Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων ιατρών;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 17:01 Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Κοινωνική πολιτική στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων ιατρών;

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδας δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω δελτίο τύπου με το οποίο διατυπώνει την άποψη «Κοινωνική πολιτική χωρίς κρατικές δαπάνες δε γίνεται».

Διαβάστε την αντίδραση του ΙΣΦ στην απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του  ΕΟΠΥΥ για μηδενική ή μειωμένη  συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις ομάδων   ασθενών:

«Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στο σύνολο της Ιατρικής Επιστημονικής Κοινότητας η από 10/4/2019 απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις ομάδων ασθενών που θα εκτελούνται ακόμη και σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια . Ειδικότερα με βάση την ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι νέες ρυθμίσεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στο σύστημα και είναι άμεσα εφαρμοστέες.

Και για να προλάβουμε την όποια καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη παρερμηνεία των θέσεων μας ως Ιατρικός χώρος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε στους συμπολίτες μας και στους ασφαλισμένους τα εξής :

 Κανένας ιατρός ή υγειονομικός φορέας δεν είναι αντίθετος στην εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας ή αναπηρίες που καθιστούν τη ζωή τους δύσκολη και επίπονη .

 Γνωρίζουμε τις αυξημένες υγειονομικές τους ανάγκες και δεν λίγες οι περιπτώσεις καθημερινά συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα, που αφιλοκερδώς παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς οικονομικά μη δυνάμενους να ανταποκριθούν, δίχως διακρίσεις και περιορισμούς .

Τούτο όμως οφείλει να είναι απόλυτη υποχρέωση και προτεραιότητα της Πολιτείας, η οποία πρέπει να στηρίζει αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξασφαλίζοντας το κόστος της δαπάνης και αυξάνοντας τα κρατικά κονδύλια για την Υγεία .

 Αντιθέτως αυτό που παρατηρούμε με απογοήτευση είναι μία συστηματική προσπάθεια μετακύλησης του επιπρόσθετου κόστους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που λειτουργούν ήδη με κλειστούς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και με μηχανισμούς clawback και rebate, οδηγώντας ένα μεγάλο αριθμό από αυτά, με μαθηματική ακρίβεια, σε οριστικό λουκέτο .Η αδυναμία του Κράτους να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και οι μειωμένες δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία που οριακά ανταπεξέρχονται οδήγησε με ευκολία την κυβέρνηση στην απόφαση να κάνει την κοινωνική της πολιτική στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων.

 Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και των ασθενών μας, όμως θα πρέπει επιτέλους η Ελληνική Πολιτεία να αντιληφθεί τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες πολλοί συνάδελφοι προσπαθούν ακόμη να εργασθούν και να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους, προσφέροντας ταυτόχρονα ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες .

 Ως πότε όμως;»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com