Προβληματισμούς για την ΠΕΛ εκθέτει και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 21:56 Προβληματισμούς για την ΠΕΛ εκθέτει και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας

Προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής και τους Βουλευτές Φθιώτιδας.

Μετά τον Πρόεδρο της ΠΕΛ, Λεωνίδα Κωστόπουλο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, εκφράζει τους προβληματισμούς τους σχετικά με το σχέδιο νόμο που προβλέπει τη διαδοχή της ΠΕΛ από νέο φορέα.

Μάλιστα επειδή αν και στο νέο φορέα το Επιμελητήριο συμμετέχει, δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του επί του τελικού σχεδίου, με την παρακάτω επιστολή εκφράζει προβληματισμούς και προτάσεις ώστε το νέο εγχείρημα να καταστεί βιώσιμο.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κυρίτση:

«Αξιότιμη Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Σχετικά με το Πέμπτο μέρος του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, που αναφέρεται στην "Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με την Οδηγία Ε.Ε. 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με την προστασία της τεχνολογίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους - Μέτρα για την επιτάχυνση του "Εργου του Υπουργείου Οικονομίας και άλλες διατάξεις" και αναφέρεται στην "Σύσταση Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων και Εγκαταστάσεων της Πανελλήνιας "Εκθεσης Λαμίας", και στον οποίο ( υπό σύσταση φορέα) προβλέπεται η συμμετοχή μας, επειδή δεν κληθήκαμε να εκθέσουμε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις μας, τους εκθέτουμε με την παρούσα.

Μελετώντας το συγκεκριμένο σχέδιο έχω να παρατηρήσω και να σας επισημάνω τα παρακάτω:

1. Στο άρθρο 64 (Παραχώρηση ακινήτου Π.Ε.Λ.) προβλέπεται ότι «Στην ανώνυμη εταιρεία «φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.» παραχωρείται από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση, το ακίνητο της Πανελλήνιας "Εκθεσης Λαμίας (Π.Ε.Λ.), με έκταση αρχικής ιδιοκτησίας 167.457,00 τ.μ και περιτοιχιζόμενης ιδιοκτησίας 118.010,061 τ.μ., μετά των υφισταμένων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, το οποίο εμφαίνεται στο συνημμένο από Απριλίου 2005 τοπογραφικό διάγραμμα (Παράρτημα Β').»

Στην ως άνω πρόβλεψη περί παραχώρησης δεν διευκρινίζεται από που πηγάζει το μεταβιβαστικό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου, διότι από τα δεδομένα του Υποθ/κείου Λαμίας προκύπτει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ιδιοκτησία στο υπό παραχώρηση ακίνητο που αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο Νόμου, αλλά η Πανελλήνια "Έκθεση Λαμίας ως ΝΠΔΔ, στην οποία είχε παραχωρηθεί το εν λόγω ακίνητο, από το Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της υπ αριθμόν 84/19-7-1976 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία νομίμως μεταγράφτηκε στα βιβλία μεταγραφών του υποθηκοφυλακείου Λαμίας την 12ην-11-1977 σε τόμο 140 και αριθμό 172. (επισυνάπτεται η ως άνω πράξη). Στην περίπτωση συνεπώς έλλειψης μεταβιβαστικού δικαιώματος- κυριότητος του Ελληνικού Δημοσίου, εξεταστέα και βιώσιμη είναι μόνο η περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης των ακινήτων και κινητών της ΠΕΛ στον νέο φορέα.

2. Ως προς την πρόβλεψη ότι ο νέος φορέας, υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του ΝΠΔΔ "Πανελλήνια"Εκθεση Λαμίας" (άρθρο 65 παρ. 3).

Η ως άνω πρόβλεψη, να καθίσταται αυτόματα καθολικός διάδοχος ο νέος φορέας (στερητική αναδοχή χρέους, κατά την διάταξη του άρθρου 471 του ΑΚ), φρονούμε ότι Θα αποτελέσει αιτία δυσλειτουργιών διότι το Διοικητικό Συμβούλιο που Θα προκύψει στον νέο φορέα, Θα έχει να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τις εκκρεμότητες των προηγουμένων ετών, παρά να σχεδιάσει για το μέλλον. Είναι βέβαιο συνεπώς ότι ο νέος φορέας Θα εμπλακεί σε ένα κυκεώνα δικαστικών υποθέσεων και γραφειοκρατίας και το προβλεπόμενο μεσοδιάστημα των 6 μηνών (άρθρ 65παρ. 5) για την διενέργεια της καταγραφής απαιτήσεων και υποχρεώσεων του ΝΠΔΔ π.Ε.Λ, δεν επαρκεί αφ ενός, για να ολοκληρωθεί και αφ ετέρου για να σχηματίσουμε άποψη και να ενημερώσουμε τα μέλη μας για την λήψη απόφασης συμμετοχής ή υπαναχώρησης.

Όπως γνωρίζετε η Οριστική 'Εκθεση αποτελεσμάτων του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διατάχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της 6/2-16/2/2017, (η ποινική διάσταση του οποίου διερευνάται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας), έχει βρει οφειλές άνω τω 700.000€. Αμεση συνέπεια τούτου είναι ότι το προβλεπόμενο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα "170.000,00 ευρώ" είναι ανεπαρκές για την αναβάθμιση και εξέλιξη του εκθεσιακού κέντρου και την εν γένει πραγμάτωση των στόχων του.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το προσχέδιο του παρόντος νόμου προβλέπει τη σύσταση επταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια καταγραφής πάσης φύσεως οικονομικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων του φορέα π.Ε.Λ., αλλά μεγάλο μέρος του αρχείου οικονομικών δεδομένων δεν βρέθηκε ποτέ από τη σημερινή διοίκηση.

3. Η πρόβλεψη στο άρθρο 64 παρ. 3 ότι «Σε περίπτωση που στην πρώτη πενταετία λειτουργίας ο νέος φορέας δεν έχει προβεί σε ουδεμία ενέργεια σύμφωνα με το καταστατικό της σκοπό και τους όρους της παραχώρησης ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών η λειτουργία του», είναι αόριστη, καθότι δεν προβλέπει τίποτε για το μέλλον του υπό ίδρυση φορέα και της περιουσίας αυτού, καθώς και την τύχη των όποιων χρημάτων έχει καταβάλει το κάθε μέλος του .

Εν κατακλείδι, η δημιουργία ενός νέου φορέα, απαλλαγμένου από οποιαδήποτε υποχρέωση και η Θέση υπό εκκαθάριση της Π.Ε.Λ είναι ο μόνος τρόπος που Θα καθιστά το νέο σχήμα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ικανό να ανταπεξέλθει στον προορισμό του.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε διευκρίνησης επί των ανωτέρω, ακόμη και με τη φυσική μας παρουσία στην Επιτροπή σας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση