Λαμία: Κατηγορούνται ότι είχαν γεμίσει την πιάτσα ηρωίνη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 08:42 Λαμία: Κατηγορούνται ότι είχαν γεμίσει την πιάτσα ηρωίνη

Σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Λαμία.

Πρόκειται για τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων που κατηγορούνται για διακίνηση και πώληση ναρκωτικών σε Φθιώτιδα και περιοχές της Θεσσαλίας,

Τον Μάιο του 2018 είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της Ασφάλειας Λαμίας 11 άτομα σε Λαμία και Λάρισα, ενώ είχαν γίνει και δεκάδες προσαγωγές.

Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει 140 άτομα ακόμη τα οποία φέρεται να ήταν χρήστες που προμηθεύοντας από τις δυο οργανώσεις τα ναρκωτικά.

Το χρονικό της υπόθεσης και φωτογραφίες

Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που είχαν σκοπό την διακίνηση και πώληση ναρκωτικών σε Φθιώτιδα και περιοχές της Θεσσαλίας, έφτασε μετά από πολύμηνες έρευνες το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Συνολικά 11 άτομα, όλοι Έλληνες, συνελήφθησαν, εκ των οποίων εννέα στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή, που αποτελούσαν το σύνολο της μιας εγκληματικής ομάδας, ενώ το άλλο άτομο συνελήφθη στη Λάρισα και είναι μέρος της δεύτερης σπείρας, που προμήθευε με ναρκωτικά την πρώτη. Μάλιστα από αυτή την ομάδα δύο άτομα, μεταξύ αυτών και ο «αρχηγός» είναι έγκλειστα σε φυλακές της χώρας για παρόμοια δράση.

Επίσης συνελλήφθη ένας ακόμη Λαμιώτης ο οποίος δεν ανήκε στις δυο εγκληματικές οργανώσεις, ωστόσο κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Στον ογκωδέστατο φάκελο που θα εξετάσουν οι δικαστικές αρχές, εμπλέκονται τουλάχιστον 140 άτομα, τα περισσότερα εξ αυτών γνωστοί χρήστες, ενώ αναζητείται και ένας ομογενής από την Αλβανία, κάτοικος Αθηνών, που διαφεύγει τη σύλληψη στο σπίτι του οποίου βρέθηκε και η απαραίτητη «πρέσα» για την επεξεργασία της ηρωίνης.

Από τις έρευνες που διεξήχθησαν συγχρόνως σε δεκάδες σπίτια σε πολλές περιοχές, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν συνολικά 112 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης και σχεδόν ενάμιση κιλό σε μορφή βράχου (1.406,1), κάνναβη, δενδρύλλια, ναρκωτικά χάπια, ακόμη και μικροποσότητα κοκαΐνης.

Οι αστυνομικοί αξιολόγησαν πλήθος πληροφοριών και χρειάστηκαν σχεδόν πέντε μήνες ερευνών για να φτάσουν στην άκρη του νήματος και στην εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που "καθαρίζει" σε μεγάλο βαθμό την πιάτσα που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην καρδιά της Λαμίας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι για την μεγάλη αυτή υπόθεση δεν έγινε ειδική παρουσίαση από την ΕΛ.ΑΣ., αν και το 2018 είναι έτος κατά των ναρκωτικών.

Διαβάστε το παρακάτω αναλυτικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:

"Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, εξαρθρώθηκε πλήρως πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην οργανωμένη διακίνηση ηρωίνης, στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ποσότητες ηρωίνης στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και επίσης προμήθευε με ηρωίνη την πρώτη εγκληματική οργάνωση.

Η αποδόμηση των ανωτέρω εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη δέκα (10) συνολικά μελών τους, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (21-05-2018), σε περιοχές κυρίως της Λαμίας, αλλά και της Λάρισας και Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Α’ και Β’ Ο.Π.Κ.Ε., ομοίως του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, καθώς και αστυνομικών των Αστυνομικών Τμημάτων Αταλάντης και Στυλίδας Φθιώτιδας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής.

Αναλυτικότερα:

Όσον αφορά στην Α’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθησαν σε περιοχές της Λαμίας το «αρχηγικό» της στέλεχος, 39χρονος ημεδαπός, καθώς και οκτώ (8) ακόμη μέλη της, όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων έξι άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 25 έως και 42 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και - κατά περίπτωση - για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του 2018. Ως προς την οργανωτική της δομή διέθετε ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της, με διακριτούς ρόλους (κατέχοντας και διακινώντας ηρωίνης), υπαγόμενοι στο «αρχηγικό» τους στέλεχος.

Όπως προέκυψε, τα μέλη της Α’ εγκληματικής οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες ηρωίνης από την Β’ εγκληματική οργάνωση, ενώ ακολούθως φρόντιζαν να μεταφέρουν και να αποκρύπτουν τα ναρκωτικά σε οικίες των μελών της, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους σε δεκάδες χρήστες περιοχών της Φθιώτιδας.

Εκτιμάται ότι η Α’ εγκληματική οργάνωση, διακίνησε το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον (1.240) γραμμάρια ηρωίνης, με το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της να υπερβαίνει τις (35.000) ευρώ.    

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Οργάνωση: Συνελήφθη στη Λάρισα ένα μέλος της, 33χρονος ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκαν τρία (3) ακόμη μέλη της, επίσης ημεδαποί, ηλικίας 56, 45 και 51 ετών.

Όπως διακριβώθηκε, ο 56χρονος αποτελεί το «αρχηγικό» της στέλεχος, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο 45χρονος, είναι ήδη έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.

Επιπλέον, διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο (2) ακόμη μελών της οργάνωσης.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ο 33χρονος συλληφθείς κατηγορείται επίσης για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων. 

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, χρονολογείται ομοίως από τις αρχές του 2018, ενώ τα μέλη της προέκυψε ότι προμήθευσαν τουλάχιστον με (830) γραμμάρια ηρωίνης την Α’ εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η Β’ εγκληματική οργάνωση, διακίνησε το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον (880) γραμμάρια ηρωίνης, σε δεκάδες χρήστες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της να υπερβαίνει τις (8.800) ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, κατά τη διενέργεια των αγοραπωλησιών, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη φρασεολογία για να προσδιορίζουν το είδος και την ποσότητα των ναρκωτικών.  

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ένας ακόμη 50χρονος ημεδαπός στη Λαμία, ο οποίος δεν ανήκει στις ανωτέρω εγκληματικές οργανώσεις, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • (111,8) γραμμάρια ηρωίνης,
 • (1.406,1) γραμμάρια, υπό διερεύνησης ουσίας, σε στερεά μορφή (βράχος), η οποία χρησιμοποιείται για την νόθευση και επέκταση της ηρωίνης.
 • (94,9) γραμμάρια κάνναβης.
 • (3) δενδρύλλια κάνναβης, πλήρης ανάπτυξης, μετά ριζικού συστήματος,
 • (342,5) ml μεθαδόνης,
 • μικροποσότητα κοκαΐνης,
 • (25) ναρκωτικά δισκία.
 • το χρηματικό ποσό των (2.140) ευρώ, προερχόμενο από την διακίνηση των ναρκωτικών,
 • πλήρες εργαστήριο νόθευσης και τυποποίησης ηρωίνης, αποτελούμενο από αυτοσχέδια μεταλλική κατασκευή τύπου πρέσας, μεταλλικούς γρύλλους, μεταλλικά καλούπια, μεταλλικές πλάκες και σφιγκτήρες.
 • πληθώρα συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν τα μέλη των ομάδων για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης.
 • (5)  φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και (1) ξιφολόγχη.

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com