Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αυτή είναι η αλήθεια για το σουβλάκι και το γύρο...»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 10:04 «Αυτή είναι η αλήθεια για το σουβλάκι και το γύρο...»

Τι λέει ο Πρόεδρος των Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δήμου Λαμιέων Κώστας Καραγεώργος για τις φήμες που θέλουν το πιτόγυρο να πηγαίνει στα 3 ευρώ…

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην αγορά από τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με μία γενναία ανατίμηση των προϊόντων χοιρινού κρέατος σε σουβλάκι και γύρο.

Μάλιστα κάποιοι δε δίστασαν να γράψουν ότι η νέα τιμή του πιο παραδοσιακού «γρήγορου φαγητού» στην χώρα μας θα φτάσει τα 3 ευρώ.

«Ένα τυχαίο γεγονός στην Κίνα και την Ρωσία που αφορά την δική τους  παραγωγή χοιρινού προκάλεσε την αύξηση της τιμής των εισαγόμενων χοιρινών κατά 30% περίπου. Όπως αντιλαμβάνεστε από την στιγμή που το 70% των χοιρινών που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής αναπόφευκτα το βασικότερο υλικό του διάσημου πιτόγυρου θα έχει μια μικρή αύξηση. Σε καμία περίπτωση όμως το συγκεκριμένο προϊόν που τόσο λατρεύουν οι Έλληνες δεν θα φτάσει στα 3.00€ όπως κάποιοι περιέργως αφήνουν να διαρρεύσει», λέει στο LamiaReport ο Πρόεδρος των Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δήμου Λαμιέων Κώστας Καραγεώργος.

«Εάν μπορούσα να προβλέψω μια μικρή ανατίμηση η οποία δεν θα ήμουν και βεβαίως ότι θα συμβεί αυτή κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα ξεπερνάει τα 0.10€-0.20€. Στην τιμή της πίτας με χοιρινό γύρο», μας ενημερώνει ο κ. Καραγεώργος και συμπληρώνει: «Όπως και να έχει η εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των καταναλωτών της πόλης μας και των επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει διότι  από την δική μας πλευρά εδώ και πολλά χρόνια κρατάμε τις τιμές μας σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο και

Οι καταναλωτές μας στηρίζουν. Αυτό είναι δεδομένο όπως δεδομένη είναι και η προσπάθεια όλου του κλάδου μας να προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας κοστολογεί το προϊόν του με δικά του κριτηρια και καθορίζει το κέρδος του στα επίπεδα που επιθυμεί. Πάντως στα δικά μου μάτια το 3.00€ επου διαρρέεται είναι περίεργο και εκτιμώ ότι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς καθώς θεωρώ απίθανο να συμβεί γνωρίζοντας καλά τους συναδέλφους μας».

Διαβάστε και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων:

«Αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση στην τιμή του εισαγόμενου κρέατος βρίσκονται οι επαγγελματίες της εστίασης. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται άνοδος στην διεθνή τιμή του χοιρινού κρέατος, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα και την Ρωσία και της απαγόρευσης εισαγωγών στην Ευρώπη από τρίτες χώρες. Αναμφίβολα το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ένα κόστος το οποίο είναι ήδη δυσβάστακτο εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του υψηλού μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους αλλά και άλλων λειτουργικών εξόδων όπως για την ενέργεια, τα δημοτικά τέλη,  τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και άλλα.

Είναι γνωστό ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται ελεύθερα. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποχρεώνει έναν ολόκληρο κλάδο να προχωρήσει σε μαζικές ανατιμήσεις των προϊόντων που διαθέτει στους καταναλωτές.

Η εστίαση είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κλάδος. Μάλιστα στο παρελθόν πολλοί επαγγελματίες της εστίασης απορρόφησαν μεγάλα κόστη με μοναδικό γνώμονα την ανταγωνιστικότητά τους. Ο κάθε επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να προσδιορίζει το περιθώριο κέρδους με το οποίο επιθυμεί να λειτουργεί η επιχείρησή του.

Οι δηλώσεις ανεύθυνων κύκλων, καθοδηγούμενων ή μη, κάνουν μόνο ζημιά στην Εθνική οικονομία και στον Κλάδο γενικότερα. Η αύξηση της τιμής του εισαγόμενου χοιρινού δεν θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για μαζικές ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα εστίασης.

Η ΠΟΕΣΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει με υπευθυνότητα τους επαγγελματίες της εστίασης και τους καταναλωτές».