Άκυρη η απόφαση του ΔΣ Μακρακώμης για Δάνειο από το ΤΠΔ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 18:10 Άκυρη η απόφαση του ΔΣ Μακρακώμης για Δάνειο από το ΤΠΔ

Για την εκτέλεση του έργου «Αγροτική οδοποιία Τσούκας - Λιβάδια» μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Γύρισε πίσω ως μη νόμιμη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης σχετικά με την αποδοχή των όρων του δανείου ύψους 755.000,00 ευρώ για την πραγματοποίηση του έργου «Αγροτική οδοποιία Τσούκας - Λιβάδια» από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

Η σχετική απόφαση πάρθηκε με την πλειοψηφία των παρόντων μελών της συνεδρίασης και όχι με την απόλυτη πλειοψηφία των 14 μελών που χρειάζεται σύμφωνα με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το εν λόγω δάνειο μέσω του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» προβλέπει την εκταμίευση του συνολικού ποσού:

Α] κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ποσό € 566.250,00) και

 Β] κατά 25% από πόρους του Τ.Π. & Δανείων (ποσό € 188.750,00).

Τη δανειακή σύμβαση αν και την ενέκριναν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι, τρεις εξ αυτών (Τζιβελέκας, Μάνθος και Τσιούνης) καταψήφισαν το άρθρο 12 που περιγράφει την «ασφάλεια του δανείου», γεγονός που συμπαρασύρει όλη την απόφαση για να κριθεί μη νόμιμη σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη .

Για την ιστορία στο άρθρο 12, που καταψηφίστηκε, περιγράφονται τα εξής:

«Για την ασφάλεια του δανείου, στις περιπτώσεις της παρ. 7 του άρθρου 8 της 13022/19-4-2018 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών (ΦΕΚ 1377/τ. Β’/24-4- 2018), ο Δήμος μας (οφειλέτης) εκχωρεί στο Ταμείο Παρ/κων και Δανείων (δανειστή), από τώρα και για όλη την διάρκεια του δανείου από όλα γενικά τα έσοδα του και κατά προτεραιότητα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τακτικά και έκτακτα, από οποιαδήποτε πηγή και αιτία παρόντα και μελλοντικά, τις προσόδους του, τα μισθώματα τις προς αυτόν χρηματικές παροχές και επιχορηγήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ή τρίτους, παρούσες και μελλοντικές εκτός εκείνων που δεν εκχωρούνται σύμφωνα με τον Ν.2503/97 άρθρο 11 παρ.29Β5, και με τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 176 του Ν.3463/2006 όπως το τελευταίο εδάφιο αυτής αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παρ. 3α του άρθρου 45 του Ν. 3731/2008, το ανάλογο ποσό των δανειακών υποχρεώσεών του, για την εξυπηρέτηση τυχόν βεβαιωμένων οφειλών του».

Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, το ΔΣ Μακρακώμης μπορεί να προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι το ΔΣ Μακρακώμης έχει πάρει μία ακόμη παρόμοια απόφαση για σύναψη δανείου ύψους 600.000 ευρώ για το έργο «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Πλατυστόμου». Και σε αυτή τη συνεδρίαση ο κ. Τζιβελέκας είχε ψηφίσει τη σύμβαση με εξαίρεση το άρθρο 12, ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση ήταν παρόντα 15 μέλη κάτι που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία που ορίζουν τα υπόλοιπα 14.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com