Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουρουμπλής: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έφεραν την Ελλάδα στα μνημόνια»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 15:22 Κουρουμπλής: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έφεραν την Ελλάδα στα μνημόνια»

Πρόκληση η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο… Συνέντευξη του πρώην Υπουργού στο LamiaReport.

Ένα διαφορετικό τίτλο υποψηφίου φέρει εδώ και μερικές ημέρες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς συμμετέχει στο Ευρωεκλογές, διεκδικώντας για πρώτη φορά την είσοδο του στην Ευρωβουλή.

Στο πλαίσιο των… καινούριων του υποχρεώσεων ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε το διήμερο 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου στη Λαμία, για να συναντηθεί με φορείς και να παραβρεθεί στην παρουσίαση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Στερεάς Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Με το πέρας της περιοδείας του που περιελάμβανε επισκέψεις και σε άλλες περιοχές της Φθιώτιδας, βρήκαμε λίγο χρόνο για μια συζήτηση μαζί του με προεκλογικό φόντο.

LR: Κύριε Κουρουμπλή δύο 24ωρα γεμάτα Φθιώτιδα. Πως πήγε η περιοδεία σας στο νομό;

Πήγε πολύ καλά, θεωρώ ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε δρόμους ανάπτυξης, αλλά κυρίως ότι οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες.

LR: Βρισκόμαστε στη λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδο με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη. Γιατί σε αυτή τη δύσκολη χρονικά περίοδο, ένα έμπειρο στέλεχος σαν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, δε μένει στη μάχη της κεντρικής κυβέρνησης και επιλέγει την ευρωβουλή; Ήταν δική σας επιλογή;

Δέχτηκα την πρόταση και την πρόκληση που μου παρουσίασε ο πρωθυπουργός για πολλούς λόγους. Είναι στον χαρακτήρα μου να αναλαμβάνω προκλήσεις. Θεωρώ, ως φιλοσοφία ζωής εννοώ, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να αφήνει τις προκλήσεις που του παρουσιάζονται,δεν πρέπει να φοβάται τις αλλαγές. Είναι εποικοδομητικό για τον άνθρωπο να αναλαμβάνει νέους στόχους, γιατί αποδεσμεύονται μέσα του νέες δυνάμεις. Και για μένα είναι σημαντικό να δικαιώνω τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται είτε με την ψήφο τους είτε, εν προκειμένω για τον πρωθυπουργό, με τις επιλογές τους.

LR: Οι ευρωεκλογές έχουν καταδειχθεί από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως τα προεόρτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και για τη Βουλή, για αυτό έχει δώσει έντονα πολιτικό χρώμα σε αυτές. Περίπου το ίδιο ισχύει και για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ειδικά στο δεύτερο βαθμό. Ποια είναι η αίσθηση η δική σας, σε συνδυασμό και με τα ποσοστά που καταγράφει το κόμμα σας στις διάφορες δημοσκοπήσεις;

Η γώμη μου είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κουραστεί μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Βλέποντας όμως πόσο αλλάζουν πλέον τα πράγματα αφυπνίζονται τα πολιτικά τους αντανακλαστικά. Κι ενώ, λόγω κόπωσης,  αποφεύγουν τις δημοσκοπήσεις και τόσα χρόνια δεν μιλούσαν, τώρα θα μιλήσουν απευθείας  στην κάλπη.

LR: Ο ευρωσκεπτικισμός ή ακόμη πιο έντονα τα διάφορα ακροδεξιά κόμματα με αντιευρωπαϊκή ρητορική, φαίνεται τα τελευταία χρόνια  να κερδίζουν έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Δημοσκοπήσεις μάλιστα θέλουν να γίνονται η 4η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη.  Σε αυτές τις συνθήκες οι ευρωβουλευτές και σεις προσωπικά αν ο κόσμος σας επιλέξει, τι μπορείτε να κάνετε τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πράγματι δεν αμφισβητείται ότι υπάρχει στην Ευρώπη ένα ρεύμα φιλικό προς τις ακροδεξιές επιλογές, το οποίο έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της περιθωριοποίησης που έχει επιφέρει ο νεοφιλελευθερισμός σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Επιλογές εγωκεντρικές, μακριά από τις κοινωνικές και ανθρώπινες αξίες. Αυτό είναι ακριβώς το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι που έφεραν την Ελλάδα στα μνημόνια. Αυτές τις επιλογές και πολιτικές πρέπει να τις σταματήσουμε. Η Ευρώπη διαφέρει ακριβώς στο ότι αναγνωρίζει και αποδέχεται διαφορετικές αξίες, με κέντρο των άνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς και ρατσισμό. Ειδικά η Ελλάδα έχει να δείξει ένα δικό της ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα στο επίκεντρο του οποίου είναι το ΕΜΕΙΣ. Είναι  μια κοινωνίαβιοκεντρική, πολυπολιτισμική και πολύ-συμμετοχική. Οι πολιτικές λοιπόν που θα υποστηρίξουμε στην Ευρώπη είναι αυτές που προάγουν τέτοιες αξίες. Αυτές οι αξίες και οι πολιτικές έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια.