«Έφυγε» ο Λαμιώτης Αντώνης Τσαμαδιάς που είχε πολεμήσει στην Κορέα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 15:02 «Έφυγε» ο Λαμιώτης Αντώνης Τσαμαδιάς που είχε πολεμήσει στην Κορέα

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις 5:00' το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στα Καλύβια Λαμίας - Η συνέντευξη που είχε δώσει στο LamiaReport για τα όσα έζησε το 1951 στον πόλεμο της Κορέας..

Πολέμησε και τραυματίστηκε στην Κορέα το 1951, ως δεκανέας του ελληνικού στρατού. Η πολιτεία τον τίμησε με 67 χρόνια καθυστέρηση. Κάλλιο αργά. παρά ποτέ....

Ο λόγος για τον 91χρονο Λαμιώτη Αντώνη Τσαμαδιά, που υπηρετώντας στον στρατό βρέθηκε στην Νότια Κορέα, όπου στις 3/10/1951, κατά την διάρκεια της φονικότερης μάχης του πολέμου της Κορέας στο ύψωμα Σκότς, κατέστη πολυτραυματίας.

Την 1η Οκτώβρη 2018, δύο μόλις μέρες πριν συμπληρωθούν τα 67 χρόνια απο την ημέρα τραυματισμού του (3/10/1951) στην Κορέα, έγινε η απονομή του Πολεμικού Σταυρού Γ΄ τάξης στον δεκανέα Αντώνη Τσαμαδιά του Λάμπρου.

Η σεμνή εκδήλωση έλαβε χώρα στο Υπ. Εθνικής Άμυνας ΓΕΣ Β΄ Ηθικών Αμοιβών βάση του από 7/8/1952 Διάταγμα του τότε Βασιλέα των Ελλήνων Παύλου.

Την απονομή έκανε ο Υποστράτηγος Κακαβάς Λεωνίδας, παρουσία του Ταξιάρχου Κωστάκη Αντώνη των Συνταγματαρχών Αλεξανδράκη Μιχ. & Ιωαννίδη Μιχ. καθώς και του Ανθ/γού Τσόρδα Νέστορα.

Το παράσημο παρέλαβε ο ίδιος ο 91χρονος Τσαμαδιάς Αντώνης συγκινημένος, ο οποίος δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε μια αδικία, έστω και με καθυστέρηση 67 ετών.

Στην πάνω φώτο ο Αντώνης Τσαμαδιάς με τα παιδιά του Λάμπρο και Έλενη Βαλάρη - Τσαμαδιά. Ο σύζυγος της Ελένης, Βαλάρης Ευάγγελος, ο οποίος ήταν ιπτάμενος μηχανικός διασώστης, σκοτώθηκε στις 26/7/87 με ελικόπτερο στη Σάμο σε μια αποστολή κατά την διάρκεια επιχείρησης διάσωσης.

Τον τίμησε και η Νότια Κορέα 

Όταν η Νότια Κορέα γιόρτασε την επέτειο των 60 χρόνων από την επανάκτηση της πρωτεύουσας της Σεούλ, ο Αντώνης Τσαμαδιάς βρέθηκε εκεί όπου πολέμησε και τραυματίστηκε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μαζί με άλλους βετεράνους πολεμιστές από όλο τον κόσμο.

Το αρμόδιο υπουργείο της Ν. Κορέας, προσκάλεσε και τίμησε βετεράνους πολεμιστές από 12 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνώνπου είχαν πολεμήσει και τραυματιστεί στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).



Μοναδικός καλεσμένος από την Ελλάδα ο Λαμιώτης κ.Αντώνης Τσαμαδιάς.

Στην επόμενη φωτογραφία ο βετεράνος πολεμιστής διαβάζει συγκινημένος τα ονόματα των νεκρών Ελλήνων συμπολεμιστών του, που χάθηκαν στην Κορέα και μιλάει στο LamiaReport, για το πόσο κοντά στο θάνατο έφτασε πολεμώντας στην άλλη άκρη του κόσμου.



Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως θυμάται τα όσα έζησε στον πόλεμο της Κορέας.

Καλό σου ταξίδι Αντώνη... Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια από το LamiaReport.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση