποία «απαλλάχθηκε» από τα καθήκοντά της καθηγήτρια μετά από κινητοποίηση των μαθητών που παραπονιόντουσαν για μη αντικειμενική βαθμολόγηση, δημοσιοποίησε η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.

Αναφέρουν επίσης ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στην επιφάνεια προβλήματα χρόνων, αλλά και για μια προσπάθεια να περάσει στην κοινωνία την αντίληψη ότι αν υπήρχε αξιολόγηση δε θα υπήρχε το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να στοχοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:

«Με αφορμή μία κατάληψη σε ΓΕΛ της περιοχής μας βγήκαν στη φόρα προβλήματα ετών, τόσο για τους διακριτούς ρόλους που καλούνται να «παίξουν», ώστε να συμβάλλουν σωστά στην εκπαιδευτική διαδικασία εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αλλά και τοπικές κοινωνίες, δήμοι και γενικά «προϊστάμενες» αρχές όσο και του πλαισίου λειτουργίας του σχολείου, αξιολογικών διαδικασιών και εργασιακών σχέσεων.

Το ότι είναι αναγκαίο μια οργανωμένη κοινωνία να μορφώνει τα παιδιά της θεωρούμε ότι είναι από όλους αναγνωρισμένο. Αναγνωρισμένο επίσης θεωρούμε ότι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας που αφορούν στη γλώσσα και τη γραφή, τα μαθηματικά, την εξήγηση των φυσικών - χημικών και βιολογικών διαδικασιών και φαινομένων συνδυασμένα αρμονικά με την άσκηση, τη μουσική και τα καλλιτεχνικά. Παράλληλα συμπληρώνουν την ανάγκη για μόρφωση αναζητώντας τα ίχνη που άφησαν στο παρελθόν τόσο ο δικός μας λαός όσο και όμοροι ή απανταχού λαοί σε επίπεδο επιστημών, εξέλιξης και πολιτισμού, έρχονται σε επαφή και αργότερα εμβαθύνουν σε θεωρητικές και τεχνολογικές επιστήμες. Θεωρητικές επιστήμες όμως που πρέπει να διαπνέονται από αξίες που συχνά αναφέρονται ως πανανθρώπινες, αξίες ως στάση ζωής, αξίες για αγώνες του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος, αξίες στα πλαίσια της κοινωνίας χωρίς εξιδανίκευση του ατομικού, αξίες σεβασμού, εκτίμησης και συνύπαρξης των διαφορετικών, αξίες που καλούνται συχνά οι μαθητές να περιγράψουν σε μια «δομημένη» έκθεση. Τεχνολογικές επιστήμες που πέρα από την προσπάθεια καλυτέρευσης όλων των συνθηκών που επηρεάζουν τον άνθρωπο και με σεβασμό στη φύση θα πρέπει να στηρίζουν / στηρίζονται σε ό,τι οι θεωρητικές επιστήμες πρεσβεύουν και να μην υποτάσσονται στη λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Το σχολείο λοιπόν ως δομή της κοινωνίας πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις αλλά να παίζει και τον αντίστοιχο παιδαγωγικό του ρόλο, επισημαίνοντας στους μαθητές την αναγκαιότητα να εντρυφήσουν σε όλα τα παραπάνω, όπως ένα παζλ που του είναι απαραίτητα όλα τα κομμάτια.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει στο σημερινό σχολείο – κυρίως στη Λυκειακή βαθμίδα του – αφού η «επιλογή» που δίνεται στο μαθητή λειτουργεί εις βάρος της μορφωτικής διαδικασίας. Ο στόχος «Πανελλήνιες Εξετάσεις» μέσω της εντατικοποίησης κυρίως των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων - σχεδόν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου - την εξεταστική μανία, την τυποποίηση γραφής και επίλυσης, αντί να «δένει» τον μαθητή με τη γνώση καταργεί την όποια επαφή μαζί της. Έτσι ο ρόλος που δίνεται στον εκπαιδευτικό της βαθμίδας αυτής είναι του διανομέα «έτοιμων» γνώσεων, σημειώσεων και φωτοτυπιών, του συναρμολογητή έτοιμων διαγωνισμάτων και εν μέρει σχεδιαστή τους, του επιτηρητή των εξεταστικών διαδικασιών και διορθωτή γραπτών, αλλά και του αξιολογητή των επιδόσεων με το μάτι στραμμένο στις Πανελλήνιες Εξετάσεις καταργώντας τον όποιο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο στην αναζήτηση της γνώσης και τη συμβολή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών.

Βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι το αρμόδιο υπουργείο (και τα ... συναρμόδια) που σε συνεργασία με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ πλασάρουν αυτού του τύπου το σχολείο εις βάρος του βασικού δομικού του στοιχείου, του μαθητή. Είναι εις βάρος βέβαια και του γονιού που πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη, αν θέλει το παιδί του να προχωρήσει σπουδάζοντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχει κι αυτή τις δικές της

παθογένειες με τους ίδιους βασικούς υπεύθυνους. Ο «νέος» σχεδιασμός για το «Νέο Λύκειο» έρχεται να «φροντιστηριοποιήσει» πλήρως το Λύκειο (Β και Γ) καταργώντας κάθε έννοια μαθησιακής διαδικασίας.

Αν σε όλα τα παραπάνω οι μαθητές των Λυκείων έκαναν κατάληψη θα μιλούσαν όλοι σήμερα για υποκινούμενους μαθητές, για τεμπέληδες καθηγητές κτλ. Αν δηλαδή οι μαθητές εναντιωνόντουσαν σε όσα τους στερούν την εφηβεία τους, στην παπαγαλία και την εντατικοποίηση, στην τυποποίηση και την απομάκρυνση από τη γνώση και, και ... θα ήταν υποκινούμενοι. Δεν θα εξέταζε κανένας τα αιτήματα τους όπως όταν αντέδρασαν ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων και μεταφορά τους σε άλλα σχολεία.

Μόλις αντέδρασαν για καθηγητή/τρια τους (βαθμολογία, συμπεριφορά) η αναζήτηση λύσης ήταν επιτακτική, κάθε ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία δεν ήταν «ορατή», εμφανίστηκαν προβλήματα επιμόρφωσης, εμφανίστηκαν «προβληματικοί εκπαιδευτικοί», «κρεμάστηκε στα μανταλάκια» ο/η εκπαιδευτικός, ο σύλλογος διδασκόντων και ο διευθυντής και μαζί τους όλοι οι εκπαιδευτικοί. Όταν θέλεις να περάσεις σε μια κοινωνία πρώτα την αντίληψη και μετά τον νόμο αυτό κάνεις. Στοχοποιείς εκπαιδευτικούς και αναζητάς επίλυση του προβλήματος που «αν υπήρχε αξιολόγηση δεν θα υπήρχε». Έτσι, η ΔΔΕ Φθιώτιδας σε αγαστή συνεργασία με τον ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας άρπαξαν την ευκαιρία και «ικανοποίησαν» τα αιτήματα των μαθητών. ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, αφού η νομοθεσία δεν προβλέπει τις διαδικασίες που χρησιμοποίησαν, απάλλαξαν τον/την εκπαιδευτικό από τα μαθήματα της Γ Λυκείου της οργανικής θέσης (όχι στην Α και στη Β! ) χωρίς αίτηση, χωρίς πειθαρχικό παράπτωμα (αργία ή διαθεσιμότητα). Ουσιαστικά άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου. Ερωτήματα που ζητούν απάντηση:

➢ Αν αυτό συνέβαινε σε σχολείο στις εσχατιές του νομού τότε θα αποσπούσαν χωρίς αίτησή εκπαιδευτικό από εκεί στην ΠΔΕ; Να το προτείνουμε στους συναδέλφους;

➢ Οι διακριτοί ρόλοι Μαθητών – Γονέων – Εκπαιδευτικών γίνονται σεβαστοί όταν κάποιο από τα μέρη ζητήσει να απαλλαγεί εκπαιδευτικός και να αλλάξουν οι εργασιακές του σχέσεις και συνθήκες;

➢ Προβλέπεται κάποια διαδικασία όταν υπάρχει πρόβλημα σχέσεων τμήματος / τάξης και εκπαιδευτικού; Ο ρόλος των συμβούλων (πριν) και του ΠΕΚΕΣ (τώρα) ποιος ήταν / είναι; Έχει πάρει ήδη κάποια θέση και ποια;

➢ Προβλέπεται από τη νομοθεσία το ΠΥΣΔΕ και ο ΠΔΕ να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών (ένας φεύγει - μετακινούνται και άλλοι) στα μέσα της χρονιάς;

➢ Προβλέπεται από τη νομοθεσία το ΠΥΣΔΕ να «τιμωρεί» εκπαιδευτικό αφαιρώντας του ώρες ανάθεσης από την οργανική του και «τοποθετώντας» (!!!) τον στην ΠΔΕ; Έχει ακόμα πειθαρχικές ευθύνες το ΠΥΣΔΕ;

➢ Έχει το ΠΥΣΔΕ αρμοδιότητες αξιολόγησης εκπαιδευτικών;

Αυθαιρετούν, παρανομούν και νομοθετούν ξανά. Ουσιαστικά καλούν κάθε μαθητή, κάθε γονέα που θεωρεί με τα δικά του κριτήρια ότι ένας εκπαιδευτικός δεν είναι ικανός να ζητήσει την αποπομπή του. Καλούν κάθε εκπαιδευτικό να λειτουργήσει αντίστοιχα καλλιεργώντας «κανιβαλικές» λογικές. Δεν στρέφονται εναντίον του / της συγκεκριμένου / ης εκπαιδευτικού, αλλά εναντίον όλων των εκπαιδευτικών και των οργανικών και λειτουργικών τους θέσεων. Στρέφονται εναντίον των μαθητών που αντί να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων τους θα βρεθούν απέναντι από τους φυσικούς τους συμμάχους για ένα βαθμό. Κυνήγι μαγισσών.

ΥΓ. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των μαθητών, διότι πρέπει να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό που θεωρούν λάθος, σε αυτό που θεωρούν ότι τους φταίει, άσχετα αν διαφωνούμε».