Φθιώτιδα: Υπόθεση θρίλερ με φόντο πολλά εκατομμύρια

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 10:08 Φθιώτιδα: Υπόθεση θρίλερ με φόντο πολλά εκατομμύρια

Εξαφάνισαν μάνα και γιο μαζί με τα εκατομμύρια - Τι έδειξε η εκπομπή "Φως στο Τούνελ" για την διπλή εξαφάνιση μάνας και γιου από την Κάτω Τιθορέα - Χωρίς να το καταλάβουν μπήκαν στο στόχαστρο επικίνδυνων τοκογλύφων.

Το Φως στο Τούνελ άνοιξε το φάκελο μιας παρόμοιας ιστορίας στην Κάτω Τιθορέα. Θύματα μάνα και γιος με φόντο δεκάδες εκατομμύρια πολλά από τα οποία έκρυβαν στο σπίτι τους.

Πάνω από πέντε χρόνια βαθιάς και επίμονης έρευνας, τρεις εκπομπές, φιλτράρισμα εκατοντάδων πληροφοριών και αποκαλύψεις που πάγωσαν το Πανελλήνιο για παρατραπεζικά κυκλώματα και τοκογλύφους. Από τότε πέρασαν είκοσι ένα χρόνια και δεν έχει αποκαλυφθεί το σημείο που εξαφάνισαν την Αθηνά Καραμερτζάνη και το γιο της Κώστα.

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου 1997.

Στο Μόδι Λαμίας, η Αθηνά Καραμερτζάνη 69 χρόνων και ο 27χρονος μονάκριβος γιος της Κώστας,  είχαν στρώσει το τραπέζι για το μεσημεριανό φαγητό. Το ραδιόφωνο που τους κρατούσε συντροφιά μετέδιδε εκείνη την ώρα τα νέα της ημέρας. Ξαφνικά μάνα και γιος βγήκαν  αλαφιασμένοι από το σπίτι με μία τσάντα στα χέρια. Ανέβηκαν στο μηχανάκι του Κώστα και κατευθύνθηκαν στο γειτονικό χωριό Κάτω Τιθορέα, στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας.  Όταν σουρούπωσε οι γείτονες παρατήρησαν πως οι δυο τους ήταν στημένοι πάνω από μια ώρα στην είσοδο του σπιτιού τους, σαν κάποιον να περίμεναν και όταν τους ρώτησαν σχετικά, απάντησαν: «Θα πάμε στην Αθήνα για κάτι καλό».

Ο Κώστας και η Αθηνά Καραμερτζάνη επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό κλειστό φορτηγάκι, άγνωστο στην περιοχή και από εκείνη την ώρα τα ίχνη τους χάθηκαν,  σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε. Η διπλή εξαφάνιση έγινε αντιληπτή από τους συγγενείς μετά από περίπου είκοσι μέρες. Στο σπίτι, το φαγητό είχε μείνει  στην κατσαρόλα, το λάδι στο τηγάνι και το ραδιόφωνο συνέχιζε να παίζει.

Το μπερδεμένο κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν συγχωριανοί των αγνοουμένων, συναντήθηκαν τυχαία σε τράπεζα της περιοχής. Έκπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι και οι τρεις είχαν δανείσει συνολικά είκοσι πέντε εκατομμύρια δραχμές στην Αθηνά και στο γιο της. Οι επιταγές όμως που κρατούσαν στα χέρια τους, δεν είχαν αντίκρισμα.

Η Αθηνά και ο γιος της είχαν μια σοβαρή ακίνητη περιουσία, ελαιώνες  και σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν αποταμιεύσεις που έφταναν τα εκατόν είκοσι τρία εκατομμύρια δραχμές. Η μητέρα έλεγε πολλές φορές ότι «ο Κώστας έχει τόσα λεφτά  που μπορεί να κάθεται κι αυτός και τα παιδιά του σε όλη τους τη ζωή χωρίς να δουλεύουν. Χωρίς να το καταλάβουν μπήκαν στο στόχαστρο επικίνδυνων τοκογλύφων που λυμαίνονταν τότε την περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μάρτυρας στην Αγγελική Νικολούλη που ερευνούσε την υπόθεση: «Κάποιο πρόσωπο που η Αθηνά του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη, θα της είπε: Τα έχεις τα λεφτά εκεί;  Να τα φέρεις σε μένα να τα κάνουμε περισσότερα. Θα του έδωσε ένα –δυο εκατομμύρια,  θα της έδωσε τέσσερα. Θα του έδωσε τέσσερα, θα της έδωσε πίσω έξι. Μετά θα γλυκάθηκε και έτσι θα της τα πήρε όλα. Οι δυο τους περιμένανε γεμάτοι χαρά ότι σε λίγες ημέρες θα πάρουν πολλά λεφτά. Αυτή την εικόνα έδιναν».

Ο ύποπτος με το σικάτο ντύσιμο

Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για τον άνδρα με το λευκό φορτηγάκι που πηγαινοερχόταν από το Μόδι στην Τιθορέα. Κάποια στιγμή ένας κάτοικος τους είδε όλους μαζί σε ένα χώρο και τότε η Αθηνά Καραμερτζάνη άρπαξε τα έγγραφα που είχε μπροστά της για να τα κρύψει. Ο άνδρας αυτός χτύπησε φιλικά το γιο της στην πλάτη και του είπε: «Σε περιμένω» και εκείνος του απάντησε: «Εντάξει Γιάννη ή Σωτήρη».  Ο ίδιος πρόλαβε να συγκρατήσει τα γράμματα από την πινακίδα του αυτοκινήτου που ήταν ΜΙΒ και υποδείκνυαν πως η άδεια του οχήματος είχε εκδοθεί στη Λαμία. Ο μάρτυρας περιέγραψε τον ύποπτο σαν ένα ψηλό, λεπτό γκριζομάλλη άνδρα  40 με 45 χρόνων, με ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση και ακριβή ένδυση.  Άλλες πληροφορίες εμφάνιζαν τον άνδρα αυτό σε κυκλώματα της νύχτας, χρηματιστηριακών συναλλαγών και τοκογλυφίας.

Ο τότε Διοικητής της Ασφάλειας Λαμίας είχε πει στην Αγγελική Νικολούλη πως παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και τις σημαντικές πληροφορίες που είχαν φτάσει στην εκπομπή, οι Αρχές δεν κατάφεραν να καταλήξουν τι απέγιναν μάνα και γιος. Στο εξωτερικό πάντως δεν ταξίδεψαν, όπως έλεγαν τότε οι φήμες.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που αποκάλυψε το «Τούνελ»,  τα δύο θύματα δολοφονήθηκαν από τον ή τους απαγωγείς τους,  που φρόντισαν να «μαδήσουν»  την περιουσία τους, αλλά και των κατοίκων που δανείστηκαν και να σβήσουν τα ίχνη τους…

Είκοσι ένα χρόνια μετά…

Μετά από είκοσι ένα χρόνια συγγενής των θυμάτων μίλησε στην Αγγελική Νικολούλη. Ανέφερε πως ακόμα ζουν με το βασανιστικό ερώτημα τι απέγιναν αυτοί οι δύο άνθρωποι και αν μετά από τόσα χρόνια υπάρχει έστω μία ένδειξη για το τι μπορεί να συνέβη. «Πλέον το μόνο που ζητάμε είναι να δικαιωθούν τα θύματα και να πληρώσουν οι ένοχοι για το κακό που έκαναν, έστω και τώρα», είπε με παράπονο.

«Ψάξτε τον διευθυντή στην Αθήνα…»

Πέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση, συγχωριανοί των θυμάτων μιλούσαν για έναν άνθρωπο, που τους επισκεπτόταν τακτικά στο χωριό, ενώ εξέφραζαν φόβους για δολοφονία τους.

Ο ίδιος που καταδικάστηκε για άλλη υπόθεση, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην διπλή εξαφάνιση της Τιθορέας.  Η Αγγελική Νικολούλη μίλησε μαζί του ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Ανέφερε τότε πως είχε πέσει και ο ίδιος θύμα ενός επιτήδειου διευθυντή τράπεζας από την Αθήνα όπως του είχε πει, τον οποίο γνώρισε στη Λαμία. Κατήγγειλε πως ο άνδρας αυτός κατάφερε με δόλο να του πάρει δυόμιση εκατομμύρια δραχμές προκειμένου να τα επενδύσει και εξαφανίστηκε. Προσέλαβε μάλιστα δικηγόρους που δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Τον περιέγραψε σαν έναν καλοντυμένο ευγενή άνδρα, 40 με 45 χρόνων, που ταίριαζε πολύ στην περιγραφή του ατόμου που είχε πλευρίσει τα δύο θύματα.

Πηγή: anikolouli.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση