Μελισσοκομικός Σύλλογος Λαμίας: Μη χρησιμοποιείτε μελισσοτοξικά προϊόντα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 20:35 Μελισσοκομικός Σύλλογος Λαμίας: Μη χρησιμοποιείτε μελισσοτοξικά προϊόντα

Την προσοχή των παραγωγών καρποφόρων δέντρων εφιστά ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λαμίας με κείμενο που δημοσιοποίησε η Πρόεδρος του Χριστίνα Ζαγαριώτη.

Όπως αναφέρει ο ψεκασμός με μελισσοτοξικά, προκαλεί διπλή ζημιά....

Αναλυτικά:

Διπλή ζημιά προκαλείται αυτή την περίοδο σε περίπτωση που οι παραγωγοί χρησιμοποιήσουν μελισσοτοξικά εντομοκτόνα στα δέντρα τους διότι κατά την ανθοφορία των καρποφόρων δένδρων, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών.
 

Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα διότι πολλά από αυτά και περισσότερο τα εντομοκτόνα είναι μελισσοτοξικά.

Αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων είναι ο θάνατος μελισσών και κατά συνέπεια προκαλείται διπλή ζημιά, αφενός γιατί χάνεται η παραγωγή των ιδίων των μελισσών και αφετέρου διότι μειώνεται η φυτική παραγωγή, αφού για το δέσιμο των καρπών βασικός συντελεστής είναι η μέλισσα (επικονίαση).

Για τους λόγους αυτούς οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Προς την κατεύθυνση αυτή υπενθυμίζεται ότι:

1. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Δαμασκηνιάς, Ροδακινιάς, Κερασιάς, Βυσσινιάς, Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς, Ακτινιδιάς.
2. Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
3. Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
4. Στις λοιπές καλλιέργειες της περιοχης μας απαγορεύονται επίσης οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

5. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:
α. Χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
β. Εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου,εάν είναι απαραίτητο ο ψεκασμός να γίνει κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να γίνετε πολύ νωρίς το πρωί.
γ. Προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Συνάδελφοι αγρότες ανήκουμε όλοι στον πρωτογενή τομέα και θα πρέπει να μάθουμε να σεβομαστε τον κόπο και την περιουσία του άλλου ειδικά όταν από αυτό ζει την οικογένεια του και να ενεργούμε βάση των οδηγιών που δίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.Απο την παρουσία της μέλισσας μόνο οφέλη μπορούμε να εχουμε γιαυτο και πρέπει να την προστατεύουμε.Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λαμίας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του μελισσοκόμου ώστε να συμβάλλει στην προστασία της περιουσίας του κάθε παραγωγού.

Προς όλους τους μελισσοκομους της περιοχής σε περίπτωση που αντιλήφθητε να γίνετε ψεκασμός στην περιοχή όπου έχετε τα μελίσσια σας και δεν πληρούνται οι παραπάνω προυποθεσεις καλέστε τον σύλλογο να σας ενημερώσει για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com