Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρόταση Καραναστάση στον Σπίρτζη για το τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 07:45 Η πρόταση Καραναστάση στον Σπίρτζη για το τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος

Θετική η ανταπόκριση του Υπουργού για την αξιοποίηση του ιστορικού τριγώνου της Φθιώτιδας.

Μία σειρά από ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών φέρεται να δρομολογούνται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο ιστορικό τρίγωνο Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος,  σύμφωνα με το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, Αποστόλη Καραναστάση.

Προηγήθηκε επιστολή του κ. Καραναστάση στον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη με αφορμή την επέτειο της μάχης της Αλαμάνας αλλά και την επανέναρξη των εργασιών στο νότιο τμήμα του Ε65.

Σύμφωνα με τον Φθιώτη βουλευτή  ο υπουργός δεσμεύτηκε για τις παρακάτω ενέργειες:

• Εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο των Θερμοπυλών και από τον κλάδο Θεσσαλονίκη - Αθήνα του ΠΑΘΕ.

• Εξασφάλιση πρόσβασης στον χώρο της μάχης της Αλαμάνας.

• Κατασκευή της γέφυρας της Αλαμάνας στον χώρο και με την μορφή που είχε κατά την εποχή της μάχης.

• Σε ότι αφορά την ανάπλαση των ιστορικών περιοχών, οι μελέτες και η υλοποίησή τους είναι αρμοδιότητα του Δήμου Λαμιέων, ως αναθέτουσας Υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που από την πλευρά του Δήμου υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση, τόσο της εκπόνησης σχετικής μελέτης για την Αλαμάνα όσο και της υλοποίησής της, όπως και της υπάρχουσας αντίστοιχης για τις Θερμοπύλες, η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.

Διαβάστε και την επιστολή που έστειλε ο κ. Καραναστάσης:

Προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ κ. Χρ. Σπίρτζη

ΘΕΜΑ: «Πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών και ανάπλαση του ιστορικού χώρου της μάχης της Αλαμάνας»

Κύριε Υπουργέ,

Στη Φθιώτιδα, πολύ κοντά στη Λαμία, υπάρχουν τρεις ιδιαίτερα σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες : οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα και η γέφυρα του Γοργοποτάμου. Σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζουν ένα τρίγωνοπου, δεν θα είναι υπερβολή να λεχθεί ότι, συμπυκνώνει 25 αιώνες της αρχαίας, της νεότερης και της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.

Ίσως δεν έχει γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθούμε μπροστά σε σημαντικές επετείους που σχετίζονται με τις τοποθεσίες αυτές.

Συγκεκριμένα, το 2020 συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την εμβληματικότερη ίσως μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, τη μάχη των Θερμοπυλών (όπως και από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας), το 2021, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, την μάχη της Αλαμάνας και τη θυσία του Αθανασίου Διάκου και το 2022 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη θρυλική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Μέσα δηλαδή στα επόμενα τρία χρόνια θα τιμήσουμε τις επετείους και των τριών σπουδαίων αυτών ιστορικών γεγονότων, που όχι μόνο σημάδεψαν την ιστορία της πατρίδας μας αλλά διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του έθνους.

Πέρα από την ιστορική του σημασία, αλλά ακριβώς λόγω αυτής, το τρίγωνο αυτό θα έπρεπε να παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της χώρας.

Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, από πλευράς υποδομών, ώστε οι περιοχές αυτές να διαδραματίσουν τον ρόλο που προαναφέρθηκε.

Συγκεκριμένα, για κάθε μια από τις αναφερόμενες τοποθεσίες, η σημερινή κατάσταση έχει ως εξής :

  1. Αλαμάνα :

Δεν υπάρχει οτιδήποτε (πλην μιας προτομής του Αθανασίου Διάκου) που να θυμίζει την ιστορική μάχη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποτυπώσεις της γέφυρας από την εποχή εκείνη και παρ’ ότι άλλες ιστορικές γέφυρες, με πρόσφατο παράδειγμα τη γέφυρα της Πέτρας, έχουν ανακατασκευαστεί και είναι επισκέψιμες.

Επίσης, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση, τόσο από τον ΠΑΘΕ όσο και από το τοπικό οδικό δίκτυο.

  1. Θερμοπύλες :

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο είναι προβληματική, δεδομένου ότι η έξοδος από τον ΠΑΘΕ προς Θερμοπύλες υπάρχει μόνο στον κλάδο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, αλλά όχι και στην αντίθετη διαδρομή.

Επιπρόσθετα, στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών υπάρχει σήμερα το γνωστό μνημείο και, εδώ και μία δεκαετία περίπου, λειτουργεί το «Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών». Υπάρχει, επίσης, μελέτη ήπιας ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου, εγκεκριμένη από το Κ.Α.Σ.ήδη από το 2017, αποτέλεσμα συνέργειας του Δήμου Λαμιέων, του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ, της ΙΔ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΥΠΟΜΕ, το οποίο μάλιστα, μετά από εισήγηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνέβαλε καθοριστικά στη διαδικασία εγκρίσεων της μελέτης με την ανακατάταξη του τμήματος της Ν.Ε.Ο. Αθήνα – Εύζωνοι, που διέρχεται από τις Θερμοπύλες, στο Δευτερεύον Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Χώρας. Δυστυχώς η υλοποίηση της μελέτης αυτής δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί.

  1. Γοργοπόταμος :

Στην περιοχή του Γοργοποτάμου οι συνθήκες πρόσβασης είναι ικανοποιητικές,  ενώ και το διερχόμενο από εκεί τμήμα της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής παραμένει σε λειτουργία ακριβώς για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής.

Η ιστορική γέφυρα έχει ανακατασκευαστεί από δεκαετίες.

            Κύριε Υπουργέ,

            Από τα παραπάνω είναι προφανής η πολλαπλή σπουδαιότητα αλλά και η μη αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής. Θα ήθελα λοιπόν, με την παρούσα, εκφράζοντας και την άποψη επί του θέματος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, να σας παρακαλέσω, στα πλαίσια των έργων παραχώρησης στην περιοχή (ΠΑΘΕ, Ε65), ή με χρηματοδότηση από άλλες πηγές, να δρομολογήσετε την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων για την ανάδειξη των περιοχών αυτών και την διασφάλιση πλήρους προσβασιμότητας σ’ αυτές, εν όψει και των ιστορικών επετείων που επίκεινται.

Απόστολος Δ. Καραναστάσης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ν. Φθιώτιδας